Justyna.K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Jabłecznik na drożdżowym z cukrem cynamonowym Składniki: :grin: 50 g drożdży :grin: 500g mąki :grin: 1 jajko :grin: 100g cukru :) 125 g margaryny rozpuszczonej :grin: szczypta soli :grin: 1 szklanka ciepłego mleka Sposób wykonania: Z podanych składników zrobić ciasto drożdżowe tzn drożdże pokruszyć dodać trochę cukru zalać ciepłym mlekiem pozostawić aż wyrosną trochę.Później dodać resztę składników i zarobić ciasto (ja zarabiam łyżką drewnianą).Pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 minut. W tym czasie przygotować jabłka 1,5 kg jabłek obrać, pokroić w większą kostkę. Ciasto podzielić na pół.Połowę rozwałkować na blasze na to dać jablka posypać cukrem cynamonowym(jak kto nie ma to cukier+cynamon) zalać 100 g margaryny rozpuszczonej, posypać rodzynkami. Na owocach ułożyć kratkę zrobioną z drugiej połowy ciasta i zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 200 stopni 20 minut później wysunąć blachę z piekarnika i zalać taką polewą 1 jajko + 1/3 szkl.mleka+2 łyżki cukru.(rozmieszane widelcem) Piec jeszcze ze 30 minut. POLECAM CIASTO SMACZNE :grin: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] moje uwagi: nie polecam pieczenia na papierze tego ciasta, lepiej na blasze wysmarowanej margaryną . Cytuj
apsik Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Kochana JUSTYNKO czy jabłka mogą być smażone ze słoika ,bo mam ich całe mnóstwo.Ciasto zapowiada się smaczniutko i jak pięknie wygląda. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 apsika masz je potarte, w kawałkach czy taką masę???Szczerze dziś pierwszy raz upiekłam to ciasto i wydaje mi się że jakbym dała właśnie potarte jabłka to by mogły pouciekać więc chyba lepiej je pokroić w kostkę. Ale zrobisz jak będziesz chciała kto nie próbuje ten nie wie.Pozdrawiam :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Bardzo smakowice wygląda Twoje ciasto, Justynko! Dziękuję za przepis i dołączone zdjęcia. Podziałały na moją wyobrażnię. Pozdrawiam. Renata :grin: Cytuj
margo Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 :roll: Wyprobowalam ciasto , jest bardzo smaczne i ciekawie wyglada , naprawde warto go upiec :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.