Basia K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Kiedyś słyszałam o rabarbarze smażonym z truskawkami.Podobno świetny do placka np. drożdżowego. Czy ktoś zna taki przepis? Cytuj
basga Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Robiłam kiedyś sernik z rabarbarem smażonym z cukrem ale to tak z głowy. Myślę,że jak zrobisz truskawki pół na pół z rabarbarem to będzie dobrze. Potem ewentualnie możesz zmienić proporcje przy następnej porcji,w/g uznania. Cytuj
Basia K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A jak to robiłaś?Tak jak np.jabłka do szarlotki? Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Basiu ja mam przepis na dżem truskawkowo - agrestowy, ja podaję proporcje i myślę że jak w ten sposób zrobisz powinno być dobrze, zamiast agrestu użyjesz rabarbar. 1 kg truskawek 1 kg agrestu nieprzejrzałego 1,5 kg cukru Agrest rozgotować z cukrem, dodając niewielką ilość wody. Do podgotowanego agrestu dodać truskawki w całości i dosmażyć. W taki sam sposób przygotowuje się dżemy mieszane. Cytuj
Basia K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Dziękuję. Wypróbuję w sezonie. :wink: Cytuj
basga Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Właśnie dziś robiłam rabarbar do sernika,poddusiłam go w odrobinie wody,posłodziłam do smaku i gdy był prawie rozgotowany to wsypałam galaretkę agrestową. Potem tylko trzeba wyłożyć to na upieczone ciasto zanim stężeje i odstawić do zastygnięcia. Sezon rabarbarowy nie trwa długo więc teraz kombinuję z rabarbarem a w Kauflandzie jest w tym tygodniu po 1,50/kg. Cytuj
Basia K Opublikowano 2 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Witaj Basiu :razz: Ja juz tez wiem,ze do tej mieszanki truskawek i rabarbaru dodaje sie galaretke... Jeszcze tylko truskawki musza staniec :razz: Cytuj
Basia K Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 dzis upieklam drozdzówke Iny z rabarbarem i truskawkami. 0,5 kg truskawek i 0,5 kg rabarbaru podlalam odrobina wody i posypalam cukrem (na oko :wink: ).Pod koniec,jak radzila Basqa i jak wyczytalam wsypalam galaretke (mialam cytrynowa).Wylozylam to na surowe ciasto,posypalam kruszonka i do pieca.Balam sie,czy wyrosnie,bo jednak bylo to troszke rzadkie. Na razie zdjecie WYROSNIETEJ nie ruszonej jeszcze drozdzówki. Pachnie wysmienicie.... Cytuj
basga Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Koniecznie napisz jak smakuje i jak zachowała się galaretka podczas pieczenia! Cytuj
Basia K Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Jest pyszne,delikatne.A przez to,ze ta masa byla jak wspomnialam troche rzadkawa,wyszlo bardzo wilgotne. Niestety,kawalki truskawek troche sie zapadly w ciescie. Nastepnym razem dam doslownie kropelke :wink: wody,albo galaretke zastapie kislem (kisielem?),bo tak tez mozna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi