Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 CIASTECZKA Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH SKŁADNIKI: 20 dag płatków kukurydzianych 4 jajka 1 szkl.cukru 40 dag bakali(rodzynki, pestki dyni, słonecznik, orzechy, płatki migdałowe,suszone owoce Co tylko kto woli) SPOSÓB WYKONANIA:Płatki uprażyć na patelni,mieszać bo lubią się przypalać.Ostudzić. 4 żółtka utrzeć z połową cukru na kogel-mogel.4 białka ubić na sztywno z drugą częścią cukru.Obie masy delikatnie wymieszać dodać bakalie.Piec w temp.140 stopni przez 20-30 minut obowiązkowo na papierze do pieczenia. Nakładać łyżką , robić odstępy bo ciastka sie rozlewają.Ściągać z papieru delikatnie po wystudzeniu. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] SMACZNEGO PYSZNE SĄ POLECAM :) Cytuj
apsik Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ TEM PRZEPIS ,BO LUBIĘ BAKALIE,ale wypróbuj JUSTYNKO ciasteczka z płatków ,są podobne do szyszek i się ich nie piecze. około 30 dag płatków kukurydzianych,pokruszonych 1 margaryna 3/4 szkl cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu Składniki oprócz płatków podgrzewamy,aż się połączą,nie gotujemy.Wsypujemy płatki ,dokładnie mieszamy i ciepłe formujemy przy pomocy 2 łyżek.Można dodatkowo popudrować. Chodzi oczywiście o płatki typu corn flakes,przy wsypywaniu płatków trzeba uważać gdyż nie zawsze wychodzi ich taka ilość. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 22 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 apsikkusząca propozycja :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Właśnie zrobiłam moim chłopcom i już zajadają,nie miałam czasu więc wyłożyłam na małą blaszkę i po ostygnięciu pokroiłam na małe kawałeczki,są słodkie,ja po jednym takim jestem zasłodzona. Cytuj
Gość Serrenity Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2010 MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ TEM PRZEPIS ,BO LUBIĘ BAKALIE,ale wypróbuj JUSTYNKO ciasteczka z płatków ,są podobne do szyszek i się ich nie piecze. około 30 dag płatków kukurydzianych,pokruszonych 1 margaryna 3/4 szkl cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki miodu Składniki oprócz płatków podgrzewamy,aż się połączą,nie gotujemy.Wsypujemy płatki ,dokładnie mieszamy i ciepłe formujemy przy pomocy 2 łyżek.Można dodatkowo popudrować. Chodzi oczywiście o płatki typu corn flakes,przy wsypywaniu płatków trzeba uważać gdyż nie zawsze wychodzi ich taka ilość. Mam takie pytanie, czy te "kukurydziane szyszki" po zrobieniu są w całości tzn, czy są ze sobą dobrze sklejone, bo ja zrobiłam i wyszły taki bardzo rozpadające się... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.