behatka Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Podaję przepis na pączki wielokrotnie sprawdzony przez moją rodzinę i moje koleżanki, zawsze się udają, plusem jest również to, że z ciasta od razu formuje się pączki i dopiero one mają wyrosnąć. 0,5 kg mąki wrocławskiej 0,5 kg mąki krupczatki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżka smalcu 10 dag drożdży 1 kieliszek spirytusu 7 żółtek 1 jajko 10 dag cukru 0,5 litra mleka Z mleka, drożdży zrobić zaczyn. Żółtka+jajko+cukier utrzeć.Tłuszcze roztopić. Połączyć wszystko i wyrobić ciasto jak każde drożdżowe. Od razu formować pączki, zostawić do wyrośnięcia, smażyć na głębokim tłuszczu.Smacznego Cytuj
margo Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 :wink: fajnie ze znalazlam przepis na paczki bo przeciez zbliza sie tlusty czwartek to wyprobuje i oczywiscie napisze jak wyszly, pozdrawiam. Cytuj
behatka Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Czekam na opinię. Przepis ten ma bardzo wiele lat - ponad 30. Moja ciocia go dostała chodząc jako młoda mężatka na kurs gotowania organizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich.Mi osobiście pączki z tego przepisu zawsze wychodzą i najbardziej smakują. Życzę powodzenia i smacznego. Cytuj
margo Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 :wink: paczki wyszly rewelacyjnie , sama sie nie spodziewalam ze sie az tak moga udac bo robilam pierwszy raz,mniam mniam, dzieki. :wink: Cytuj
behatka Opublikowano 15 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 Cieszę się, że Ci się udały, ja pisząc też się nimi zajadam :wink: A gdzie moja dieta?!? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi