Justyna.K Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Kupiłam dużą główkę kapusty pekińskiej.Napewno zrobię z niej sałatkę z zupek chińskich ale jeszcze mi spora ilość zostanie . Macie jakieś pomysły do czego ją wykorzystać.Ja mam pustkę w głowie.Bardzo rzadko kupuję pekińską na ogół jej nie używam. Pozdrawiam :grin: Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja kupuję bardzo często kapustę pekińską,bo ją bardzo lubimy.Jeżeli zdarzy mi się kupić dużą główkę,której od razu nie wykorzystam,to resztę zawijam w folię spożywczą i dalej przechowuję w lodówce-nawet tydzień.Czasami używam jej do zrobienia gołąbków bez liści lub po prostu robię do obiadu surówkę z dodatkiem startej marchewki,jabłkiem i cebulą lub porem,a sos robię z majonezu wymieszanego ze śmietaną gęstą,solą i pieprzem.Latem surówki wzbogacam ogórkiem,pomidorem,papryką i dodaję któryś sos knorra w torebce.Do grilla latem w sałatce nie może zabraknąć sera fety.Mam nadzieję że choć trochę Ci pomogłam.Gabi. Cytuj
basga Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja robię tak jak GABI,czasem dodaję też tuńczyka z puszki,kukurydzę i co tam mam w lodówce. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Bardzo dziękuję za odpowiedzi :grin: świetny pomysł z gołąbkami :grin: gabi-ostra napiszesz w przepisach przepis na te gołąbki bardzo bym była wdzięczna :) szczerze to jeszcze gołąbków nie robiłam :grin: chyba że wieczorem poszukam na forum może znajde.POZDRAWIAM Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Justynko na forum w daniach głównych jest przepis na te gołąbki.Jest tam podanych kilka wersji o ile pamiętam-również moja.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
renigliwice Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Justynko! Kapustę pekińską zamiast białej wykorzystałam ostatnio do zrobienia dania głównego z przepisu De Large: filety z kurczaka, warzywa + kluski kładzione. Potraw ta z pekińską szybciej się wykonuje i jest delikatniejsza w smaku. Polecam. Renata :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja z kapusty pekińskiej bardzo często robie surówki do obiadu z różnymi dodatkami - co się nawinie - marchewka, pomidor, rzodkiewka, kukurydza, a czasami jak nie ma nic to robię taką - tylko pekinka, sól pieprz, sproszkowana czerwona papryka, koperek, oliwa z oliwek - taka też jest bardzo dobra. Czasami z pekinki robię sałatki - pokrojoną kapustę pekińską solę, zostawiam na około 15 minut, następnie dodaje do niej jajka, żółty ser, szynkę, ogórki konserwowe (wszystkie te składniki kroję w kostkę) do tego trochę majonezu, przyprawy i gotowe - sałatka szybka i dobra :grin: Dodam jeszcze, że kapusta pekińska ma mało kalorii - a oto dowód wyczytałam, że 1 kg kapusty pekińskiej (średniej wielkości kapusta) ma około 120 kcal Cytuj
ottawa Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 mozesz rownież, kapustę pekinska, ta ktora ci zostaje zbędna, po prostu wrzucic do zupy, np.jarzynowej, pomidorowej, ogórkowej. brokułowej itp. itd. zapewniam cie, że jest w tej zupce, naprawdę bardzo dobra. sprobuj, a mysle, ze zgodzisz sie ze mną? pozdrawiam :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 26 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 WIELKIE DZIĘKI :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 29 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zrobiłam dziś na obiad gołąbki z pekińskiej.Bardzo smaczne dzięki za pomysł aha wykorzystałam przepis z forum cathrine tylko trochę go zmodyfikowałam bo tam jest biała kapusta.POLECAM PYSZNE :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.