Marra Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dorotko zgodnie z obietnicą załączam pierwszy przepis Sos do spagetti dla 5 osób: 4 puszki pomidorów całych bez skórki (najtansze ok 1,70zł/szt) 2 główki czosnku 2-3 łyzki oliwy z oliwek (może być zwykły olej) ser żółty do posypania (najlepszy jest parmezan ale ostatnio dałam salami i też był dobry) przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, pieprz, sól, (lub gotowa przyprawa do kuchni włoskiej Knorra) Na głeboką patelnię dać oliwę (olej) i obrany, pokrojony drobno czosnek. Ciągle mieszając zarumienic go. Następnie dodać pomidory z puszek, troszke soli, pieprzu i nakryć patelnię "siatkową" przykrywką bo będzie "pryskać" na boki. Dusić ok 10 min co chwila mieszając. Następnie rozdrobnić pomidory (ja robię to tłuczkiem do ziemniaków), i dusic kolejne 15 min, żeby woda odparowała. Na 5 min przed końcem duszenia dodac przyprawy-do smaku. Ugotować makaron, przed odcedzeniem dodać do wody łyzkę oleju, to nie bedzie się sklejał. Makaron wyłożyć na talerze, na to sos i posypać żółtym serem. Smacznego!! Zamiast pomidorów z puszki daję świeże ale tylko w sezonie kiedy są tanie. Należy je tylko zaparzyć, obrać ze skórki i pokroic w kostkę. Sos jest jeszcze lepszy. Pomidory z puszki przed wylaniem na patelnię również można pokroić w kostkę, to nie trzeba ich potem rozgniatać. Żeby zrobić gęstszy sos to nie należy wylewać zalewy z puszek tylko wyciągnąć same pomidory. Jako przyprawy to bardzo dobre są te kosteczki Knorra, wtedy dodaję po kostce bazylii, oregano i tymianku a czasami równiez dodatkową kostkę czosnku, jeśli sos jest kwaśny. Polecam i odpowiem na dodatkowe pytanka :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Bardzo się cieszę :grin: Ten sos wygląda mi na... smaczniutkiego, a spaghetti bardzo lubię, więc z przepisu na pewno skorzystam - dziękuję :grin: :) :grin: Cytuj
DeLarge Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Polecam i odpowiem na dodatkowe pytanka to ja zadam: naprawdę dwie główki czosnku? pozdrawiam Cytuj
Marra Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Tak, może się wydawać duzo ale wcale tego czosnku nie czuć a nawet na końcu czasami dodaję kosteczke Knorra. Jeśli ktoś nie lubi czosnku to mozna mniej :grin: Ale nawet moje dzieci stwierdziły ze jak jest więcej to lepsze. Pozdrawiam czekam na nastepne pytanka :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Witaj Marra, Jutro robię tą potrawę, pomidory już kupiłam w Biedronce 400g, jedna puszka to koszt 1,39 czytając przepis zapowiada się pyszny sos. Jutro dam znać po skonsumowaniu obiadu. Pozdrawiam Cytuj
Marra Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja zrobiłam go dzisiaj. Mniam mniam :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Dziękuję za przepis, sos jest bardzo smaczny, zmieniłam tylko zioła bo nie miałam tymianku, a w miejsce przypraw z przepisu dodałam zioła prowansalskie, czosnku naprawdę nie wyczuwa się. Polecam ten przepis i pozdrawiam. Cytuj
Marra Opublikowano 28 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Halinko dziękuję za dobrą ocenę :wink: i cieszę się że smakowało Pozdrawiam Cytuj
Marra Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Dorotko napisz czy smakował sosik Pozdrawiam Marzanna Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Bardzo bardzo bardzo :( Robiłam spaghetti w ubiegły piątek z wykorzystaniem sosu z Twojego przepisu i wyszło pycha... czosnku było w sam raz. Mąż wtedy przyszedł późno z pracy, ale ja już nie mogłam się doczekać i sama zjadłam swoją porcję :) Teraz jestem troszeczkę zajęta, ale już niedługo dołączę zdjęcie i dodam Twój przepis na stronę główną Smacznego :( Pozdrawiam :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Dołączam zdjęcie tego pysznego spaghetti :razz: i zachęcam do wypróbowania tego przepisu - spaghetti po prostu PYCHA :wink: Dzięki Marra za smaczniutki przepisik :razz: Cytuj
Marra Opublikowano 5 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Dorotko dziękuję za słowa uznania :wink: Dodam jeszcze do przepisu, że ostatnio kupiłam w markecie świeżą bazylię, pozrywałam listki (nie wszystkie) opłukałam i udekorowałam talerze. Aromacik i smak był niesamowity. Gdyby jeszcze zrobić sosik ze świeżych pomidorków...... Pozdrawiam Cytuj
mlodykucharz Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2011 Sosik bardzo smaczny....i co dobre można szybko go wykonać....przepisik pozytywny..... Dałem troszkę pokrojonej kiełbaski żeby było lekko urozmaicone.... [E] Cytuj
Paula_211 Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Marra fajny przepis. Ja robie podobnie tylko zamiast pomidorów z puszki kupuje bardziej dojrzałe wyparzam w gorącej wodzie podgotowuje je w rondelku z mała ilością wody , na 5 pomidorów 2 łyżki stołowe wody.Z tego robi się taka mała "ciapka". Taka mase dodaje go garneczka i duszę na małym ogniu dodając inne przypawy i do zageszczenia dodaje trochę keczupu 🙂 Pozdrawiam https://dlakadegocofa...a.blogspot.com/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.