Dorota Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Można zrobić z wszystkich trzech przepisów, ale z połowy porcji :( - jak w domu jest dużo chętnych do jedzenia to pączki znikną w migu. Ja wczoraj po południu upiekłam 32 duże pączki, a teraz jest ich tylko 5 :) :grin: Cytuj
dana2005 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 A może spróbujecie z mojego przepisu, zapewniam, że są naprawdę pyszne. Jak piekę, to tylko z tego przepisu. Są bardzo puszyste, a tej puszystości, to chyba dodaje ta dodana piana i zaparzane ciasto. 0,75 dag mąki zwykłej ( nie krupczatki) 20 dag cukru pudru 15 dag masła 5 żółtek, 2 jaja 8 dag drożdży 0,5 litra mleka Cukier waniliowy, sól, 1 kieliszek spirytusu do ciasta, odrobiona soli Konfitura do nadziewania, olej do smażenia. 10 dag mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, rozetrzeć, aby nie była grudek, schłodzić i dodać drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku po czym wsypać część mąki , zrobić rozczyn i odstawić aby urósł. W tym czasie na parze ubić 7 żółtek z cukrem, wlać do wyrośniętego rozczynu dodać cukier waniliowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić ( co najmniej pół godziny) pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i pianę ubitą z dwóch białek, znów dobrze wyrobić, do momentu aż ciasto zmatowieje i zacznie odchodzić od rąk. Ciasto na pączki powinno być luźne (ilość płynu dodana do mąki zależy od jej suchości i jakości). Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym formować pączki nadziewając je konfiturą lub marmoladą różaną wymieszaną z powidłami śliwkowymi. Uformowane kłaść na deseczce wyłożonej serwetą i posypanej mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia. Aby szybciej wyrosły, układam je na blasze do pieczenia ciasta, wyłożonej papierem i posypanej mąką. Wstawiam do lekko nagrzanego piecyka z uchylonymi drzwiczkami. Wyrośnięte pączki smażyć w gorącym tłuszczu z dodatkiem kieliszka spirytusu. W razie jak tłuszcz będzie dymił, schładzać go plasterkami obranego ziemniaka. Wyjmować na bibułę, żeby ociekł tłuszcz, gorące posypywać cukrem pudrem wymieszanym z wanilią. Można też zanurzać je w lukrze zrobionym ze 1 białka , soku z pół cytryny, i cukru pudru (lukier musi mieć konsystencję gęstej śmietany) i posypać smażoną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Troche pracochłonne ale pyszne. Cytuj
Marra Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Basqa skorzystałam z Twojej rady i dodawałam marchewkędo tłuszczu no i pierwszy raz miałam pomarańczowe pączki! Dziękuję Pozdrawiam Cytuj
bernadettt Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 A żeby się nie przypalały i nie były zbyt ciemne trzeba co jakiś czas wrzucić pokrojonego w grube plastry ziemniaka :lol: Ale to chyba wiecie dziewczyny :wink: :wink: :) . Cytuj
fredzia Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Dobre przepisy.Ale co zrobic gdy tłuszcz sie burzy i zaczyna kipiec. :-D Cytuj
viola32 Opublikowano 26 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2008 Do faworkow dodaje ocet wtedy olej sie tak nie burzy.Do paczkow nie probowalam ale pewnie bedzie taki sam efekt Cytuj
teresap Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 WITAJCIE WIEM ŻE JUŻ PO CZWARTKU , ALE OSOBIŚCIE POLECAŁA BYM PRZEPIS LUCJI -choć nie wątpię że inne są też smaczne POZDRAWIAM Cytuj
viola32 Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Robilam na tlusty czwartek paczki z przepisu dany 2005 wyszly rewelacyjne.Ciacho super mieciuchne wypieczone no po prostu brak mi slow tylko ja nawalilam zrobilam takie spore te paczki, troche jeszcze na stolnicy podrosly a zapomnialam ze w tluszczu tez mi beda rosly no i wyszly paczki giganty!!! :grin: Ale byly super tylko jedna uwaga w przepisie jest podane maki 0,75 a ja podsypywalam caly czas maki bo ciasto bylo jak dla mnie za luzne a jak paczki wyrosly to wyrosniete ciasto bylo tak delikatne ,ze sie przelewalo w rekach.NAPRAWDE POLECAM!!!! Jak dla mnie na 5+.Robilam tez paczki na piwie z przepisu Jolci ale z polowy skladnikow.Paczki byly smaczne ale jak dla mnie ciasto mi wyszlo troche za scisle moze dlatego ,ze tez ale tylko odrobinke podsypalam maka(bo u Dany to wsypalam tej maki prawie 1kg)ale tak ogolnie to byly O.k i tez smaczne.Zdjecia wkrotce dolacze.Pozdrawiam Cytuj
viola32 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 A to moje paczki giganty z przepisu dany2005(srednica paczka byla okolo12-15cm!) Cytuj
viola32 Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2008 A to paczki z przepisu Jolci (na piwie) juz standardowych rozmiarow :D Cytuj
Gość awiklendt Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Witam z Australii! mieszkam w australii prawie całe życie... więc dużo mi brakuję z języku a szczególnie w przepisach. mam pare pytań o tych przepisach: 1) 6-8 dag drożdzu?? to jest 60-80 gram!! a na ile mąki, 1 kg? to sporo - jak piecę chleb to używam tylko 7 gram na 500 gramowy bochenek - a 70 dag to DZIESIĘĆ razy tyle!! czy to poważnie się używa aż 70 gram drożdzy?? to nie do uwierzenia... a może mój komputer tu w australii pop prostu źle pokazuje na monitorze...? 2) to co jest "cały" cukier waniliowy?? ile to ma być? w australii nie widziałam nigdy "cały" cukier, tylko w cukier w krysztalu. czy może mi ktoś wyjaśnić, bo biedna nie mam kogo się zapytać! (mama robiła raz pączki i nie udało jej się! a moja dziewczyna ciągle mi zachęca abym zrobiła nareszcie te pszne pączki o których zawsze przypominam!) Cytuj
Magdallen27 Opublikowano 3 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Już po tłustym czwartku, ale ja mam ochote na pyszne pączki. Zainspirowałam sie powyzszymi przepisami oraz zdobyłam wyśmienitą marmolade różaną zrobioną przez moja ciocie. Mam nadzieje, że wyjdą pyszności :biggrin: Edytowane 3 Marca 2014 przez Marcin Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.