ina12 Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Ja mam piekarnik elektryczny, piekłam na tradycyjnym pieczeniu w temp. 180*C przez 45 min. Ottawa radzę kontrolować pod koniec patyczkiem, bo ja tak zawsze robię. Pomyślałam sobie że można by było wpierw podpiec ciasto i wtedy wyłożyć brzoskwinie to by nie opadły na dno blaszki. Może Renia na ten temat się też wypowie. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Nie wiem Ineczko, czy to dobry pomysł z podpiekaniem ciasta. To ciasto jest delikatne, mógłby się zrobić zakalec. A może przed daniem owoców do ciasta posypać je maka, tak jak się robi, np. z rodzynkami. Jednak,kto nie próbuję, ten się nie dowie. Można wypróbować te sposoby przy następnym pieczeniu tego ciasta. Pozdrawiam . Renata :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Nie robiłam jeszcze tego ciasta,ale myślę że aby owoce się nie zapadały można spróbować posypać ciasto tartą bułką,ja robiłam tak kiedyś z innym ucieranym ciastem i pamiętam że wyszło dobre. :razz: Cytuj
ottawa Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Halinko... dziekuję Ci serdecznie za odpowiedź... a co do brzoskwiń, to wydaje mi się, że i tak ladnie wygladają, czy są na górze, czy są dole, w sumie, chodzi o smak ciasta, i myslę, że z cala pewnością, jest one bardzo dobre! Pozdrawiam serdecznie. Jola :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Jolu zapewniam Ciebie że ciasto jest bardzo dobre. Myślałam o podpieczeniu ciasta dlatego bo jest luźnej konsystencji i jak kładzie się owoce one od razu się zapadają. Jak jest ściślejsza konsystencja to ja sypię tartą bułkę gdy owoce są soczyste. Jeszcze raz to ciasto polecam, jest bardzo pyszne i rozpływa się poprostu w ustach. Najlepiej będzie tak jak doradziła Renia, pokroić i odwrócić jak będzie chciało się mieć brzoskwinie u góry. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
karola91 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 ja robie prawie takie same, tylko daje 2,5 szklanki mąki, 5 jajek i nie daje wody, z jabłkami i nie opadają na dno, brzoskwinie może tez nie opadna, spróbuje zrobic i napisze jak wyszło ;-) Cytuj
anna maria Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 ciasto jadą goście zwany też przysmakiem teściowej lubi je mój szwagier...siostra je często robi najczęściej z jabłkami...jest takie sobie... ja osobiście wole bardziej wymyślne i dla mnie ciasto ma być pracochłonne! no i wolę kruche! Cytuj
mychulec Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Musiałam upiec na dzisiaj do pracy upiec ciacho, a że czasu było niewiele skorzystałam z tego przepisu, efekt: SUPER!!! Ciasto bardzo smaczne, ilość jak dla mnie akuratna, aaa.... i brzoskwinie pokroiłam na 2 cm plastry i nie zapadły się, zostały na wierzchu :razz: ciasto wilgotne, smaczniusie :razz: Pozdrawiam autorkę :wink: Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Cieszę się, że Ci wyszło i smakowało to ciasto. Rzeczywiście brzoskwinie nie można dawać w dużych kawałkach, wtedy nie zapadną się w cieście. Pa. Renata :wink: :razz: :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Jestem roztrzepana, w przepisie teraz pisze że dać pokrojone brzoskwinie, czyżbym na na samym początku nie zauważyła jak piekłam? Serdecznie pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Musiałaś nie zauważyć Ineczko, bo ja niczego od samego początku nic w nim nie zmieniałam. Pa. :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 Reniu ja sobie przypomniałam, ja je kroiłam tylko w zbyt duże kawałki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 a jak mam blaszke 26 cm na 37 to dac podwójna porcje wszystkich składników ? Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Na ten rozmiar blaszki musisz zrobić ciasto z podwójnej porcji wszystkich składników. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.