Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Składniki: 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl.cukru szczypta soli 2 jajka 1 szkl. mleka 100 g stopionej margaryny(ja do wszystkiego używam kasię) WKŁAD WŁAŚCIWY tzn owoce mrożone teraz ja daję np. truskawki , mogą być świerze np. jabłka, banany. Do wszystkiego można dodawać czekoladę w kawałkach lub orzechy co kto lubi. Sposób wykonania: Mąkę z proszkiem,cukrem,solą WYMIESZAĆ i DODAĆ jajka, mleko margarynę stopioną.WSZYSTKO SZYBKO WYMIESZAĆ JA UŻYWAM MIKSERA.mOŻNA TERAZ DODAĆ BAKALIE, KAKAO, CZEKOLADĘ LUB NIC NIE DODAWAĆ TAKIE TEŻ SĄ PYSZNE. Forme na mufinki wysmarować margaryną nakładać łyżkę masy potem wsadzać wkład właściwy (ja np. mrożoną truskawkę)i zakrywać znów łyżką masy. Piec w temp.200 stopni przez ok.15-25 minut. Gotowe polać polewą , posypać cukrem pudrem. POLECAM PRZEPYSZNE tu wersja czekolada na tarce i jabłuszka z cynamonem w środku [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] tu z truskawką w środku [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
basga Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witaj JUSTYNKO! Widę,że muszę sobie kupić jeszcze jedną blaszkę,tym razem taką do muffinek bo takiej nie mam a zachęcił mnie Twój przepis. Czy z tej porcji wychodzi 6-8 ciastek? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witam z tej porcji wychodzi 12 mufinek ja mam 2 formy silikonowe po 6 mufinek.Wchodzi na raz do pieca. :) Cytuj
kate_76 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 witam! bardzo lubie muffinki czesto je kupuje [w Anglii jest to chyba najpopularniejsze ciastko],wiec dzieki wielkie za przepis bede mogla je robic . Mam pytanie czy mozna uzyc jednorazowych foremek z papieru ? Jaka ma byc konsystencja ciasta? wielkie dzieki pozdrawiam Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 kate76 konsystencja ciasta zależy od wkładu co tam do niego dasz, jak dasz orzech lub czekoladę w kawałkach to będzie gęściejsze.Ja zazwyczaj nakładałam łyżkę lub jak były bez niczego przechylałam miske i leciało.Więc jest różnie z tą konsystencją.Co do papierków ja nigdy w nich nie piekłam ale wiem że niektórzy w nich pieką.Spróbuj więc. Pozdrawiam trzymam kciuki żeby WYSZŁY i SMAKOWAŁY oczywiście.I jeszcze raz polecam bo są naprawdę PYSZNIUTKIE. :) Cytuj
kate_76 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 no dzieki Justynko za szybka odpowiedz . wlasnie sobie mysle co by tu upiec bez wczesniejszego wychodzenia po zakupy ,i po przejrzeniu zawartosci lodowki zaraz biore sie za muffinki .Bardzo dziekuje i pozdrawiam cie Justynko. odpisze ja mi wyszlo Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 kate76 i co robiłaś???WYSZŁY???? :) Cytuj
kate_76 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 witaj Justynko! strasznie Ci dziekuje za ten przepis ,sory ze wczoraj nie odpisalam ale mialam akurat wieczorem gosci byli to nasi angielscy przyjaciele ze swoimi dziecmi i poprostu te 'moje 'muffinki zostaly zmiecione .Jedyny problem to bylo to ze bylo za malo .REWELACJA. p.s te foremki z papieru sa calkiem fajne i praktyczne[nie trzeba myc] DZIEKI Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Bardzo się cieszę :) Cytuj
basga Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Koniecznie muszę je wypróbować / jak tylko kupię taką formę / a póki co to dorzuce przepis na muffinki marchewkowe /z WIELKIEJ KSIĘGI CIAST /-MYŚLĘ ,ZE SKORO JEST W TAKIEJ KSIĄŻCE TO JEST SPRAWDZONY. 25dkg marchewki-zetrzeć na drobnej tarce 20dkg mąki sok i skórka z 1 cytryny 15dkg posiekanych orzechów włoskich 2 czubate łyżki proszku 1 jajko 100mll oleju 15dkg cukru brązowego 0.5łyżeczki zmielonego imbiru 20dkg kwaśnej śmietany Marchew wymieszać z 1łyżką soku i skórką z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem i imbirem.Jedno całe jajko utrzeć z cukrem,partiami dodając śmietanę i olej,otem dodac marchewkę ,orzechy a na końcu mąkę z proszkiem. Ciastem napełnić foremki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*-piec 25min. Cytuj
kate_76 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 musze koniecznie sprobowac "basga" z twojego przepisu puki co zostalo mi jeszcze pol godzinki oczekiwania +pieczenie drozdzowki (pierwsza w zyciu w moim wykonaniu)z przepisu iny 12 Cytuj
Anna22 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Rano przeczytałam przepis i tak za mną chodziły , że upiekłam .Zrobiłam je w foremkach od babeczek bo specjalnej formy do mufinek nie mam. Wyszły wspaniałe do środka dałam nutelli ze śliwek a do drugiej wersji dżem truskawkowy. Wspaniale wyrastają i są pyszne. Cytuj
basga Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 no to extra że w foremkach do babeczek też się udają,fajny pomysł-dzięki ANNO,akurat takie foremki posiadam i wkrótce zrobię rodzince muffinki. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 22 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Anna22świetnie że smakowały :grin: :) :grin: :grin: :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.