Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 WARKOCZ DROŻDŻOWY Z SEREM I MARMOLADĄ SKŁADNIKI NA CIASTO: 1/2 szkl.ciepłego mleka 1/4 szkl.ciepłej wody 5 dag.drożdży świeżych 3 szkl.mąki 1/4 szkl.cukru 4 łyżki miękkiej margaryny 1 jajko 3 krople olejku waniliowego skórka otarta z jednej cytryny szczypte soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 25 dag. sera białego 1/2 szkl.cukru 3 łyżki mąki 1 jajko 5 łyżek marmolady(ja dałam wieloowocową) Sposób wykonania:Drożdże rozdrobnić na kawałki zalać mlekiem i wodą i posypać łyżeczką cukru.Zostawić na kilka minut aż zaczną rosnąć.Resztę składników wymieszać ja użyłam miksera.Dodać wyrośnięte drożdże i zagniatać ręką ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut. Składniki na masę zmiksować. Jak ciasto już wyrośnie uformować warkocze najlepiej podam link jak to się robi https://www.thefreshloaf.com/recipes/bluebe...reamcheesebraid Wyłożyć na blachę posmarowana margaryną i PIEC w temp.180 stopni 30-40 minut.Gotowe obsypać cukrem pudrem.POLECAM [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Oooo! Justynko- ale z Ciebie fachowiec. Jestem pod wrażeniem. Dzięki za zdjęcia i link. Pozdrawiam. :) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Jestem poprostu wzrokowcem ten link mi dużo pomógł :) Cytuj
zuziorek Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Mam pytanie: czy robiłaś jakiś inny przepis z linku , który podałas? Cytuj
apsik Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 O rany kochani dopiero dzisiaj dopatrzyłam się tego cuda,koniecznie muszę wypróbować.Justynko jesteś mistrzynią,a więcej powiem jak zrobię.Dziękuję w imieniu wszystkich. :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 24 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 zuzioreknie robiłam innego przepisu z tego linku apsikżadna mistrzynia tylko wzrokowiec innym też się napewno tak uda nic trudnego w tym nie ma.Pozdrawiam :grin: Cytuj
basga Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Strasznie jestem ciekawa jak smakuje połączenie sera z marmoladą i czekam na Wasze posty. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 24 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 basqa mi bardzo smakuje to też zależy jaką dasz marmoladę ja dałam wieloowocową.Jak ktoś nie ma przekonania albo nie lubi marmolady może z niej zrezygnować jest jeszcze ser. :grin: Cytuj
basga Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 basqa mi bardzo smakuje to też zależy jaką dasz marmoladę ja dałam wieloowocową.Jak ktoś nie ma przekonania albo nie lubi marmolady może z niej zrezygnować jest jeszcze ser. :grin: DZIĘKI,rozumiem że musi byc marmolada twarda czy można ją zastąpic dżemem? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Oczywiście że można zastąpić dżemem, trzeba uważać przy zwijaniu żeby nic później nie wyciekło. Ja małe prześwity miałam w niektórych miejscach ale wiadomo że ciasto drożdżowe rośnie więc załatwiło sprawę. :grin: Jak masa wyjdzie za rzadka radze dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Justynko! Upiekłam wreszcie warkocza. Niestety ser miałam za rzadki, no ale udało się. Następnym razem myślę, że wyjdzie mi ładniejszy, bo już wiem, jakie błędy popełniłam . Za chwilę wkleję zdjęcia. Nie jest może aż tak piękny wizualnie jak powinien być, ale co tam. Ważne, że jest smaczny. Justynko- jak przenosiłaś warkocz ze stolnicy na blachę? Przyznam, że nie było to wcale łatwe. Nie uważasz, że jednak trzeba zrobić trochę gęściejsze ciasto? No i sam ser nie może być ten z wiaderka, trzykrotnie mielony, bo on jest za rzadki. Tak poza tym to dziękuję Ci za podanie przepisu i za inspirację. Pa . Renata Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 renigliwice bardzo się cieszę że podjełaś się tego przepisu a więc tak ser ja dałam niemielony taką zwykłą kostkę sera. Przenoszenie warkocza przyznam było dość trudne ale szeroka łopatka i szeroki nóż dały radę no i oczywiście :razz: JA :razz: Jestem bardzo ciekawa jak wygląda twój warkocz ????A smaczny był chociaż??????????? :razz: Cytuj
zuziorek Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Słuchajcie dziewczyny w Biedronce mozna dostać serek z serii "zielona łąka". Jest dostępny w trzech smakach śmietankowy, waniliowy i czekoladowy, pakowany w wiaderka 0,5kg. Idealny do wypieków. Testowalam go w ciescie francuskim i oponkach. Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Dołączyłam Justynko zdjęcia. Przepis świetny, bardzo dobrze wyrabia się to ciasto. Polecam go innym, bo naprawdę jest przepyszne!!! Dziękuję Justynko i pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :razz: :razz: :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.