Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 kg ziemniaków 10 dag żółtego sera 1/2 kostki margaryny majeranek, kminek łagodna sproszkowana papryka, chilli pieprz, sól Obrane ziemniaki pokroić w grube plastry, obsypać przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć wiórki margaryny. Przykryte naczynie wstawic do nagrzanego piekarnika 180*C. Po mniej więcej 40 min posypać ziemniaki serem utartym na tarce z dużymi otworami i wstawić do piekarnika, aby ser się roztopił i lekko przyrumienił. Podawać do mięsa lub ryb. Ziemniaki można podać jako jedyne danie, ale wówczas przed upieczeniem trzeba przełożyć chudym boczkiem i pomidorami lub cebulą.

Opublikowano

Bardzo lubimy pieczone ziemniaki i czesto goszczą na naszym stole.Takich jak Twoje Halinko jeszcze nie robiłam,więc pora wypróbować.Ja piekę ziemniaczki na dużej blaszce,obtoczone w przyprawach(vegeta,pieprz,papryka+co kto lubi),skropione oliwą.Do tego obowiązkowo musi być sos czosnkowy ze śmietany 18%Piątnica.Po prostu pycha-polecam.

Opublikowano

Bardzo podoba mi się ten przepis . Na dzisiaj mam już obiad podszykowany ale jutro będziemy jedli zapiekane ziemniaczki. Zrobię wersje z boczkiem ale zamiast pomidorów dodam pieczarki . Chyba danie na tym dużo nie straci?

Opublikowano

Ino jeszcze takich ziemniaczków nie jadłam, a bardzo lubię pieczone. Napewno je wypróbuję, już mi ślinka leci :wink: :wink: Pozdrawiam Amelia

Opublikowano

Polecam taki sposób na ziemniaki-umyć/wyszorować/ całe nie obierać.Mokre obtoczyć w mieszance soli i mąki np 1/2 szkl soli i 1 szkl mąki .Wyłozyć na blachę w odstępach i do piekarnika na 200 st/potem 180/ na ok 70-80 min.Do tego sosik czosnkowo jogurtowy.Wczoraj robiłam pycha polecam.

Opublikowano

ja jeszcze inaczej robię takie ziemniaki...przed wstawieniem ziemniaków do piekarnika obgotowuję je w całości przez ok. 10min, następnie gdy ostygną kroję je w podłużne ćwiartki i układam w naczyniu do zapiekania i na sam koniec smaruję je z wierzchu wcześniej przygotowaną oliwą z oliwek z bardzo drobno posiekanymi ząbkami czosnku i ewentualnie innymi przyprawami...wyciągam je gdy ładnie się zrumienią (ustawiam przeważnie opiekanie od góry)

Opublikowano

ach jakie śliczne przepisiki na nasze ukochane ziemniaczki..kartofelki,,pyrki.. :arrow: hihi ja też obgotowuje i układam warstwami w żaroodpornym..ziemniaki-smażony boczus wedzony pieczrki oliwki,i znów warstwa pyrów,i cdn..na koniec jak juz sie wszystko podpiecze oczywiscie serek żółty...no i tak jak mówicie-obowiązkowo sosik czosnkowy ;-) mmmmm i sie rozmarzyłam noooooooo :arrow:

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!!! Ineczko12 zrobiłam wczoraj na obiadek te ziemniaczki zapiekane z żółtym serkiem+skrzydełka po japońsku.Wyszło bardzo smaczne danie za które chciałam Ci gorąco podziękować!!!Ukłony w Twoją stronę!!!Pozdrawiam gorąco!!!

Opublikowano

Rewelka, :grin: smakowało wybornie - wczoraj podłąm do obiadu - zwykłe ziemniaki się juz nam "przejadły" a nowe jeszcze nie takie jak maja być, pychotka, :grin: dzieki wielkie, :arrow: pozdrawiam,

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.