Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WARKOCZ DROŻDŻOWY Z SEREM I MARMOLADĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1/2 szkl.ciepłego mleka

1/4 szkl.ciepłej wody

5 dag.drożdży świeżych

3 szkl.mąki

1/4 szkl.cukru

4 łyżki miękkiej margaryny

1 jajko

3 krople olejku waniliowego

skórka otarta z jednej cytryny

szczypte soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

25 dag. sera białego

1/2 szkl.cukru

3 łyżki mąki

1 jajko

5 łyżek marmolady(ja dałam wieloowocową)

Sposób wykonania:Drożdże rozdrobnić na kawałki zalać mlekiem i wodą i posypać łyżeczką cukru.Zostawić na kilka minut aż zaczną rosnąć.Resztę składników wymieszać ja użyłam miksera.Dodać wyrośnięte drożdże i zagniatać ręką ciasto.

Odstawić do wyrośnięcia ok. 60 minut.

Składniki na masę zmiksować.

Jak ciasto już wyrośnie uformować warkocze najlepiej podam link jak to się robi

https://www.thefreshloaf.com/recipes/bluebe...reamcheesebraid

Wyłożyć na blachę posmarowana margaryną i PIEC w temp.180 stopni 30-40 minut.Gotowe obsypać cukrem pudrem.POLECAM

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

zuzioreknie robiłam innego przepisu z tego linku

apsikżadna mistrzynia tylko wzrokowiec innym też się napewno tak uda nic trudnego w tym nie ma.Pozdrawiam :grin:

Opublikowano

Strasznie jestem ciekawa jak smakuje połączenie sera z marmoladą i czekam na Wasze posty.

Opublikowano
basqa mi bardzo smakuje to też zależy jaką dasz marmoladę ja dałam wieloowocową.Jak ktoś nie ma przekonania albo nie lubi marmolady może z niej zrezygnować jest jeszcze ser. :grin:
Opublikowano

basqa mi bardzo smakuje to też zależy jaką dasz marmoladę ja dałam wieloowocową.Jak ktoś nie ma przekonania albo nie lubi marmolady może z niej zrezygnować jest jeszcze ser. :grin:

DZIĘKI,rozumiem że musi byc marmolada twarda czy można ją zastąpic dżemem?
Opublikowano

Oczywiście że można zastąpić dżemem, trzeba uważać przy zwijaniu żeby nic później nie wyciekło. Ja małe prześwity miałam w niektórych miejscach ale wiadomo że ciasto drożdżowe rośnie więc załatwiło sprawę. :grin: Jak masa wyjdzie za rzadka radze dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. :grin:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Justynko! Upiekłam wreszcie warkocza. Niestety ser miałam za rzadki, no ale udało się. Następnym razem myślę, że wyjdzie mi ładniejszy, bo już wiem, jakie błędy popełniłam . Za chwilę wkleję zdjęcia. Nie jest może aż tak piękny wizualnie jak powinien być, ale co tam. Ważne, że jest smaczny. Justynko- jak przenosiłaś warkocz ze stolnicy na blachę? Przyznam, że nie było to wcale łatwe. Nie uważasz, że jednak trzeba zrobić trochę gęściejsze ciasto? No i sam ser nie może być ten z wiaderka, trzykrotnie mielony, bo on jest za rzadki. Tak poza tym to dziękuję Ci za podanie przepisu i za inspirację. Pa . Renata

Opublikowano

renigliwice bardzo się cieszę że podjełaś się tego przepisu a więc tak ser ja dałam niemielony taką zwykłą kostkę sera.

Przenoszenie warkocza przyznam było dość trudne ale szeroka łopatka i szeroki nóż dały radę no i oczywiście :razz: JA :razz:

Jestem bardzo ciekawa jak wygląda twój warkocz ????A smaczny był chociaż??????????? :razz:

Opublikowano

Słuchajcie dziewczyny w Biedronce mozna dostać serek z serii "zielona łąka". Jest dostępny w trzech smakach śmietankowy, waniliowy i czekoladowy, pakowany w wiaderka 0,5kg. Idealny do wypieków. Testowalam go w ciescie francuskim i oponkach.

Opublikowano
post-4422-1171920642_thumb.jpg post-4422-1171920682_thumb.jpg Dołączyłam Justynko zdjęcia. Przepis świetny, bardzo dobrze wyrabia się to ciasto. Polecam go innym, bo naprawdę jest przepyszne!!! Dziękuję Justynko i pozdrawiam Cię cieplutko. Renata :razz: :razz: :razz: