Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Sos do spaghetti robiłam zupełnie inaczej, z przepisu mojej mamy... Jest szybki, tani i prostu... Moja rodzina uwielbia to danie i myślę że czas na zmiany... w przyszłym tygodniu postanowiłam skorzystać z Twoje przepisu Marra :-) Bardzo dziękuję! Cytuj
powsinoga Opublikowano 4 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2011 ekstra, zaraz pędzę wypróbować Cytuj
sylwuśka Opublikowano 5 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2011 hej :) Ja robiłam podobny sosik tylko daje jedna średnią cebule podsmażam ja troszkę, następnie dorzucam mięso mielone i dopiero później pomidorki czosnek i przyprawki :) Cytuj
smakoszka02 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Jak tak polecacie to rzeczywiście trzeba wypróbować. Też lubię spaghetti, więc z chęcią skosztuję. ;) Cytuj
Asgrid Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2012 Robię podobny sosik, tylko na początku podsmażam cebulę na oleju wymieszanym z chilli. Lubię ostrą kuchnię, dlatego potrafię dać dwie-trzy łyżeczki pieprzu cayenne. Wtedy jest dopiero wyborne :) Cytuj
tred102 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 Każdy ma swój unikalny przepis na sos do spaghetti - podobnie jak na kotlety, zupę ogórkową czy sałatkę warzywną - niby to samo danie, a jednak zawsze smakuje inaczej. Może właśnie dlatego własny idealny sos à la bolognese często pozostaje pilnie strzeżoną tajemnicą. Czas to zmienić! ;) Moim sekretem jest świeżo zmielone mięso, dodatek samodzielnie ususzonego oregano z ogrodu mamy, czerwona cebulka i łyżeczka brązowego cukru dodawana do sosu. Gdy nie mam chilli dodaję sos sambal oelek, którego słoiczek zazwyczaj stoi otwarty w lodówce. W sezonie natomiast dobry sos nie obejdzie się bez bardzo dojrzałych, słodkich malinowych pomidorów :) Co jest Waszym sekretem? :) [LINK NIEAKTUALNY] SKŁADNIKI (na 2 porcje ): 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula czerwona pokrojona w piórka 250 g świeżo zmielonego mięsa z chudej łopatki wieprzowej 2 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 łyżka suszonego oregano (z własnego ogrodu) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka całych pomidorów 1 łyżeczka sosu sambal oelek (lub 2 szczypty chili w proszku) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżeczka soli morskiej (2 szczypty) świeżo mielony pieprz oraz: 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy z oliwek parmezan, świeżo tarty granda padano czy Bursztyn 1 łyżka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, przez kilka minut mieszając. Dodać mięso oraz czosnek i podsmażyć do momentu całkowitego ścięcia. Następnie dodać zioła, liść laurowy, koncentrat i pomidory z puszki wraz z sokiem (pomidory rozgniotłam w dłoni). Dusić razem do odparowania połowy płynu. Sos nie może być zbyt gęsty ani też wodnisty. Doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Makron ugotować w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem 2 łyżek oliwy, al dente, wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzić, przelać ciepłą wodą na sicie i ponownie umieścić w garnku, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Makaron na talerzu można jeszcze oprószyć pieprzem. Podawać z sosem, posypany parmezanem i natką pietruszki. Cytuj
Armenika Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 W pełni zgadzam się, że sos do spagetti spod wprawnej reki każdej kucharki smakuje inaczej. Kazdy lubi troche inne przyprawy i ma swój mały sekrecik. Ja uwielbiam zioła i carry, moja przyjaciółka ubóstwia czosnek, a mama nie przepada za ostrą kuchnią. Ale każde spagetti jest niepowtarzalne i pewnie dlatego nigdy się nie nudzi :) Cytuj
marysi_co Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Ja do mojego spaghetti dodaję mnóstwo czosnku bo go uwielbiam ;) Nie może też zabraknąć suszonych pomidorów i bazylii Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.