amelia1 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Składniki: 1opakowanie galaretki truskawkowej(lub innej, ale czerwonej) 0,33l schłodzonego skondensowanego mleka niesłodzonego 1 duży banan 2 łyż. cukru kawałek czekolady lub wiórki czekoladowe wafle do dekoracji Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, dokładnie wymieszać, pozostawić do czasu, aż zacznie tężeć. Schłodzone skondensowane mleko ubijać mikserem, dodając galaretkę oraz banana i cukier( najpierw na wysokich obrotach, a kiedy masa zacznie tężeć zwolnić). Piankę od razu przełożyć do schłodzonych pucharków. Deser przybrać czekoladą lub wiórkami oraz waflem. Jak ktoś woli deser bardziej schłodzony, może wstawić na chwilkę do lodówki na górną pułkę, lub zrobić lody wstawiając na godzinkę do zamrażalki. Masy wychodzi dużo, około 7 małych porcji. Smacznego!!! Pozdrawiam Amelia Cytuj
Jolcia Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Często robię taką piankę i przekładam nią biszkopt. Jest to bardzo szybkie i delikatne ciasto.Muszę spróbować z bananem .Pozdrawiam . Cytuj
apsik Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Ja rówież robię taką piankę,dzielę mleko na pół i używam dwóch galaretek.Teraz spróbuje według twojego pomysłu. :grin: Cytuj
basga Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 A ja robiłam torcik w tortownicy,3 warstwy-każda w innym kolorze. Pyszny,delikatny i szybki. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Fakt, że najbardziej smakuje maluchom :wink: Robiłam też taką piankę zarówno na biszkopcie jak na wykładanych herbatnikach w formie torciku, znikał z talerza z prędkością światła :wink: Z bananem jeszcze nie próbowałam, z przepisu wynika, że ma być zmiksowany razem z galaretką. Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
amelia1 Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witajcie!!! Cieszę się, że smakuje Wam to małe co nieco. Ja jeszcze nie próbowałam przekładać ciasta taką pianką, ale napewno wypróbuję i zrobię kolorową tak jak Wy. Justyno, najlepiej do zmiksowanego mleka wrzycić banana pokrojonego na kawałki i wlać galaretkę i wszystko razem miksować. Pozdrawiam Amelia Cytuj
monisia Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 ooo a ja sie zastanawiłam co jutro dla chłopaków na deserek i juz mam z głowy tralaala ;) napewno zrobie -dziekowąc dziekowąc :razz: Cytuj
amelia1 Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witaj Monisiu!!! Cieszę się, że mogłam pomóc :razz: . Pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki. Daj znać czy smakowało. ;) Amelia Cytuj
andy8 Opublikowano 1 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2008 Zrobiłam taką piankę w formie deseru w pucharkach na urodziny córeczki-jest leciutka i pyszna :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi