Danka_nt Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Afrykańczyk Biszkopt 4 jaja 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem, dodać (przesiać) mąkę wymieszaną z proszkiem. Piec ok.15 min. w temp. 180*. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Beza kokosowa 20 dkg wiórków kokosowych 1 ½ szkl. cukru pudru 6 białek Ubić białka z cukrem na sztywno, dodać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Upiec w identycznie takiej samej blaszce jak biszkopt. Blaszkę wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Piec ok. 40 min. w temp. 200* (Beza musi być lekko zrumieniona). Krem ananasowy 2 p. ananasa 2 żółtka 1 kost. Kasi 1 szkl. cukru pudru 2 budynie waniliowe Na soku z odsączonych ananasów ugotować 2 budynie waniliowe. Ananasa pokroić w kostkę. Z żółtek, Kasi, i cukru pudru utrzeć krem i partiami dodawać przestudzony budyń.(Wszystko robić mikserem). Do kremu dodać pokrojone ananasy i wymieszać łyżką. Na biszkopt włożyć bezę kokosową, potem krem ananasowy. Na wierzchu zrobić polewą czekoladową esy floresy. Smacznego! Cytuj
agnieszka Opublikowano 18 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 hm...tak sobie mysle...czy przypadkiem kremu nie powinno sie dac na biszkopt a na to beze,,,sory ...moze sie myle... :) Cytuj
Danka_nt Opublikowano 18 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2004 Oczywiście, że można dać na biszkopt najpierw bezę a potem krem, bo sama tak kiedyś robiłam, ale dając tak, jak napisałam w przepisie jest łatwiej kroić placek i wyjmować z blaszki. Pozdrawiam. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 26 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2006 nie rozumiem tylko jak ta wkladka kokosowa mialaby sie trzymac na biszkopcie? :wink: :wink: .chyba ze piecze sie to razem z biszkoptem,ale z przepisu wynika ze jednak oddzielnie.Chyba raczej biszkopt z beza musi byc sklejony masa. Cytuj
beacia65 Opublikowano 29 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2006 witam .ja robię identyczny placek,tylko inaczej przekładam warstwy -biszkopt -krem -blat kokosowy -polewa czekoladowa Wspaniały jest na drugi dzień. Cytuj
basga Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Ja też zrozumiałam,że piecze się oddzielnie,zresztą bezę piecze się znacznie dłużej niż biszkopt :oops: tylko chyba w niższej temperaturze,tak około 120*C. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi