TECLA Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 proszę o sprawdzone przepisy i w miarę proste w przygotowaniu :roll: :) Cytuj
Gość Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 1,5 kg filetów rybnych 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 1seler 3 cebule 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej papryki 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sok z cytryny, cukier, sól Jarzyny umyć i zetrzeć na grubych oczkach, włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem, podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liść laurowy, cukier, sól i dusić około 15 min. Dodaćpotem koncetrat pom., 3 łyżki wody i gotować 10 min. następnie przyprawić sokiem z cytryny i papryką. Rybę umyć pokroić na dzwonki, włożyć do rondla z jarzynami, można w razie potrzeby podlać jeszcze troszkę wodą i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Przełożyć na salaterkę i podawać na zimno z białym pieczywem. Spotkałam się również, że przed włożeniem ryby do rondla panierowano ją. Trochę dłużej schodzi ale jest równie smaczne. Cytuj
szprotawianka Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 najpierw warzywa gotuje potem z obranymi postepuję jak wyżej w przepisie Cytuj
Gość magda5 Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 ja piekę panierowane filety a potem ukladam w salaterce warstwe jarzyn,ryby, jarzyny,jest pyszne szczegolnie na zimno Cytuj
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Rybę smażę panierując w mące i jajku (tłuszcz od smażenia ryby można dodać do zalewy warzywnej, ale niekoniecznie) zalewa: 1kg marchewki 30dag selera 30dag pietruszki 80dag cebuli marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach wrzucić do garnka i zalać dwoma szklankami wody, cebule pokroić w półplasterki i podsmażyć w 3/4 szkl oleju irazem z olejem dodać do podgotowanych warzyw, posolić, popieprzyć, dodać koncentrat pomidorowy (mały słoik) oraz ketchup do smaku (minimum mały słoik), zapomniałabym o dodaniu listka laurowego ok. 3 i ziela angielskiego 3 ziarnka Potem przekładam w miseczce warstwę ryby i zalewy tak podaje się na zimno lub można podawać też na ciepło Cytuj
zosia-k Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 proszę o sprawdzone przepisy i w miarę proste w przygotowaniu :roll: :) proponuję ci zrobić rybę w cebuli i rodzynkami Usmażyc rybe a na tym samym oleju udusić cebule pokrojoną w paski i na to rodzynki i tak dusić podlewając wodą żeby sie nieprzypaliło aż będzie miękkie.Następnie przyprawić keczupem lub przecierem pomidorowym ,pieprzem lub ostrą papryką zalać poukładane ryby napółmisku gorącym sosem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.