Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

60 dag ładnych mięsnych żeberek ( pasy) płaska łyżeczka przyprawy jarzynka lub Vegeta porcja włosczyzny Wytarte do sucha wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym żeberka gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy i włoszczyzny.Gdy są miękkie, wyjmujemy z rosołku łyżką cedzakową, usuwamy kostki, układamy na deseczce, obciążamy drugą deseczką i przyciskamy czymś cięzkim. W między czasie gotujemy lubianą zupę, np. pomidorową, ogórkową, szczawiową z brukselki itp. Panierka: przyprawy Mąka krupczatka jajko tarta bułka lub otręby pszenne tłuszcz do smażenia Zimne żeberka posypujemy lekko przyprawami, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce, lub w otrębach pszennych i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano - jak kotlety schabowe. Podajemy z ziemniakami purre bardzo obficie posypanych zieleniną i każdą surówką. Tak przygotowane żeberka doskonale smakują z grubym makaronem np. wstążki.

Opublikowano

Droga Halinko z każdym dniem coraz bardziej mnie zaskakujesz swoimi przepisami.Chwilami myślę że już chyba nikt nic nie wymyśli , a wystarczy wejść na forum i mile się rozczarować.Już nie pamiętam kiedy jadłam żeberka.Twój przepis jest bardzo ciekawy i muszę go wypróbować.Pozdrawiam serdecznie Jolka S.

Opublikowano

No właśnie-też dawno nie miałam żeberek.Powiem Wam,że żeberka robiłam duszone w miodzie i piwie-rewelka.

Opublikowano

Jolcia jak zrobisz to daj znać jak smakowały żeberka zrobione w ten sposób i jaką zupkę ugotowałaś. Może jeszcze inne osoby wypróbują i podzielą się opinią. Basiu podaj swój przepis, będą żeberka robione na różne sposoby. Pozdrawiam Was serdecznie.