renigliwice Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 S K Ł A D N I K I : - masło do natłuszczenia foremki i papieru - 1 podwójna pierś z kurczaka - 2 ubite jajka - sól, pieprz - starta skórka z jednej pomarańczy - 60 ml śmietany kremówki - 30 g bułki tartej MAJONEZ CYTRYNOWY: Do gotowego majonezu dodać trochę śmietany i soku z cytryny do smaku. WYKONANIE: Foremkę keksową posmarować masłem. Grzyby pokroić na połówki. Piersi z kurczaka posiekać. Wszystko włożyć do jednej miski. Dodać ubite jajka, przyprawy, skórkę z pomarańczy, śmietanę i bułkę tartą. Posmarować masłem 2 arkusze papieru do pieczenia. Jednym z nich wyłożyć formę i napełnić ją masą z kurczaka i grzybów. Drugim arkuszem przykryć blachę ( posmarowaną stroną do dołu). Większą blachę wypełnić do połowy wodą i włożyć do niej formę keksową. Piec w nagrzanym piekarniku 1-1,5 godziny ( temp. 170* ). Upieczoną potrawę ostrożnie wyjąć z foremki i ostrym nożem pokroić na średniej grubości plastry. Odlać wytworzony sos. :grin: Podawać na gorąco lub na zimno, polaną cytrynowym majonezem. SMACZNEGO! Przepis ten pochodzi z kolekcji przepisów M. Kuronia Radzę jednak użyć mniejszej foremki niż moja. Wtedy Terrine wyjdzie wyższe. Moja ma długość 31 cm ( mierzona od góry ). To niezwykle smaczne danie ma zwartą konsystencję, co ułatwia jego krojenie. :grin: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Witaj Reni! Powiedz jakich używasz grzybków i w jakiej ilości , bo chyba Ci umknęło . Wygląda smakowicie i szybkie do wykonania :grin: Na pewno zrobię. Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Ale ze mnie gapa! Ostatnio często mi się to zdarza. A więc: 20-25 dag pieczarek. Powodzenia! Renata :grin: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Dzięki Reni! mnie też sie zdarza :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.