ina12 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 1 kg ziemniaków 10 dag żółtego sera 1/2 kostki margaryny majeranek, kminek łagodna sproszkowana papryka, chilli pieprz, sól Obrane ziemniaki pokroić w grube plastry, obsypać przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć wiórki margaryny. Przykryte naczynie wstawic do nagrzanego piekarnika 180*C. Po mniej więcej 40 min posypać ziemniaki serem utartym na tarce z dużymi otworami i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił i lekko przyrumienił. Podawać do mięsa lub ryb. Ziemniaki można podać jako jedyne danie, ale wówczas przed upieczeniem trzeba przełożyć chudym boczkiem i pomidorami lub cebulą. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Bardzo lubimy pieczone ziemniaki i czesto goszczą na naszym stole.Takich jak Twoje Halinko jeszcze nie robiłam,więc pora wypróbować.Ja piekę ziemniaczki na dużej blaszce,obtoczone w przyprawach(vegeta,pieprz,papryka+co kto lubi),skropione oliwą.Do tego obowiązkowo musi być sos czosnkowy ze śmietany 18%Piątnica.Po prostu pycha-polecam. Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja z kolei wypróbuję z Twojego przepisu, w ten sposób nie piekłam ziemniaków i dzięki Twojej odpowiedzi będzie następna nowość i napewno są pyszne. Cytuj
Anna22 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Bardzo podoba mi się ten przepis . Na dzisiaj mam już obiad podszykowany ale jutro będziemy jedli zapiekane ziemniaczki. Zrobię wersje z boczkiem ale zamiast pomidorów dodam pieczarki . Chyba danie na tym dużo nie straci? Cytuj
amelia1 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ino jeszcze takich ziemniaczków nie jadłam, a bardzo lubię pieczone. Napewno je wypróbuję, już mi ślinka leci :wink: :wink: Pozdrawiam Amelia Cytuj
bietka Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Polecam taki sposób na ziemniaki-umyć/wyszorować/ całe nie obierać.Mokre obtoczyć w mieszance soli i mąki np 1/2 szkl soli i 1 szkl mąki .Wyłozyć na blachę w odstępach i do piekarnika na 200 st/potem 180/ na ok 70-80 min.Do tego sosik czosnkowo jogurtowy.Wczoraj robiłam pycha polecam. Cytuj
DeLarge Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 ja jeszcze inaczej robię takie ziemniaki...przed wstawieniem ziemniaków do piekarnika obgotowuję je w całości przez ok. 10min, następnie gdy ostygną kroję je w podłużne ćwiartki i układam w naczyniu do zapiekania i na sam koniec smaruję je z wierzchu wcześniej przygotowaną oliwą z oliwek z bardzo drobno posiekanymi ząbkami czosnku i ewentualnie innymi przyprawami...wyciągam je gdy ładnie się zrumienią (ustawiam przeważnie opiekanie od góry) Cytuj
monisia Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 ach jakie śliczne przepisiki na nasze ukochane ziemniaczki..kartofelki,,pyrki.. :arrow: hihi ja też obgotowuje i układam warstwami w żaroodpornym..ziemniaki-smażony boczus wedzony pieczrki oliwki,i znów warstwa pyrów,i cdn..na koniec jak juz sie wszystko podpiecze oczywiscie serek żółty...no i tak jak mówicie-obowiązkowo sosik czosnkowy ;-) mmmmm i sie rozmarzyłam noooooooo :arrow: Cytuj
iwonka221 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Witam!Czy mozna te pieczone ziemniaki podać razem z mięskiem chodzi mo o skrzydełka po japońsku???Poradzcie!Pozdrawiam!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2007 Iwonka możesz śmiało podać. Pozdrawiam Cytuj
iwonka221 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Witam!!! Ineczko12 zrobiłam wczoraj na obiadek te ziemniaczki zapiekane z żółtym serkiem+skrzydełka po japońsku.Wyszło bardzo smaczne danie za które chciałam Ci gorąco podziękować!!!Ukłony w Twoją stronę!!!Pozdrawiam gorąco!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Iwonko bardzo Tobie dziekuję i pozdrawiam serdecznie. Cytuj
niuniaczek Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Rewelka, :grin: smakowało wybornie - wczoraj podłąm do obiadu - zwykłe ziemniaki się juz nam "przejadły" a nowe jeszcze nie takie jak maja być, pychotka, :grin: dzieki wielkie, :arrow: pozdrawiam, Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Niuniaczek dziękuję bardzo i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.