slawera Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Na Forum, już jest, ale tae przrpis jest troszeczke inny (taką właśnie robi się w KFC). Składniki: 8 filiżanek białej Kapusty startej na grubej tarce jarzynowej; 1/4 filiżanki drobnostartej marchewki; 2 małe cebule drobnoposiekane; 1/3 filiżanki cukru pudru (lub nieco mniej-do smaku); 1/2 łyżeczki (do herbaty) soli; 2/8 łyżeczki (do herbaty) pieprzu; 1/4 filiżanki mleka (lub mniej, jeśli majones nie jest gęsty); 1/2 filiżanki majonezu (najlepiej gęsty-Dekoracyjny); 1 i 1/2 łyżki (do zupy) białego octu winnego; 2 i 1/2 łyżki (do zupy) soku z cytryny. Wykonanie: Startą kapuste i marchewke wsypać do sporej miski, dodać posiekaną cebulę. Cukier wymieszać z solą, pieprzem, mlekiem, majonezem, octem, soliem z cytryny do uzyskania jednolitej konsystencji. Sosem polać warzywa i bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Smacznego. Sałatka jest pyszna smakowała nam bardzo. Niestety dziś nie mamy w planie potrawy do której by ta sałatka pasowała, ale jak tylko ją zrobimy jeszcze raz, okrasze opis zdjęciem. Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Dzięki Slawer za przepis na pyszną sałatkę.Dziś robiłam ją na obiad i bardzo nam smakowała.Do tego podałam ziemniaczki i kotleciki z jajek.Przepis już jest w moim zeszycie.Pozdrawiam. Cytuj
zakalec Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Zlota rada. Coleslaw smakuje duzo lepiej jesli popieprzyc i posolic cebule na pare minut przed wymieszaniem z kapusta, majonezem i reszta... Zlota rada mojego bylego szefa :razz: Polecam bo nadaje ten fajny piknatny smaczek i salatka nie jest mdla... Cytuj
sylwia791 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 NIE WIEM JAK SMAKUJE SALATKA W KFC ALE ZROBILAM JA I BYLA PYSZNA BALAM SIE TROCHE TEGO CUKRU PUDRU ALE BEZ OBAW SUPER NAPEWNO JA JESZCZE ZROBIE Cytuj
grumko Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 Witam: ja od lat robię ją według takiego w sumie zbliżonego przepisu: Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 cebula 2 marchewki 1 papryka 150 ml majonezu sok z cytryny 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka cukru sól i pieprz Warzywa obieramy i szatkujemy - ja robię to w robocie kuchennym. Warzywa wkładamy do salaterki, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Do majonezu dodajemy resztę soku z cytryny, śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i mieszamy. Zwykle przygotowuję ją na ok. 1 godzinę przed jedzeniem, żeby surówka przeszła smakiem składników. Stosuję jako dodatek do pieczonych, smażonych czy też grillowanych mięs. Cytuj
Gość lukaszgloucester Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2008 ale mi smakowalo, super dzieki Cytuj
kim Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Ta sałatka jest przepyszna! Robiłam już ja kilkakrotnie i nadal jestem nią zachwycona. Polecam! Cytuj
mamalu Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 To ja juz lata taka salatke robie i nawet nie wiedzialam ze ona sie Coleslaw nazywa;) A salatka naprawde godna polecenia. Cytuj
kanapka Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 To, że z KFC wcale dobrze o niej nie świadczy :). grumko: Robię dokładnie tak jak ty. Fajna sprawa bo coleslaw można traktować jako dodatek do ogromnej ilości dań. Nawet do nacho albo burito ;) Cytuj
kim Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Sałatkę wg tego przepisu robiłam wielokrotnie. Jest naprawdę przepyszna, polecam gorąco i dziękuję za zamieszczenie przepisu:) Cytuj
katarzynka Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Na pewno zrobię w najbliższym czasie. Sałatkę Colesław jadałam dotychczas tylko w KFC. Cytuj
basga Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2009 Ja też ją bardzo lubię i czasem dodaję z łyżkę chrzanu ze słoiczka. Cytuj
mac51 Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Ja też ją bardzo lubię i czasem dodaję z łyżkę chrzanu ze słoiczka. Ja oprócz chrzanu dodaję jeszcze trochę musztardy :) Cytuj
Stokrotka Opublikowano 14 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2010 Pychota, robiłam już kilka razy, a smakowała nie tylko mnie :D Dziękuję za pyszny przepis Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.