apsik Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 1/2 kg mąki 1 szkl mleka 5 dag drożdży 2 jaja 1 łyżka cukru cukier waniliowy,szczypta soli Z 1 łyżki mąki,cukru,3 łyżek ciepłego mleka i drożdży zrobić rozczyn[niech wyrośnie]Do miski dać mąkę roztrzepane jaja,wyrośnięty rozczyn,ciepłe mlekoi wyrobić ciasto.Zostawić do wyrośnięcia.Potem brać po kawałku,rozwałkować na około pół cm,wykrawać szklanką kółka,nakładać dżem i zlapiać pierożki,poczekać niech wyrosną.Smażyć na tłuszczu z obu stron tak jak pączki.Popudrować,są szybkie i zawsze się udają. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Witam! Mam pytanko czy dżem nie ucieka z pierożków ? Robiłam kiedyś pierożki pieczone w piekarniku i zostało mi trochę ciasta i zrobiłam z dżemem i wszystko mi wypłynęło podczas pieczenia. Moja mama kiedyś robiła rogaliki ale wtedy używała marmolady :grin: Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Katarzynko przyznam ci się ,że nigdy nie używałam kupnego dżemu.Zawsze do pączków mam domowej roboty dżem z agrestu,jest fantastyczny do takich wypieków.Może żeby było pewniejsze daj jakąś gęstą marmoladę,a pierożki są zawsze niezawodne.POLECAM Cytuj
Justyna.K Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Ja używam do pączków, rogalików zawsze marmolady twardej.Ostatnio kupiłam z firmy ORZECH polecam naprawdę twarda nie wypłynie napewno. :grin: Co do przepisu to bardzo podobny mam właśnie na pączki który dostałam od teściowej.Są naprawde wyśmienite. Cytuj
apsik Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2009 Wprawdzie już minął największy szał pączkowy ,ale moi synowwie mieli taką ochotę ,że nie sposób im było odmówić. Bardzo lubię ten przepis -są szybkie i niezawodne -jest to akurat taka porcja do kawki dla całej rodzinki-wychodzą dwa spore talerze. Polecam do spróbowania-nie zdarzyło się żeby nie wyszły.....pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 11 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Przypominam przepis na moje pierożki-są super i szkoda ,że nikt nie zrobił ich jeszcze-ja uczynię to na ostatki. Cytuj
ania19 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Witam:)żeby dżem czy tez marmolada nie wypływały z naszyych wypieków wystarczy zagęścić nadzienie zwykłą bułką tartą, ten pomysł podsunoł mi mój tata:)sama sprawdziłam, niedawno po raz pierwszy piekłam rogaliki z ciasta francuskiego z dźemem porzeczkowym i nadzienie wypływało i przypałało sie, ale ostanim razem zrobiłam własnie takjak powiedzial mi mój tata i nawet odrobina nie wypłyneła:)podobno tego sposobu używa się w cukierniach...pozdrawiam ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.