renigliwice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Czasami pozostają białka. Nie zawsze wiadomo, co z nimi robić. Ja wykorzystuję je do zrobienia MAZURKA MAKOWO-KOKOSOWEGO: 10 białek,3/4 szklanki cukru, pół margaryny, szklanka mąki, szklanka maku, pół małego proszku do pieczenia - to są składniki ciasta A teraz składniki masy: 2 szklanki mleka, 1 masło, 3 łyżki mąki, 8 łyżek wiórków kokosowych, żółtko, szklanka cukru pudru Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać cukier, potem porcjami dodawać rozpuszczoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem i suchy mak. Piec 30-40 minut. 1 szklankę mleka zagotować, do drugiej dodać wiórki, mąkę , wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem. Porcjami dodawać ostudzoną masę. Ja zawsze do masy dodaję alkohol. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części i przełożyć masą. Wierzch :P ozdobić dowolnie, np. lukrem,polewą, lub inaczej według swojego uznania. SMACZNEGO! :) Cytuj
apsik Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 No Renatko placek już zjedzony a ja dopiero teraz mogę odpisać. Jest to świetny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie białek,do tej pory robiłam babkę lub pieguska ale to ciacho to rewelacja. Zrobiłam dokładnie według przepisu ,wierzch polałam czekoladą to nadało smaku a do kremu oczywiście alkohol. Mój mąż który nie za bardzo jest za wiórkami ocenił ciacho na piątkę,ja się pod tym podpisuje. Tym ,którzy obawiali się że może być coś nie tak to szczerze POLECAM ,pozdrawiam Apsik. ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.