Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kruche ciasto: 0.5kg mąki 5 żółtek 1 margaryna 1/3szkl cukru pudru 2łyżeczki proszku zagnieść ciasto-wyłożyć na dwie blachy. Na jeden wyłożyć powidła śliwkowe i masę kokosową: 5 białek 1szkl cukru pudru 20dkg wiórek Białka ubić z cukrem,dodać wiórki. MASA SEZAMOWA 1 szkl sezamu 10dkg margaryny 2 łyżki miodu 0.5szkl cuku Sezam podsmażyć bez tłuszczu,dodać cukier,margarynę i miód-przesmażyć. Ostudzić i wyłożyć na drugi placek. Piec w 200* na zloty kolor. MASA CHAŁWOWA: 20dkg chałwy 1 masło 0.5szkl cukru pudru Masło utrzeć z cukrem,dodać pokruszoną chałwę i dobrze rozetrzeć. Wyłożyć na upieczony placek z wiórkami i przykryć plackiem sezamowym.

Opublikowano

Witaj Basqa! Przepis, który podałaś dostałam od koleżanki latem i do tej pory go nie zrobiłam. Muszę się zmobilizować, by go wreszcie wykonać. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale słyszałam, że jest smaczne. Gdy upiekę, podzielę się swoją opinią na jego temat. Pozdrawiam. Renata :)

Opublikowano

Witajcie ,ja już robiłam parokrotnie to ciasto,przepis znalazłam w książeczce [Ciasta na stół] i bardzo nam posmakował.Ma taki inny smak...że,oj już nabrałam na niego ochoty.Jeżeli chodzi o sezam to ja zasmażam wszystko razem tak jak się robi na orzechowca ,ale niech wypowie się autorka przepisu.Ze swej strony to bardzo go polecam.

Opublikowano

Acha zapomnialam zapytac ten sezam to jak dlugo smazyc ?

nie przypali sie?

Co do smażenia-kilka minut do zrumienienia,chodzi o wydobycie smaku z ziaren,gdy staną się złociste to wystarczy.

Życzę udanych wypieków.

PS.ja też uwielbiam chałwę,teraz jest jej "do wyboru-do koloru" ale pamiętam czasy,gdy przywozili ją ze wschodu w takich okragłych,metalowych puszkach.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Basga ciasto upiekłam wczoraj a dziś z samego rana spróbowałam. Jest bardzo smaczne i godne polecenia.Zaraz po świętach polecę koleżanką. Dzięki za przepis. ZDROWYCH WESOŁYCH ŚWIĄT. :oops:

  • 8 miesięcy temu...
Gość guma orbit
Opublikowano

cześć :-) placek sezamowy jest pyszny, ale czy sama płytka sezamowa jest twarda, bo mnie wychodzi twarda. doradzcie co zrobić żeby ta płytka zmiękła pomóżcie 🙂

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Przed chwilką spróbowałam tego pysznego placuszka ponownie...dawno nie robiłam bo mój małżonek nie przepada za kokosem.. :roll: .ale przecież raz kiedyś można dogodzić sobie. :-) :-) Basiu ciasto jest super,zresztą już kiedyś pisałam opinię na jego temat i rada dla tych co boją się twardej płytki z sezamem,ja daję tą warstwę na spód na to krem i warstwa z kokosem-wtedy fajnie zmięknie. Mieszają się tu różne smaki-po prostu rozkosz dla podniebienia. :-)

Opublikowano

To jeszcze raz ja ...nie będę się powtarzać że ciasto jest super-zresztą niech każdy sam zrobi i oceni. Powiem Wam tylko,że moi wczorajsi goście byli zachwyceni i rozdałam przepis w trzech egzemlarzach. Dodam jeszcze,że nie ucierałam kremu tylko rozpuściłam 3/4 kostki masła i do tego dałam chałwę i 2 łyżki cukru pudru i mieszałam do rozpuszczenia i połączenia składników-nie gotować -i tym przełożyłam zimnym. POLECAM GORĄCO

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.