Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis ten podała jedna z czytelniczek. Ciasto to nadaje się do przyrządzania ciast słodkich wówczas dodaje się cukier waniliowy, do słonych, mazurków,placków z owocami, tart i pasztecików, przepis ten zawsze się sprawdza. Nadmiar ciasta z którego robimy kulę, owijamy w folię aluminiową, a następnie wkładamy w woreczek foliowy do zamrażania żywności i zamrażamy. 3 szklanki mąki ( pół na pół krupczatki i tortowej) 1 kostka masła lub margaryny 3-4 żółtka 2-3 łyżki dobrej śmietany 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy - tylko do wypieków słodkich. Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy posiekany tłuszcz, śmietanę, żółtka i cukry. Wszystko szybko łączymy, nie zagniatajac zbyt długo. Ciasto przed upieczeniem trzymamy co najmniej pół godziny w lodówce i dopiero potem rozwałkujemy kładąc na blachę i pieczemy.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.