JustynaZ Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Właśnie dwa dni temu skończyliśmy w domu zajadać się tym tortem. Trochę pracochłonny jest, ale efekt wyśmienity, nawet jak dla mnie co za makiem nie przepadam. Przepis pochodzi z egzemplarza "Poradnik Domowy" wydanego już jakieś klika lat temu. Na każdej ważniejszej uroczystości gości na naszym stole: Ciasto makowe: 30 dag maku szklanka cukru 15 dag masła 6 jaj łyżka mielonego cynamonu 2 łyżki miodu pół łyżeczki kawy łyżeczka sody 3 łyżki mąki ziemniaczanej Mak sparzyć i zmielić, masło utrzeć z cukrem na tzw.pianę, dodając po jednym żółtku, odrobinie miodu, łyżeczce maku, szczypcie cynamonu i kawy. Następnie ubitą pianę z białek dodać do utartej masy, przesypując równocześnie mąką ziemniaczaną, dodać sodę i deklikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą tortownicę i piec około godziny. Po przestudzeniu przekroić na dwa równe krążki. Ciasto bezowe: 6 białek 30 dag cukru pudru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia Do ubitej piany z białek dodawać stopniowo cukier puder. Następnie pianę wymieszać z octem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (takiej samej jak przy makowym) i upiec na jasnozłoty kolor. Krem żółtkowy: 6 żółtek 8 łyżek cukru pudru 2 szkl.mleka pół laski wanilii (lub cukier waniliowy) 25 dag masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej Żółtka utrzeć z cukerm pudrem do białości. Wanilię zagotować w półtorej szklanki mleka, lekko przestudzić, wlać do utartych żółtek i dokładnie wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szkl. zimnego mleka, dodać do przygotowanej masy, wymieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać stopniowo budyń do uzyskania jednolitego kremu. Krążek makowy posmarować kremem, przykryć krążkiem bezowym, następnie przełożyć kremem i na to krążek makowy. Wierzch i brzegi posmarować kremem i np. udekorować startą czekoladą (lub jak kto woli). Smacznego :wink: :wink: Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
apsik Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Myślę ,że pyszny ten tort ,mnie zawsze przeraża mielenie maku i rzadko korzystam z takich przepisów,ale z chęcią bym zjadła. Cytuj
behatka Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Potwierdzam, że tort jest pyszny, sama go nigdy nie piekłam, ale co roku na naszą prośbę koleżanka przynosi go na swoje imieniny.Koniecznie wypróbujcie. Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja ostatnio kupuję masę gotową, dodaję 3 żółtka, trochę jeszcze olejku migdałowego, bakalie, pianę z białek i na końcu na wyczucie bułkę tartą. Cytuj
basga Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja robie też z "gotowca",masę można potem zamrozić i wykorzystac póżniej. Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja do makowców używałam całą zawartość puszki, jak bym użyła mniej do makowca w cieście cytrynowym to ciasto by miało ładniejszy wygląd. Dziękuję basga za wiadomość o zamrażaniu maku. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 A ja na ostatnie Święta kupiłam mak mielony-kg. kosztował 12 zł.Najpierw zalałam go gorącym mlekiem,a jak mleko zostało wchłonięte to dalej postępowałam według przepisu(piekłam Japońca).Dawniej omijałam przepisty w których był mak,właśnie przez to mielenie,ale teraz to po prostu bajka z takim gotowym mielonym. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Z tym makiem to faktycznie jest trochę zachodu, ja nie mam problemu przy jego mieleniu, gdyż robi za mnie to teściowa (mamy wspólną kuchnie uffff!), ona nie uznaje gotowych produktów w puszkach. Ja jednak raz próbowałam właśnie maku mielonego gotowego i nie zmienia to zupełnie smaku ciasta. Jak wspomniałam wyżej, maku jeść nie mogę, dlatego zastanawiałam się już czy nie wypróbować innego spodu. Pewnie smak nie będzie już taki, ale w połączeniu z bezą i tą masą (właśnie ona jest pycha) efekt może być niezły. Może ktoś na forum ma jakiś pomysł na inny spód? (brałam pod uwagę biszkopt, ale nie wiem czy nie za lekki będzie do całości). Pozdrawiam, Justyna. :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Teraz zawsze będę kupowała mak mielony, pozdrawiam i dziękuję. Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Z tym makiem to faktycznie jest trochę zachodu, ja nie mam problemu przy jego mieleniu, gdyż robi za mnie to teściowa (mamy wspólną kuchnie uffff!), ona nie uznaje gotowych produktów w puszkach. Ja jednak raz próbowałam właśnie maku mielonego gotowego i nie zmienia to zupełnie smaku ciasta. Jak wspomniałam wyżej, maku jeść nie mogę, dlatego zastanawiałam się już czy nie wypróbować innego spodu. Pewnie smak nie będzie już taki, ale w połączeniu z bezą i tą masą (właśnie ona jest pycha) efekt może być niezły. Może ktoś na forum ma jakiś pomysł na inny spód? (brałam pod uwagę biszkopt, ale nie wiem czy nie za lekki będzie do całości). Pozdrawiam, Justyna. :wink: Można Justynko zrobić spód biszkoptowy pod masę makową,ale wtedy należy najpierw piec ciasto makowe przez jakieś 40 minut, następnie wyciągnąć ciasto z piekarnika i nałożyć na nie surowe ciasto biszkoptowe. Całość dopiec do czasu upieczenia biszkoptu. Po wystudzeniu ciasta obrócić ciasto do góry nogami. I tym sposobem mamy ciasto makowe na biszkopcie. Pozdrawiam. Renata :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Nie za dokładnie przeczytałam Twój komentarz, przepraszam. Wszystko przez ten pośpiech. Tobie chyba nie o to chodziło. Pa :wink: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 1 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Z tym biszkoptem na makowym spodzie to niezły pomysł, tort jeszcze wyższy :wink: Faktycznie Renatko chodziło mi o jakiś zupełnie inny spód, tylko nie makowy właśnie. Więc czekam dalej na przepis. Pozdrowionka. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi