kaya Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Hej wszystkim! Cieszę się, że mogę wam przekazać przepis na łatwą, tanią, a co najważniejsze smaczną kolację. Przepis ma wiele zalet: prosta receptura i fakt, że nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, gwarantuje szybkie przygotowanie potrawy. Poza jego zaletami dopatrzyłam się jednej wady: po upieczeniu parówki szybko znikają ze stołu. PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 10 parówek małych (lub 5 dużych) 25 dag mąki 2 dag drożdży łyżka mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany jajko łyżeczka oleju łyżeczka cukru sól Do mąki dodacć drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; śmietanę; żółtko; olej i odrobinę soli. Ciasto należy oczywiście wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek. Parówki obrać z foli. Długie parówki przeciąć na pół. Placek posmarować lekko spienionym białkiem. pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym płożyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem ciasta. Tak przygotowane parówki ułożyć dość lużno na blaszę wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka (ja polecam raczej olej, białko bardziej się przypala). Piec na złoty kolor. Podawać z ketchupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem sałatkowym Knorra- wg mnie najlepszy to koperkowo ziołowy. Możecie także przyrządzić własny sos winegret. Ja już wiem co przygotuję na kolację, a wy? Naprawdę warto spróbować! Smacznego. Kaya. :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Witam Cię Kaya serdecznie! Robiłam już tę potrawę, jest to pyszne i ślicznie się prezentuje. Polecam. Renata :grin: Cytuj
kaya Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Dziękuję Ci Reniu za poparcie. mam nadzieję że dzięki tamu ktoś zdecyduje sie na wypróbowanie tago przepisu. Serdeczne pozdrowienia. Cytuj
Jolanta Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 WITAM CIE KAYU! :wink: Dziekuje za wspanialy przepis twoje parowki sa super i co niedziele goszcza na moim stole bo moje LASUCHY je uwielbiaja :razz: Pozdrawiam i czekam na jeszcze fajny przepis i oczywiscie smaczny jak ten. Cytuj
ela52 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Parowki w ciescie drozdzowym sa super. Robilam je wczoraj na kolacje. Serdecznie pozdrawiam :razz: :razz: :wink: Cytuj
kaya Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Hej dziewczyny! Bardzo mnie cieszy że mogłam przekazać ciekawy, przydatny wam przepis. u mnie też parówki zyskały miano ulubionej potrawy. Są bardzo smaczne i nie wymagają wiele czasu na przygotowanie. UŚCISKI KAYA Cytuj
EWA1992 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Kayu - mam pytanko jak długo trzeba piec? Cytuj
kaya Opublikowano 19 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Parówki pieką się błyskawicznie. jeżeli wstawisz je do nagrzanego do 180 stop. piekarnika pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 20 min. ja wsuwam blachę o jeden szczebel wyżej w piekarniku - bliżej górnej grzałki- dzięki temu trwa to tak krótko. złoty kolor świadczy o tym że są dobre. udanej próby Ewuniu. napisz jak się udały pozdrowienia KAYA :razz: Cytuj
Gość zgudka Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 bardzo dobre te parówki. Zrobiłam je juz 2 lata temu na pierwszą przekąskę w moim domu nowym domu dobrze sie sprzedał i wszystkim smakowało i moja bratowa na wielu imprezach to dnie serwuje. bardzo polecam :razz: . pyszne z ketchupem Cytuj
monia79 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Często robię takie danie tylko w cieście ziemniaczanym podawałam je nawet na forum w daniach głownych ,, parówki w cieście,,. Z chęcia wypróbuje wg twego przepisu Kayu. zawsze to coś nowego. Cytuj
ela52 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Parowki godne polecenia,sa super i szybko sie je robi. CIEPLUTKO POZDRAWIAM autorke przepisu. :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj
flash_aha Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Nie przepadam za parówkami, ale ten przepis brzmi tak zachęcająco, że chyba się niedługo na niego skuszę :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Jak nie lubisz parówek, to zrób z innymi cienkimi kiełbaskami. Ja też tak raz zrobiłam. Wspaniałe danie! :grin: Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Parówki zrobine! Dziewczynki miały zabawę przy przygotowaniach. Jako dowód załaczam zdjęcie. Szczerze powiedziawszy naszej rodzince smakują parówki w cieście francuskim /świeze do nabycia w sklepie/ ale to przeciez kwestia smaku.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.