Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiłam pączki już kilka razy, za każdym razem z innego przepisu i za każdym razem miałam im coś do zarzucenia. Znalazłam tylko jeden przepis na smacznym (a może kiepsko szukałam) :wink: Moze ktoś coś jeszcze dorzuci?

Opublikowano

Witam! Też szukam dobrego przepisu na pączki więc będę czekała razem z Tobą :wink: ostatnio robiłam tylko pączki błyskawiczne z twarożków zamieściłam przepis w słodkościach jak już mnie tak najdzie mocno to wtedy szybko robię :wink: Pozdrawiam

Opublikowano

Witajcie napisze w słodkościach przepis na pączki które robię tylko z tego przepisu.Zawsze wychodzą pyszne nie mam im nic do zarzucenia.Przepis dostałam już dawno od mojej teściowej. :wink:

Opublikowano

Witam wszystkich na forum. Niedawno odkryłam, to forum i już prezentuję przepis na pączki.

Mam bardzo dobry przepis na pączki, naprawdę super. Zawsze mi wychodzą, jak wszystko robię według przepisu. Polecam!

Pączki Ali

1 kg mąki tortowej

12,5 dkg masła

2 szklanki mleka podgrzać – lekko ciepłe

6 dkg drożdży

trochę soli

cały cukier waniliowy

8 żółtek

0,5 szklanki cukru

zapach rumowy

Sól

2 łyżki stołowe spirytusu lub wódki

Drożdże, cukier, 2 łyżeczki mleka ciepłego rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia.

Cukier + cukier waniliowy + 8 żółtek utrzeć do białości. Dodać do tego spirytus, sól, zapach rumowy, rozpuszczone, ostudzone masło, pozostałą część mleka (ciepłe) i wymieszać. Na koniec dodać mąkę. Wyrabiać rękoma ok. 30 min.

Odstawić do wyrośnięcia. Rośnie różnie – zależnie od temp. pokoju – od 1 – 2 godz.

Po wyrośnięciu formować kuleczki i wkładać do nich marmoladę. Czekać jeszcze ok. 0,5 godz. oby podrosły.

4 kostki smalcu (tylko smalec, oliwa wsiąka w pączki i nasiąkają tłuszczem) – smażyć na średnim – małym ogniu, żeby dobrze się upiekły. Tłuszcz podgrzewamy od chwili rośnięcia już zrobionych pączków na małym ogniu. Tłuszcz ma być gorący.

UWAGA! – Wszystkie składniki mają być ciepłe – temp. pokojowa. Nie stosować dżemów domowych, tylko marmoladę ze sklepu. Pączki posypujemy cukrem pudrem – gdy wystygną.

Opublikowano

Witajcie!!! Ja tylko raz w życiu próbowałam robić pączki i tak je zepsułam, że od tamntej pory nawet nie próbowałam :wink: (Jedyna rzecz która mi się tak popsuła), ale chyba zabiorę się za nie, bo mojego męża ostatnio naszła ochota na pączki i pyta mnie kiedy zrobię. Napewno wykorzystam Wasze przepisy. Pozdrawiam i Witam Cie Lucjo na naszym forum. Amelia

Opublikowano

Ja mam przepis od pani, która skończyła 80 lat. Pączki są przepyszne. Polecam!

Pączki

10 dag drożdży

2 – 2,5 kg mąki

aromat zapachowy (rumowy i arakowy lub pomarańczowy i cytrynowy)

1 kostka margaryny

1 l mleka

1 szk. cukry

10 – 15 żółtek

szczypta soli

1 kieliszek spirytusu (niekoniecznie, ale przy smażeniu pączki nie wchłaniają tak tłuszczu)

Z drożdży przygotować zaczyn. Żółtka utrzeć do białości. Margarynę i cukier rozpuścić w litrze mleka. Mąkę wsypać do miski, wymieszać łyżką z żółtkami i gorącym (nie gotującym) mlekiem. Następnie wlać drożdże. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.

Palcami zanurzonymi w mące nabierać małe porcje ciasta z miski i kształtować na ręku małe krążki. Na środek każdego nakładaś łyżeczką marmoladę lub inne nadzienie. Zlepić dokładnie, formować kule, kłaść zlepieniem na spód na posypaną mąką deseczkę, przykryć ściereczką.

Podgrzać tłuszcz do smażenia pączków. Wyrośnięte pączki kolejno ostrożnie brać na rękę, omieść pędzelkiem z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Aby nie były zbyt ciemne, trzeba włożyć kilka plasterków surowego ziemniaka i zmieniać je z każdą porcją pączków. Przykryć pokrywką i smażyć (pączki powinny swobodnie pływać). Gdy pączki zrumienią się od dołu, obrócić widelcem (szpikulcem) do góry i dosmażyć bez przykrycia. Usmażone pączki wyjąć na bibułkę do osączania. Obtoczyć w cukrze krysztale lub cukrze pudrze.

Opublikowano

2 – 2 ˝ kg mąki

ź kg cukry

Justhi dziękuję za przepis ale czy mogłabyś mi sprecyzować ilość mąki i cukru?

Chyba wkradł sie jakiś błąd :arrow: za szybko piszesz ;-)

Marzanna

Opublikowano

Marra, ten przepis skopiowałam z moich przepisów zapisanych na kompie. Widocznie naszemu forum nie spodobała się czcionka, albo nie lubi ułamków ;-). Ma być tak: 2-2,5 kg mąki 1 szk. cukru Jest taka rozbieżność w ilości mąki, bo trzeba "wyczuć", ile jej potrzeba. Ps. Poprawiłam wyżej

Opublikowano

Zgadzam się całkowicie-siostra przywiozła mi wiejską mąkę i teraz muszę pamiętać,by jej brać mniej niż w przepisie bo ciasta są gęściejsze niż ze sklepowej.

Opublikowano

Kiedyś nie piekłam pączków bo mi nie wychodziły.Od kilku lat mam wypróbowany przepis.Pączki są delikatne,nie wciągają dużo tłuszczu. Oto przepis: -1 kg mąki -8 dag drożdży -1/2 szklanka cukru -9 dag masła -1/4 szklanki piwa -8 żółtek -mleko ok 400 ml. Drożdże,2 łyżki cukru,1 łyżkę mąki,5 łyżek mleka rozmieszać.Poczekać aż zaczyn urośnie.Do miski przesiać mąkę,dodać żółtka utarte z resztą cukru, piwo,roztopione masło,zaczyn i wyrabiać.Mleka dolewać po trochu w zależności od gęstości ciasta.Dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ja wałkuję grubszy placek i wykrawam pączki szklanką.Odstawiam jeszcze do wyrośnięcia a następnie piekę na oleju.Potem szprycą wciskam marmoladę. Pączki są naprawdę godne polecenia.Ja już nie skuszę się na inny przepis bo ten jest super.Pozdrawiam.

post-2826-1171470537_thumb.jpg

post-2826-1171470756_thumb.jpg

Opublikowano

Hej Justhi dziękuję za poprawki W przyszłym tygodniu muszę zrobić pączki ...tylko który przepis??? hihi no nic po prostu będę robić jednorazowo po pół porcji z dwóch przepisów aż znajdę ten "jedyny" dla siebie. Ale to nie znaczy że temat zamknięty ;-) Sprawdzę ile rodzinka wytrzyma hihi. Pozdrowionka dla wszystkich. :arrow:

Opublikowano

W przyszłym tygodniu jest TŁUSTY CZWARTEK-wszyscy będziemy smażyc pączusie i faworki,moja córka już nie może się doczekać bo dawno faworków nie robiłam. PS.aby przy smażeniu pączki i faworki miały ładny,pomarańczowy kolor trzeba do tłuszczu wrzucić kilka grubych plasterków marchewki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.