Justyna.K Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 TORT DLA BABCI I DZIADKA (niekoniecznie) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Składniki na 1 biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl.maku(suchego) Wykonanie: 1.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli potem dodać cukier. 2.Dodać żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia(oczywiście przesianą) i mak. 3.Wylać na blachę prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. 4.Piec w temp.160 stopni przez 30-40 minut.Sprawdzić patyczkiem. Składniki na 2 biszkopt : 6 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:Jak wyżej. BISZKOPTY PRZEŁOŻYĆ DOWOLNYM KREMEM. Składniki na dekorację:jest to masa cukrowa a robi się ją tak: 400 g cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 40 ml wody Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Dodać do cukru energicznie wymieszać ja użyłam do tego robota kuchennego doskonale się sprawdził. Powinna wyjść z tego taka masa dość plastyczna jak się klei trzeba trochę poczekać bo stwardnie.UWAGA MASA SZYBKO TWARDNIEJE.Wałkujemy wałkiem masę i formujemy elementy jakie tam chcemy .OZDABIAMY TORT. :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Wow :grin: :grin: Co za rewelacyjnie i tak oryginalnie udekorowany tort - takiego jeszcze nie widziałam - gratuluję pomysłowości :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Justynko wyglada PYSZNIE Cytuj
basga Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 JUSTYNKO-super pomysł z ta masą cukrową,już go przepisałam i zamierzam tym sposobem udekorowac jakieś ciasto na Walentynki. Wygląda jak masa marcepanowa a o wiele tańszy sposób,wielkie dzięki. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Dziękuję wszystkim za miłe słowa.Basqa pamiętaj że tą mase trzeba szybko zużyć bo twardnieje szybko.Moje uwagi ja dałam ta masę na suchy biszkopt i przy krojeniu tortu trochę się ruszała następnym razem dam jakiś "klej" tzn krem czy dżem. Tort wszystkim smakował i w przekroju wyglądał rewelacyjnie szkoda że nie zrobiłam zdjęcia. Ale z czystym sumieniem polecam.Wszystkim się podobał i smakował a to najważniejsze. :grin: Cytuj
viola32 Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2007 Justynko a daloby sie zrobic takie rozyczki albo inne kwiatki na tort?Piszesz ze ta masa twardnieje bardzo szybko,ale z tego co zrozumialam ,to walkujesz ja juz po stwardnieniu,wiec jest taka elastyczna i po uformowaniu znow twardnieje, czy nie? Cytuj
viola32 Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2008 Justynko to jak z ta masa dam rade z niej zrobic rozyczki? Zblizaja sie PIERWSZE urodzinki mojej corci i oczywiscie bedzie tort! Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Przepraszam Violu ja to ślepa jestem dopiero teraz wypatrzyłam twojego posta. Myślę że się da zrobić różyczki ale będziesz musiała szybko robić bo jak dobrze pamiętam ta masa szybko robi się twarda. Myślę że lepsza masa na różyczki to marcepanowa. Mogę poszukać przepisu i napisać Ci jak chcesz :P nie wiem czy już nie jest za późno ??? :grin: Pozdrawiam ;) ps: na przyszłość jak będziesz widziała lub kto inny widział że nie odpisuję proszę pisać na PM tak będzie prościej. Cytuj
Klamerka Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Violu, a może różyczki (lub inne ozdoby) zrobić z masy marshmallows? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Klamerko jak możesz podaj przepis na tę masę ja jestem zainteresowana na pewno inni też . A to przepis na masę marcepanową: 50 g masy marcepanowej 25 g cukru pudru czerwony i zielony barwnik spożywczy. Masę marcepanową zagnieść z cukrem. Uformować dwie kuli. Do jednej dać barwnik zielony do drugiej czerwony. Formować różę i listki. :grin: Cytuj
Klamerka Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 W skrócie to 450 gramów marshmallows rozpuścić w 2 łyżkach wody w kąpieli wodnej, dodać pół kilograma cukru pudru, wymieszać. Następnie dodać drugie pół kilograma cukru pudru i zagnieść na elastyczną masę. Ewentualnie, jeśli pianki są białe (choć to raczej rzadkość), można dodać barwnika spożywczego. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny. By łatwo było ją rozwałkować, przykryć nią ciasto, wylepić wzory, itp. Ale co ja się będę rozpisywać, jak jest tyle pięknych przepisów na wykorzystanie masy z pianek i efektów jej użycia. Justyno, od czego mamy google? :grin: Wystarczy poszukać na innych forach. (polecam np. CinCin albo forum GP Gazety.pl -) albo na blogach. Tam jest chyba najwięcej przykładów krok po kroku, jak zrobić masę z marshmallows. Cytuj
viola32 Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2008 Dziewczyny dzieki za podpowiedzi.Urodzinki corci sa w srode,czasu malo ale mam nadzieje,ze zdaze z ozdobami.Ale zawsze mialam problem jak chcialam kupic barwnik spozywczy(rozne kolory) a ten do barwienia jajek bedzie sie nadawal,to przeciez tez barwnik spozywczy.. Cytuj
ViPi Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Witam... przed chwilką się zarejestrowałam... :mrgreen: Co myślicie o moim torciku??? Pozdrawiam:D:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.