Gość Martunik Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Powidło śliwkowe Śliwki węgierki wymyć, wypestkować, przemleć przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sicie, przełożyć do rondla. Wstawwić do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni. Smarzyć przez ok 4 godziny, mieszać raz na godzinę wystarczy :( . Chociaż powidło powinno być bez cukru to ja i tak dodaję cukier po ok. 3 godz. smażenia. Jak powidełko już będzie dobre to przełożyć do słoiczków. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy do wystygnięcia. smacznego Cytuj
Katarzyna Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Słoiki przygotuj tak jak napisałaś :( Ja nakładam tak 2cm przed wieczkiem :) Jak słoiki wystygną nakrętka powinna być lekko wklęsł :lol: Cytuj
ainoh7 Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 juz donosze ze wszystko poszło zgodnie z planem i słoiczki stoja w pywnicy... tylko jeden słoiczek jak sie nacisnie zakretke to ona tak podskakuje.. to nie chwyciło co? bo tam było pół powideł a pół powietzra bo to były resztki. to raczej nie chwyciło czy jak? bardzo sie ciesze ze mam takie smaczne powidełka.. :( dziekuje KATARZYNKO Cytuj
Katarzyna Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Nie ma za co dziękować to ma wszystko smakować :( Cytuj
Katarzyna Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Ciekawa jestem jak przetrwały Wam powidła ubiegłoroczne :?: Ja już szykuję słoiki na tegoroczne :razz: Cytuj
basga Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Ja czytałam,że cukier w przetworach powinien być dodany przed końcem smażenia bo taki "surowy" może powodować fermentację. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 9 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 Basiu jak śliwki są dojrzałe i dość słodkie to nie dosładzam > jeśli śliwki są bardzo kwaśne to pod koniec pieczenia dodaję cukier > ale jeszcze nigdy słoiki mi się nie zepsuły z powodu braku cukru :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.