elmo_23 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 CIECIERZYCA Z KUSKUSEM 2 duże garści ciecierzycy (cieciorki) - namoczyć dzień wcześniej 4 udźce z kurczaka lub 3 piersi 1 cebula puszka kukurydzy kiełki fasoli MUNG-mala puszka z Bonduelle mrożony zielony groszek mrożona fasolka szparagowa 2 marchewki sos sojowy sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa Kebab-Gyros (Prymat) przyprawa Do Dań z Fasoli (Kotanyi) rosołek drobiowy płatki migdałowe łyżka masła łyżka mąki oliwa do smażenia kuskus błyskawiczny SAŁATKA: kapusta pekińska, 2 pomidory, swieży ogórek, kukurydza, koperek, oliwa, Sos Grecki do sałatek Namoczoną wcześniej ciecierzycę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Mięso z kurczaka pokroić w nieduże paski, polać sosem sojowym, doprawić przyprawami i odstawić do lodówki. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Marchewkę, fasolę i groszek ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulkę pokroić w kostę i zrumienić na złoto. Kurczaka usmażyć na oliwie. Jak mięso będzie gotowe dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, zrumienioną cebulę, kukurydzę i kiełki. Rosołek rozpuścić w gorącej wodzie i podlać potrawę, dodać przyprawę do dań z fasoli, przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu. Następnie na maśle zrumienić płatki migdałowe i wraz z groszkiem, fasolką i marchewką dodać do reszty. Wymieszać i opruszyć mąką, ewentualnie doprawić do smaku. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Potrawę podawać z sałatką z kapusty pekińskiej i białym półwytrawnym winem. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym smaczna i ciekawa wizualnie. Jest idealana na kolacyjkę w gronie przyjaciół. Życzę smacznego :wink: . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.