slawera Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Opiszę obiad. W sumie nic wyszukanego ale za to smacznego i sycącego. Składniki: 1 jako; 1-2 bułki suche; 2-3 łyżki mleka; 2 połówki fileta drobiowego (z kurczaka, rozmrożony i umyty); 0,5 kg. ziemniaków; ~ mieszanka przypraw (do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słotka, chili, bazylia, kolendra, gorczyca-mielona). Sprzęt: kuchnia (gazowa lub elektryczna); patelnia teflonowa (najlepiej taka mocno używana); garnek do gotowania na parze. szpatułka drewniana (do obracania kotletów); tłuczek do mięsa; drewniana solidna deska; płaska miseczka. Do dzieła: Mięso myjemy ( jeśli było zamrożone to rozmrażamy wcześniej) jeśli jest grube to przekrajmy wzdłuż, kładziemy na deskę lekko posypujemy mieszanką przypraw i ubijamy tłuczkiem do mięsa tak by przyprawy "wnikały" w mięso. Odkładamy je na minutę. W między czasie obrane ziemniaki wkładamy do sitka z garnka, w którym nalewamy tyle wody by nie dotykały ziemniaków. Ziemniaki gotowane na parze smakują prawie jak "młode ziemniaczki". Do płaskiej miseczki wbijamy jedno jajo i 2-3 łyżki mleka i energicznie mieszamy tak aby białko żółtko i mleko się połączyły w jedną masę. Do płaskiego talerza wsypujemy bułkę tartą (ja polecam tartą samodzielnie z wcześniej wysuszonej, przetartej na tarce i przesianej w sitku). Mięso ubite i przyprawione moczymy w przygotowanej mieszance jajeczno-mlecznej i obtaczamy w bułce tartej i powtarzamy to jeszcze raz. Teraz hop mięsko na patelnie rozgrzaną z odrobiną oleju i smażymy na małym ogniu. Tak oto wygląda moje dzieło. Jeśli chodzi o tą "rybe"... no to potrzebny jest ostry nóż . :grin: Do obiadku polecam sosik...ale w tej sprawie to do ... <- Miuriel.. Nie lubię robić sosów.. :grin: Cytuj
kate_76 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Brawo! coz za precyzyjny przepis ,az slinka leci! pozdrawiam Cytuj
Miuriel Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Gratuluje slawera! Obiadek był pyszny. Sosik: 10 dag margaryny szklanka bulionu kilka suszonych śliwek łyżka miodu łyżka przecieru pomidorowego mąka Margarynę rozgrzać, podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę, wlać bulion, dodać śliwki, przecier miód, pogotować chwilkę. Sos zagęścić mąką. Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Slawer wspólnie z Miuriel jakie nam wspaniałe przepisy udostępniasz, niespodziewałam się i dziękuję bardzo. Pozdrawiam Cytuj
monia79 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Pychota!!!. Zaserwowałam to danie dzisiaj, po prostu palce lizać!!!!! :grin: :grin: Cytuj
slawera Opublikowano 24 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Dzięki- monia79 PS. Żona mówi, że przesadziłem z tą dokładnością opisywania. Ja zawsze uważałem, że książki kucharskie są dla zaawansowanych "kucharzy", a dla takich jak ja zawsze brakuje dokładnego opisu. Pewne rzeczy wydają się oczywiste tak jak na przykład, że filet drobiowy ma być odmrożony przed usmażeniem ale ja na przykład kiedyś nie wiedziałem i wyszła papka nie kotlet. Cytuj
zakalec Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 A ja sie zgadzam z wlasnorecznym ucieraniem bulki na bulke tarta... U mnie zawsze zostaje troche chleba albo bulki, wiec zasuszam a potem terroryzuje meza zeby starl... Goraco polecam... :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.