kate_76 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 kilka razy bedac na zakupach mialam ochote kupic szparagi ,ale mysle sobie co ja z nimi zrobie ? moze zna ktos jakis pyszny przepis na szparagi?? Cytuj
basga Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 A może zupę-krem? Albo szparagi pod beszamelem? Albo spaghetti z pomidorami i szparagami: puszka szparagów 0,5kg pomidorów 0,5kg spaghetti 3-4ząbki czosnku 4łyżki masła 3łyżki sera do posypania zielenina cukier,sól do smaku Szparagi odsączyć i pokroić,pomidory obrać ze skórki i pokroić,makaron ugotować na pół-twardo. Na rozgrzanym maśle podsmażyć czosnek i pomidory,dodać szparagi i zieleninkę,doprawić solą i cukrem. Do sosu dodac makaron,wymieszać i posypać serem. Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Witaj Kasiu! Szparagi z wody z masłem Na 1,5 kg szparagów sól, cukier 10 dag masła 3 dag tartej bułki Grube szparagi opłukać, oskrobać skórkę od części dolnej do wierzchołka, powiązać w pęczki, ustawić w wysokim garnku pionowo główkami do góry, aby wystawały ponad wodę, zalać wrząca wodą z dodatkiem soli i cukru i gotować do miękkości. Odcedzić, rozwiązać pęczki, ułożyć szparagi na podłużnym półmisku główkami do siebie, polać z topionym masłem i posypać z zrumienioną bułeczką tartą. Proporcje wiadomo możesz zmiejszać według własnych potrzeb. Szparagi w sosie holenderskim 80 dag szparagów, sól, cukier sos: 4 żółtka 15 dag śmietany 1/8 l mleka 4 dag mąki 8 dag masła cytryna i sól Szparagi przygotować tak jak z wody, ale gotować trzeba je z dodatkiem masła. Po ugotowaniu osaczyć i podawać z sosem holenderskim sos: Rozmieszać makę z mlekiem i zagotować, dodać śmietanę i ubijać trzepaczką na płycie kuchennej az zgęstnieje, dodać żółtka, sok z cytryny, sól, masło i dobrze ubić. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty to rozprowadzić go mlekiem. Sos ten można również podawać do kalafiorów i jarzyn. Szparagi pod beszemelem: 80 dag szparagów sól, cukier, 3 dag masła sos: 3 dag mąki 3 dag masła 1/8 l mleka 15 dag śmietany 2 żółtka 3 dag utartego sera Szparagi ugotować tak jak powyżej, osączyć, pokroić na kawałki ok. 2 - 3 cm. wymieszać z sosem beszamelowym, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić masłem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika i zapiec. Sos beszamelowy: Makę zasmażyć na maśle nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem i zagotować, osolić, dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami. Pozdrawiam Cytuj
kate_76 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 no bardzo wam dziekuje dziewczyny za tyle pzepisow ! :grin: na poczatek sprobuje zrobic te w sosie holenderskim zobaczymy jak smakujaa potem... Bardzo dziekuje pozdrawiam was Ino i Basga Cytuj
mistall Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 kupujesz szparagi biale i zielone, robisz dwie francuskie zupy krem na bazie smietanki slodkiej, musza byc dobrze zblenderowane i podajesz obie zupy na jednym talerzu, lejac jednoczesnie z lewej strony talera zielona, a z drugiej biala, jesli zupa krem jest wystarczajaco gesta nie wymiesza sie na talerzu, tylko podzieli go na dwie czesci zielona i biala, robie niesamowite wrazenie, sprawdzone - podbilem tym serca na egaminie w szkole dawno temu, ale wtedy robilem zupe krem z zielonego groszku i z marchwi:) Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Kasiu przepisy na sałatki ze szparagami . 50 dag szparagów świeżych lub z puszki 1 świeży ogórek (15 dag) 1 pęczek rzodkiewek 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki szczypiorku cukier,sól, pieprz Sos: 1/2 szklanki majonezu 3 łyzki gęstej śmietany 18-% 1 łyżka soku z cytryny cukier, sól, pieprz Świeże szparagi już wiesz jak przygotować, a z puszki tylko osączyć i pokroić na kawałki. Oczyszczone rzodkiewki opłukać i pokroić na ósemki. Obrany ogórek pokroić w kostkę. Składniki oprócz jajek i 1 łyżki szczypiorku połączyć, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos wszystkie składniki połączyć i wymieszać. Jajka pokroić na ósemki, ułożyc na sałatce i posypać szczypiorkiem. wychodzą z tego 3-4 porcje Ze szparagami i pieczarkami 6 jajek ugotowanych na twardo 20 dag pieczarek 1 puszka szparagów - 30 dag 2 ogórki konserwowe - 15 dag 15 dag kiełbasy szynkowej po 2 łyżki szczypiorku i natki pietruszki Sos 1 słoik majonezu 30 dag 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka keczupu 1 łyżka musztardy, sól, pieprz Jajka zimne pokroić w gruba kostkę, oczyszczone i obrane pieczarki gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, następnie osuszyć, ostudzić i pokroić na małe kawałki. Ogórki pokroić w małą kostkę, a kiełbasę w waskie paski. Wszystkie składniki połączyć. Sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać, z ilości tej otrzymuje się 6 porcji Ze z szparagami i groszkiem zielonym 2 puszki szparagów - 40 dag 20 dag groszku konserwowego z puszki 1 jabłko czerwone - 20 dag 1 czerwona papryka - 15 dag 1 łyżka piórek koperku 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz Sos 2/3 szklanki majonezu, 5 łyzek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz Szparagi i groszek osączyć z zalewy. Szparagi pokroić na małe kawałki. Umyte jabłko oczyscić z gniazdanasiennego, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Paprykę pokroić w kostkę. Przygotowane składniki połączyć, przyprawić pieprzem i sola sos - majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawićsola i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać, a następnie posypać koperkiem. Otrzymuje się 4 porcje. Nie podałam wczoraj tych sałatek bo było już bardzo późno. ślę pozdrowienia. Cytuj
basga Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 kupujesz szparagi biale i zielone, robisz dwie francuskie zupy krem na bazie smietanki slodkiej, musza byc dobrze zblenderowane i podajesz obie zupy na jednym talerzu, lejac jednoczesnie z lewej strony talera zielona, a z drugiej biala, jesli zupa krem jest wystarczajaco gesta nie wymiesza sie na talerzu, tylko podzieli go na dwie czesci zielona i biala, robie niesamowite wrazenie, sprawdzone - podbilem tym serca na egaminie w szkole dawno temu, ale wtedy robilem zupe krem z zielonego groszku i z marchwi:) Super sposób,dziękujemy za już i prosimy o jeszcze no i witamy w naszym gronie specjalistę. Cytuj
kate_76 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Droga Ineczko jestes naprawde niesamowita ,dziekuje za taka ilosc przepisow ,skorzystam napewno i napisze jak wyszlo acha dzisiaj moj debiut w postaci sosu chrzanowego(twoj przepis ),dla mnie bomba ,poczekam jeszcze na opinie reszty rodzinki podziekowania rownierz dla Mistall za orginalny przepis na zupke Cytuj
Agusia Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 A sprobuj zrobic tak: Peczek szparagow umyc i odciac twarde koncowki, ulozyc na blaszce, scisle jeden kolo drugiego. Skropic oliwa z oliwek i oproszyc sola. Piec w goracym piekarniku przez ok 8-10 min Gdy beda upieczone ale wciaz zielone i leciutko chrupiacee wyjac z piekarnika, ulozyc na polmisku , oproszyc swiezo tartym Parmezanem i podawac jako dodatek do drugiego dania. Mozna tez grillowac szparagi. Lub tez jesli macie dostepdo szynki parmenskiej ( wedzona na zimno i krojona w prawie przezroczyste plasterki) , mozecie upiec szparagi poowijane w plasterki tejze szynki. Kazda opcja moze tez byc smaczna przekaska. Polecam!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Marra Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Chciałam dodać, że widziałam dzisiaj w Auchan specjalny garnek do gotowania szparagów. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.