renigliwice Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 60 dag filetów z białej ryby morskiej sok z cytryny- 2 łyżki 2 duże pory 2-3 ząbki czosnku pół szklanki śmietany 1/3 szklanki białego wina przyprawa do ryb olej sól, pieprz Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godzny. Białe części porów pokroić w pierścienie i dusić z 1-2 łyżkami oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rybę pokroić na porcje, oprószyć przyprawą , posolić i włożyć do porów, polać winem, zagotować. Następnie wlać śmietanę i dusić 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. SMACZNEGO! :) Cytuj
kitka31 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Kolejny wspanialy przepis, znow od Reni! Czy myslisz moze byloby lepiej rybke najpierw przysmazyc, zeby przy duszeniu nie rozpadla sie? Byloby tez chyba smaczniej, ale twoj sposob jest bardziej zdrowy. Wyprobuje w przyszlosci napewno! Cytuj
renigliwice Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Witaj Kitka! Nie próbowałam najpierw przesmażać ryby, bo jak zwykle liczę kalorie, ale myślę, że podczas duszenia ta panierka chyba by się rozwaliła. :arrow: Należy pamiętać, by dusić rybę na małym ogniu. Pozdrawiam i życzę Ci miłego dnia ! ;-) Cytuj
zebcia Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Rybka w porach pychota! Często robię podobnie tylko bez wina, ale następnym razem spróbuje dodać - na pewno będzie jeszcze lepsza. Ale znam jeszcze nieco okrojoną wersję tzn.: rybę (najlepiej pangę) przekładam startą na grubej tarce marchewką, na to sól i pieprz, następnie pokrojony por, na to sól i pieprz i następna warstwa ryby, marchewki i pora. Duszę 25-30 minut na wolnym ogniu i na koniec dodaję śmietankę np. łaciatą 12 lub 18%. Bardzo szybkie i delikatne danie - mój synek uwielbia :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi