basga Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 kruche ciasto: 0.5kg mąki 5 żółtek 1 margaryna 1/3szkl cukru pudru 2łyżeczki proszku zagnieść ciasto-wyłożyć na dwie blachy. Na jeden wyłożyć powidła śliwkowe i masę kokosową: 5 białek 1szkl cukru pudru 20dkg wiórek Białka ubić z cukrem,dodać wiórki. MASA SEZAMOWA 1 szkl sezamu 10dkg margaryny 2 łyżki miodu 0.5szkl cuku Sezam podsmażyć bez tłuszczu,dodać cukier,margarynę i miód-przesmażyć. Ostudzić i wyłożyć na drugi placek. Piec w 200* na zloty kolor. MASA CHAŁWOWA: 20dkg chałwy 1 masło 0.5szkl cukru pudru Masło utrzeć z cukrem,dodać pokruszoną chałwę i dobrze rozetrzeć. Wyłożyć na upieczony placek z wiórkami i przykryć plackiem sezamowym. Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witaj Basqa! Przepis, który podałaś dostałam od koleżanki latem i do tej pory go nie zrobiłam. Muszę się zmobilizować, by go wreszcie wykonać. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale słyszałam, że jest smaczne. Gdy upiekę, podzielę się swoją opinią na jego temat. Pozdrawiam. Renata :) Cytuj
kate_76 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 brzmi smakowicie ,musze sprobowac ze wzgledu na chalwe !pozdrawiam Cytuj
kate_76 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Acha zapomnialam zapytac ten sezam to jak dlugo smazyc ? nie przypali sie? Cytuj
apsik Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Witajcie ,ja już robiłam parokrotnie to ciasto,przepis znalazłam w książeczce [Ciasta na stół] i bardzo nam posmakował.Ma taki inny smak...że,oj już nabrałam na niego ochoty.Jeżeli chodzi o sezam to ja zasmażam wszystko razem tak jak się robi na orzechowca ,ale niech wypowie się autorka przepisu.Ze swej strony to bardzo go polecam. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Uwielbiam chałwę pychota brzmi interesująco.Muszę się wybrać po składniki do sklepu.W ulubionych do wypróbowania oczywiście. :) Cytuj
basga Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Acha zapomnialam zapytac ten sezam to jak dlugo smazyc ? nie przypali sie? Co do smażenia-kilka minut do zrumienienia,chodzi o wydobycie smaku z ziaren,gdy staną się złociste to wystarczy. Życzę udanych wypieków. PS.ja też uwielbiam chałwę,teraz jest jej "do wyboru-do koloru" ale pamiętam czasy,gdy przywozili ją ze wschodu w takich okragłych,metalowych puszkach. Cytuj
Jolcia Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Basga ciasto upiekłam wczoraj a dziś z samego rana spróbowałam. Jest bardzo smaczne i godne polecenia.Zaraz po świętach polecę koleżanką. Dzięki za przepis. ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT. :oops: Cytuj
Gość guma orbit Opublikowano 26 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2007 cześć :-) placek sezamowy jest pyszny, ale czy sama płytka sezamowa jest twarda, bo mnie wychodzi twarda. doradzcie co zrobić żeby ta płytka zmiękła pomóżcie 🙂 Cytuj
apsik Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Przed chwilką spróbowałam tego pysznego placuszka ponownie...dawno nie robiłam bo mój małżonek nie przepada za kokosem.. :roll: .ale przecież raz kiedyś można dogodzić sobie. :-) :-) Basiu ciasto jest super,zresztą już kiedyś pisałam opinię na jego temat i rada dla tych co boją się twardej płytki z sezamem,ja daję tą warstwę na spód na to krem i warstwa z kokosem-wtedy fajnie zmięknie. Mieszają się tu różne smaki-po prostu rozkosz dla podniebienia. :-) Cytuj
apsik Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 To jeszcze raz ja ...nie będę się powtarzać że ciasto jest super-zresztą niech każdy sam zrobi i oceni. Powiem Wam tylko,że moi wczorajsi goście byli zachwyceni i rozdałam przepis w trzech egzemlarzach. Dodam jeszcze,że nie ucierałam kremu tylko rozpuściłam 3/4 kostki masła i do tego dałam chałwę i 2 łyżki cukru pudru i mieszałam do rozpuszczenia i połączenia składników-nie gotować -i tym przełożyłam zimnym. POLECAM GORĄCO Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Ela to ja się domagam zdjęcia ale pewnie jak byś miała to byś wstawiła :-) Cytuj
kasiula_75 Opublikowano 16 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Ciasto ekstra, chociaż za długo je trzymałam w piekarniku i troszkę się za bardzo przypiekł ten placek z sezamkiem. W mig zniknęła cała blaszka. Polecam!!!!! Pozdrawiam :D) Cytuj
apsik Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Robiłam to ciasto kuzynce na komunię i odkroiłam kawałeczek na spróbowanie i oczywiście wstawiam zdjęcie na zachętę. Jeszcze raz polecam to ciacho. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.