Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Upiec spód z ciasta podstawowego, przepis podam osobno ponieważ można używać to ciasto do innych wyrobów. Krem: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru szczypta soli 350 ml przegotowanej zimnej wody skórka otarta z jednej cytryny 100 ml soku z cytryn 4 żółtka, łyżka masła W garnku mieszamy mąkę ziemniaczaną z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dolewamy zimną wodę, sok z cytryn i dodajemy otarta skórkę. Na małym ogniu cały czas mieszając gotujemy bardzo powoli, aż masa zacznie gęstnięć, wtedy odstawiamy z ognia. W mniejszej misce mieszamy żółtka, dodajemy trochę masy i energicznie mieszamy. Wymieszane dodajemy stopniowo do pozostałej masy energicznie mieszając. Garnek stawiamy na malutkim ogniu i lekko podgrzewamy bez przerwy mieszając az masa znowu zacznie gęstnieć. Ta masa nie może się zagotować, odstawiamy i dodajemy masło i mieszamy aż maslo się rozpuści. Masę lekko studzimy i ciepła wykładamy na spód. Beza: 4 białka, 10 dag cukru. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę i wykładamy na masę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200*C na około 10 min. aż piana zapiecze się na lekko brązowy kolor.

post-2336-1172234875_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.