olekro Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zostało mi trochę maku po świętach. Do czego to można wykorzystać? Jaką potrawę można z tego zrobić? Ma ktoś pomysł? Chciałbym zrobić coś innego niż ciasto, bo ciast nie umiem piec. Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Legumina makowa Na jedną porcję leguminy bierzemy: kopiastą łyżkę maku 2 łyżki słodkiej śmietanki, rozprowadzamy w niej mak 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w minimalnej ilosci wody, mieszamy z makiem i smietanką, wlewamy do filiżanki lub kokilki i wstawiamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem leguminę wykładamy i dekorujemy kleksem bitej kremówki, posypujemy rodzynkami, mielonymi orzechami lub utartą czekoladą, do wyboru. Cytuj
DeLarge Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 dziś w pracy natknąłem się na przepis: naleśniki z makiem (gazeta nie była moja więc dokładnego przepisu nie posiadam, z tego co pamiętam mak przygotowywało się podobnie jak do makowca) Cytuj
Anna22 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Naleśniki w kropki z makiem 1/2 szklanki maku opłukać , zalać wrzątkiem i gotować 15 minut. Dokładnie odcedzić , zmielić w maszynce. 1 i 1/4 szklanki mąki wymieszać z 2 jajkami, szklanką wody i mleka , dodać szczyptę soli. Dodać mak wymieszać / jeżeli masa jest zbyt gęsta dodać więcej mleka/. Smażyć naleśniki. Myślę ,że takie naleśniki można podawać z słodkim farszem np. z sera lub z dżemem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.