Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A może zupę-krem? Albo szparagi pod beszamelem? Albo spaghetti z pomidorami i szparagami: puszka szparagów 0,5kg pomidorów 0,5kg spaghetti 3-4ząbki czosnku 4łyżki masła 3łyżki sera do posypania zielenina cukier,sól do smaku Szparagi odsączyć i pokroić,pomidory obrać ze skórki i pokroić,makaron ugotować na pół-twardo. Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i pomidory,dodać szparagi i zieleninkę,doprawić solą i cukrem. Do sosu dodac makaron,wymieszać i posypać serem.

Opublikowano

Witaj Kasiu! Szparagi z wody z masłem Na 1,5 kg szparagów sól, cukier 10 dag masła 3 dag tartej bułki Grube szparagi opłukać, oskrobać skórkę od części dolnej do wierzchołka, powiązać w pęczki, ustawić w wysokim garnku pionowo główkami do góry, aby wystawały ponad wodę, zalać wrząca wodą z dodatkiem soli i cukru i gotować do miękkości. Odcedzić, rozwiązać pęczki, ułożyć szparagi na podłużnym półmisku główkami do siebie, polać z topionym masłem i posypać z zrumienioną bułeczką tartą. Proporcje wiadomo możesz zmiejszać według własnych potrzeb. Szparagi w sosie holenderskim 80 dag szparagów, sól, cukier sos: 4 żółtka 15 dag śmietany 1/8 l mleka 4 dag mąki 8 dag masła cytryna i sól Szparagi przygotować tak jak z wody, ale gotować trzeba je z dodatkiem masła. Po ugotowaniu osaczyć i podawać z sosem holenderskim sos: Rozmieszać makę z mlekiem i zagotować, dodać śmietanę i ubijać trzepaczką na płycie kuchennej az zgęstnieje, dodać żółtka, sok z cytryny, sól, masło i dobrze ubić. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty to rozprowadzić go mlekiem. Sos ten można również podawać do kalafiorów i jarzyn. Szparagi pod beszemelem: 80 dag szparagów sól, cukier, 3 dag masła sos: 3 dag mąki 3 dag masła 1/8 l mleka 15 dag śmietany 2 żółtka 3 dag utartego sera Szparagi ugotować tak jak powyżej, osączyć, pokroić na kawałki ok. 2 - 3 cm. wymieszać z sosem beszamelowym, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić masłem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika i zapiec. Sos beszamelowy: Makę zasmażyć na maśle nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i zagotować, osolić, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Pozdrawiam

Opublikowano

no bardzo wam dziekuje dziewczyny za tyle pzepisow ! :grin: na poczatek sprobuje zrobic te w sosie holenderskim zobaczymy jak smakujaa potem... Bardzo dziekuje pozdrawiam was Ino i Basga

Opublikowano

kupujesz szparagi biale i zielone, robisz dwie francuskie zupy krem na bazie smietanki slodkiej, musza byc dobrze zblenderowane i podajesz obie zupy na jednym talerzu, lejac jednoczesnie z lewej strony talera zielona, a z drugiej biala, jesli zupa krem jest wystarczajaco gesta nie wymiesza sie na talerzu, tylko podzieli go na dwie czesci zielona i biala, robie niesamowite wrazenie, sprawdzone - podbilem tym serca na egaminie w szkole dawno temu, ale wtedy robilem zupe krem z zielonego groszku i z marchwi:)

Opublikowano

Kasiu przepisy na sałatki ze szparagami . 50 dag szparagów świeżych lub z puszki 1 świeży ogórek (15 dag) 1 pęczek rzodkiewek 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki szczypiorku cukier,sól, pieprz Sos: 1/2 szklanki majonezu 3 łyzki gęstej śmietany 18-% 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól, pieprz Świeże szparagi już wiesz jak przygotować, a z puszki tylko osączyć i pokroić na kawałki. Oczyszczone rzodkiewki opłukać i pokroić na ósemki. Obrany ogórek pokroić w kostkę. Składniki oprócz jajek i 1 łyżki szczypiorku połączyć, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Jajka pokroić na ósemki, ułożyc na sałatce i posypać szczypiorkiem. wychodzą z tego 3-4 porcje Ze szparagami i pieczarkami 6 jajek ugotowanych na twardo 20 dag pieczarek 1 puszka szparagów - 30 dag 2 ogórki konserwowe - 15 dag 15 dag kiełbasy szynkowej po 2 łyżki szczypiorku i natki pietruszki Sos 1 słoik majonezu 30 dag 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka keczupu 1 łyżka musztardy, sól, pieprz Jajka zimne pokroić w gruba kostkę, oczyszczone i obrane pieczarki gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, następnie osuszyć, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Ogórki pokroić w małą kostkę, a kiełbasę w waskie paski. Wszystkie składniki połączyć. Sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać, z ilości tej otrzymuje się 6 porcji Ze z szparagami i groszkiem zielonym 2 puszki szparagów - 40 dag 20 dag groszku konserwowego z puszki 1 jabłko czerwone - 20 dag 1 czerwona papryka - 15 dag 1 łyżka piórek koperku 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz Sos 2/3 szklanki majonezu, 5 łyzek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz Szparagi i groszek osączyć z zalewy. Szparagi pokroić na małe kawałki. Umyte jabłko oczyscić z gniazdanasiennego, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki połączyć, przyprawić pieprzem i sola sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawićsola i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać, a następnie posypać koperkiem. Otrzymuje się 4 porcje. Nie podałam wczoraj tych sałatek bo było już bardzo późno. ślę pozdrowienia.

Opublikowano

kupujesz szparagi biale i zielone, robisz dwie francuskie zupy krem na bazie smietanki slodkiej, musza byc dobrze zblenderowane i podajesz obie zupy na jednym talerzu, lejac jednoczesnie z lewej strony talera zielona, a z drugiej biala, jesli zupa krem jest wystarczajaco gesta nie wymiesza sie na talerzu, tylko podzieli go na dwie czesci zielona i biala, robie niesamowite wrazenie, sprawdzone - podbilem tym serca na egaminie w szkole dawno temu, ale wtedy robilem zupe krem z zielonego groszku i z marchwi:)

Super sposób,dziękujemy za już i prosimy o jeszcze no i witamy w naszym gronie specjalistę.
Opublikowano

Droga Ineczko jestes naprawde niesamowita ,dziekuje za taka ilosc przepisow ,skorzystam napewno i napisze jak wyszlo acha dzisiaj moj debiut w postaci sosu chrzanowego(twoj przepis ),dla mnie bomba ,poczekam jeszcze na opinie reszty rodzinki podziekowania rownierz dla Mistall za orginalny przepis na zupke

Opublikowano

A sprobuj zrobic tak: Peczek szparagow umyc i odciac twarde koncowki, ulozyc na blaszce, scisle jeden kolo drugiego. Skropic oliwa z oliwek i oproszyc sola. Piec w goracym piekarniku przez ok 8-10 min Gdy beda upieczone ale wciaz zielone i leciutko chrupiacee wyjac z piekarnika, ulozyc na polmisku , oproszyc swiezo tartym Parmezanem i podawac jako dodatek do drugiego dania. Mozna tez grillowac szparagi. Lub tez jesli macie dostepdo szynki parmenskiej ( wedzona na zimno i krojona w prawie przezroczyste plasterki) , mozecie upiec szparagi poowijane w plasterki tejze szynki. Kazda opcja moze tez byc smaczna przekaska. Polecam!!!!!!!!!!!!!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.