apsik Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 SKŁADNIKI CIASTO 40dag mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany 5 dag drożdży 1 margaryna 1 lub 2 łyżki mleka 4 żółtka cukier waniliowy Połączyć wszystkie składniki,zagnieść ciasto i podzielić na 4 części.Schłodzić w lodówce około 1 godziny. MASA KOKOSOWA 4 białka 25 dag cukru 20 dag wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno,dodać stopniowo cukier,ubijać i na koniec wymieszać z wiórkami. Każdą część ciasta rozwałkować,[dość cienko],wyłożyć na nią część kokosu i zwinąć jak makowiec.Zwinięte ciasto kroić na centymetrowe plasterki.Ślimaczki układać na blasze ,najlepiej na papierze i piec na złoty kolor około 15 minut. SMACZNEGO Cytuj
renigliwice Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 No i stało się! Upiekłam dzisiaj Twoje ślimaczki kokosowe. Przepis super! Szczerze polecam. Dzięki. Dołączam zdjęcie, by zachęcić innych. Renata. Cytuj
Marra Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Mam pytanko! Ile sztuk wychodzi z tej porcji ? Tyle co na zdjeciu? Pozdrawiam Marzanna Cytuj
apsik Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Oj, Renatko ale one śliczne,cieszę się że wstawiłaś zdjęcia to może kogoś zachęci bo ja niestety nie posiadam aparatu.Fajnie że komuś smakują a wychodzi ich więcej niż na zdjęciu.PA PA PA APSIK. Cytuj
kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Mama mia! Apsik, przepis zapowiada sie na bardzo smaczny, dzieki wielkie. Reni dzieki za zdjecie, zmobilizowalo mnie do pieczenia. Ale mam jedno pytanie. Widze ze dodane sa drozdze, ale nie odstawia sie ciasta aby "wyroslo". Moze to banalne pytanie, ale pieczenie ciast to nie jest moja mocna strona, wiec jak widze drozdze to troche sie boje, haha. Po drugie tu gdzie mieszkam nie ma takich drozdzy jak w Polsce tylko w proszku, ktore sie miesza z ciepla woda i czeka az "zamusuja", wiec troche jestem zmieszana jak poradzic sobie z tymi nieszczesnymi drozdzami. Docenie jakiekolwiek porady. Dzieki! Cytuj
basga Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 KITKA-drozdże instant mogą zastąpić świeże,taka paczka na 0.5kg mąki odpowiada 25g świeżych. Nie kazde ciasto drożdżowe musi być zostawione do wyrośnięcia, https://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=8 Podsyłam link o tych ciastach bo nie mam teraz czasu na przepisywanie. Pozdrawiam . Reniu-piękne ciacha zrobiłaś,jak zwykle! Kiedyś piekłam podobne ślimaczki,tylko z bakaliami. Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Mama mia! Apsik, przepis zapowiada sie na bardzo smaczny, dzieki wielkie. Reni dzieki za zdjecie, zmobilizowalo mnie do pieczenia. Ale mam jedno pytanie. Widze ze dodane sa drozdze, ale nie odstawia sie ciasta aby "wyroslo". Moze to banalne pytanie, ale pieczenie ciast to nie jest moja mocna strona, wiec jak widze drozdze to troche sie boje, haha. Po drugie tu gdzie mieszkam nie ma takich drozdzy jak w Polsce tylko w proszku, ktore sie miesza z ciepla woda i czeka az "zamusuja", wiec troche jestem zmieszana jak poradzic sobie z tymi nieszczesnymi drozdzami. Docenie jakiekolwiek porady. Dzieki! Pierwszy raz wstawiałam ciasto drożdżowe do lodówki, choć wcześniej miałam takie przepisy. Nie obawiaj się, ciastka pięknie wychodza i wyrastaja w piecu. Życzę udanego wypieku, no i smacznego! Pa :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 KITKA-drozdże instant mogą zastąpić świeże,taka paczka na 0.5kg mąki odpowiada 25g świeżych. Nie kazde ciasto drożdżowe musi być zostawione do wyrośnięcia, https://wielkiezarcie.com/artykul.php?id=8 Podsyłam link o tych ciastach bo nie mam teraz czasu na przepisywanie. Pozdrawiam . Reniu-piękne ciacha zrobiłaś,jak zwykle! Kiedyś piekłam podobne ślimaczki,tylko z bakaliami. Dzięki Basga! Bardzo lubię nie tyle jeść, co piec ciasta. Na tym forum jest tyle ciekawych przepisów, że moi domownicy nie nadażaja z jedzeniem tego, co upiekę. Dlatego częściej zapraszam gości. Pa :razz: :razz: ;) Cytuj
apsik Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Renatka jak zwykle miała rację,ciasto wynosi się do lodówki i tam sobie odpoczywa i nic to nie przeszkadza w jego póżniejszym rośnięciu.Są to niedrogie ciasteczka i naprawdę warte wypróbowania. Cytuj
kitka31 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Dzieki za wszystkie porady i natychmiastowa pomoc. Dzieki dziewczyny! Cytuj
Marra Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Zrobiłam dzisiaj, no i smak .......po prostu brak słów takie pycha!!!!! Polecam u mnie wyszło 80 szt ! z tej porcji. Gratuluję Apsik! Pozdrawiam, Marzanna Cytuj
Justyna.K Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 ja mam pytanie czy te ślimaczki idzie puszkować?albo zamrozić?? :( Cytuj
renigliwice Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Zamrozić można na pewno, czy puszkować nie wiem. Ja je zamroziłam i co jakiś czas wyciągamy je sobie do kawy. Pa Cytuj
apsik Opublikowano 14 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2007 Bardzo wszystkich pozdrawiam i cieszę się ,że ciasteczka smakują,ja osobiście bardzo lubię takie drobne pyszności i zawsze jak się pojawi nowy przepis to też próbuje.Pa ,pa pa apsik. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.