Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sos do spaghetti robiłam zupełnie inaczej, z przepisu mojej mamy... Jest szybki, tani i prostu... Moja rodzina uwielbia to danie i myślę że czas na zmiany... w przyszłym tygodniu postanowiłam skorzystać z Twoje przepisu Marra :-) Bardzo dziękuję!

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Robię podobny sosik, tylko na początku podsmażam cebulę na oleju wymieszanym z chilli. Lubię ostrą kuchnię, dlatego potrafię dać dwie-trzy łyżeczki pieprzu cayenne. Wtedy jest dopiero wyborne :)

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Każdy ma swój unikalny przepis na sos do spaghetti - podobnie jak na kotlety, zupę ogórkową czy sałatkę warzywną - niby to samo danie, a jednak zawsze smakuje inaczej. Może właśnie dlatego własny idealny sos à la bolognese często pozostaje pilnie strzeżoną tajemnicą. Czas to zmienić! ;)

Moim sekretem jest świeżo zmielone mięso, dodatek samodzielnie ususzonego oregano z ogrodu mamy, czerwona cebulka i łyżeczka brązowego cukru dodawana do sosu. Gdy nie mam chilli dodaję sos sambal oelek, którego słoiczek zazwyczaj stoi otwarty w lodówce. W sezonie natomiast dobry sos nie obejdzie się bez bardzo dojrzałych, słodkich malinowych pomidorów :) Co jest Waszym sekretem? :)

[LINK NIEAKTUALNY]

SKŁADNIKI (na 2 porcje ):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula czerwona pokrojona w piórka
  • 250 g świeżo zmielonego mięsa z chudej łopatki wieprzowej
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka suszonego oregano (z własnego ogrodu)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka całych pomidorów
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek (lub 2 szczypty chili w proszku)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej (2 szczypty)
  • świeżo mielony pieprz
oraz:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • parmezan, świeżo tarty granda padano czy Bursztyn
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, przez kilka minut mieszając. Dodać mięso oraz czosnek i podsmażyć do momentu całkowitego ścięcia. Następnie dodać zioła, liść laurowy, koncentrat i pomidory z puszki wraz z sokiem (pomidory rozgniotłam w dłoni). Dusić razem do odparowania połowy płynu. Sos nie może być zbyt gęsty ani też wodnisty. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.

Makron ugotować w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oliwy, al dente, wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przelać ciepłą wodą na sicie i ponownie umieścić w garnku, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Makaron na talerzu można jeszcze oprószyć pieprzem. Podawać z sosem, posypany parmezanem i natką pietruszki.

  • 1 rok później...
Opublikowano

W pełni zgadzam się, że sos do spagetti spod wprawnej reki każdej kucharki smakuje inaczej. Kazdy lubi troche inne przyprawy i ma swój mały sekrecik. Ja uwielbiam zioła i carry, moja przyjaciółka ubóstwia czosnek, a mama nie przepada za ostrą kuchnią. Ale każde spagetti jest niepowtarzalne i pewnie dlatego nigdy się nie nudzi :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.