apsik Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Kochani może ktoś posiada w swoich zbiorach przepis na polewę do której dodaje się mleko w proszku. Kiedyś robiłam przepyszne ciasto,które na wierzchu polewało się właśnie takim czymś,ale coś było nie tak bo polewa trochę spływała.Mam na to ciasto wielką ochotę,ale zniechęca mnie właśnie to,a to polewa dodawała smaku ,tego właściwego. Cytuj
ali Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Nie znam z mlekiem w proszku, ja robię ze śmietaną: 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła 3 łyżki kakao Wszystkie składniki rozpuścić na gorąco /nie gotowac/. Na koniec dodać kakao i wymieszać. Mam też przepis na polewę z dodatkiem buduniu, ale jeszcze jej nie próbowałam, mogę podać jeśli chcesz, może w miejsce proszku budyniowego dasz mleko? Cytuj
apsik Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dziękuję ALI za zainteresowanie,podaj ten przepis to może spróbuje go wykorzystać. Ta polewa z mlekiem to coś podobnego jak robienie domowej czekolady,może ktoś jednak coś takiego robi.Poczekam może ktoś się odezwie. Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Witam Cię serdecznie, Apsik! Nie wiem, czy o taką polewę Ci chodzi, ale spróbuję Ci ją podać. 1 margaryna, 3 łyżeczki kakao, mleko w proszku( w przepisie 1 opakowanie - według mnie na wyczucie ), 1 szklanka wody, 1 szklanka cukru Cukier z wodą zagotować, ma się rozpuścić. Dodajemy margarynę i rozpuszczamy, mieszając. Na koniec wsypać kakao i powoli dodawać mleko w proszku nie przestając mieszać.. Do polewy można dodć posiekane na drobno orzechy lub migdały. Gdy jest jeszcze ciepła smarujemy nią ciasto ( np. mazurek) lub suche wafle. Jeśli chcemy, by polewa była lejąca, dodajemy mniej mleka w proszku. Gdy chcemy z niej zrobić masę, dodajemy go więcej, wówczas możemy ją rozsmarować. Myślę, że cukru też trzeba dać mniej. Pozdrawiam. Renata :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.