Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej wszystkim! Cieszę się, że mogę wam przekazać przepis na łatwą, tanią, a co najważniejsze smaczną kolację. Przepis ma wiele zalet: prosta receptura i fakt, że nie trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie, gwarantuje szybkie przygotowanie potrawy. Poza jego zaletami dopatrzyłam się jednej wady: po upieczeniu parówki szybko znikają ze stołu. PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM 10 parówek małych (lub 5 dużych) 25 dag mąki 2 dag drożdży łyżka mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany jajko łyżeczka oleju łyżeczka cukru sól Do mąki dodacć drożdże rozprowadzone w letnim mleku i cukrze; śmietanę; żółtko; olej i odrobinę soli. Ciasto należy oczywiście wyrobić i od razu rozwałkować na cienki placek. Parówki obrać z foli. Długie parówki przeciąć na pół. Placek posmarować lekko spienionym białkiem. pokroić nożem na paski szerokości 2 cm. Na każdym płożyć parówkę i spiralnie owinąć paskiem ciasta. Tak przygotowane parówki ułożyć dość lużno na blaszę wysmarowanej tłuszczem, posmarować resztą białka (ja polecam raczej olej, białko bardziej się przypala). Piec na złoty kolor. Podawać z ketchupem i sałatą lub kapustą pekińską wymieszaną z sosem sałatkowym Knorra- wg mnie najlepszy to koperkowo ziołowy. Możecie także przyrządzić własny sos winegret. Ja już wiem co przygotuję na kolację, a wy? Naprawdę warto spróbować! Smacznego. Kaya. :grin:

Opublikowano

Witam Cię Kaya serdecznie! Robiłam już tę potrawę, jest to pyszne i ślicznie się prezentuje. Polecam. Renata :grin:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
WITAM CIE KAYU! :wink: Dziekuje za wspanialy przepis twoje parowki sa super i co niedziele goszcza na moim stole bo moje LASUCHY je uwielbiaja :razz: Pozdrawiam i czekam na jeszcze fajny przepis i oczywiscie smaczny jak ten.
Opublikowano

Hej dziewczyny! Bardzo mnie cieszy że mogłam przekazać ciekawy, przydatny wam przepis. u mnie też parówki zyskały miano ulubionej potrawy. Są bardzo smaczne i nie wymagają wiele czasu na przygotowanie. UŚCISKI KAYA

Opublikowano

Parówki pieką się błyskawicznie. jeżeli wstawisz je do nagrzanego do 180 stop. piekarnika pieczenie nie powinno trwać dłużej niż 20 min. ja wsuwam blachę o jeden szczebel wyżej w piekarniku - bliżej górnej grzałki- dzięki temu trwa to tak krótko. złoty kolor świadczy o tym że są dobre. udanej próby Ewuniu. napisz jak się udały pozdrowienia KAYA :razz:

Opublikowano

bardzo dobre te parówki. Zrobiłam je juz 2 lata temu na pierwszą przekąskę w moim domu nowym domu dobrze sie sprzedał i wszystkim smakowało i moja bratowa na wielu imprezach to dnie serwuje. bardzo polecam :razz: . pyszne z ketchupem

Opublikowano

Często robię takie danie tylko w cieście ziemniaczanym podawałam je nawet na forum w daniach głownych ,, parówki w cieście,,. Z chęcia wypróbuje wg twego przepisu Kayu. zawsze to coś nowego.

Opublikowano

Jak nie lubisz parówek, to zrób z innymi cienkimi kiełbaskami. Ja też tak raz zrobiłam. Wspaniałe danie! :grin:

Opublikowano

Parówki zrobine! Dziewczynki miały zabawę przy przygotowaniach. Jako dowód załaczam zdjęcie. Szczerze powiedziawszy naszej rodzince smakują parówki w cieście francuskim /świeze do nabycia w sklepie/ ale to przeciez kwestia smaku....

post-2465-1174494852_thumb.jpg