renigliwice Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 * 40 dag kaszy gryczanej ( 4 torebki ) * 10 dag masła lub margaryny * 10 dag mąki * 4 jajka * grzybowa kostka rosołowa * garść siekanej zieleniny * sól, pieprz * olej do smażenia 1. Kaszę ugotować w rosole z kostki, odcedzić. 2. Ugotowaną, ostudzoną kaszę zemleć w maszynce. dodać stopione masło, żółtka, sól, mąkę oraz zieleninę. 3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z kaszą. 4. Na rozgrzany olej kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć jak placki ziemniaczane z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z dodatkiem śmietany lub jogurtu albo z sosem grzybowym i z pikantnymi surówkami. Do masy gryczanej można także dodać mielone mięso indycze lub usmażone pieczarki. Wyśmienite! Polecam gorąco! :wink: Cytuj
elunia.o Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Faktycznie wyśmienite!! Dla mnie i mojej rodziny rewelacja.Robię je bardzo często z kupnym sosem borowikowym. Dziwię się, że przeszły bez komentarza.Daję 5 i pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 OOO... jaki świetny przepis ;) Ja lubię wszelkie placki więc na pewno i te wypróbuję.. tylko.. dopiero jak się zaopatrzę w maszynkę do mielenia mięsa :grin: Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2008 Dziękuję Eluniu za ocenę i za to, że przypomniaś ten przepis. Nam również one bardzo smakują.Może ktoś również je wykona. Kinga- kupuj szybko tę maszynkę, bo warto. Pozdrawiam Was serdecznie. Renata Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi