renigliwice Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 3 duże pory ( tylko jasne części ) 40 dag ziemniaków 6 szklanek rosołu z kostki 2 serki topione ( złoty emantaler ) 10 dag wędzonej piersi z indyka 5 dag margaryny 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1- 2 listki lubczyku sól, pieprz 1. Pory pokroić w talarki, zeszklić na tłuszczu. 2. Zalać je gorącym rosołem, dodać przyprawy, zagotować. 3. Wrzucić do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. 4. Serek pokrić w kostkę, dodać do zupy i mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki się nie rozpuści. 5. Pierś indyka pokroić w cienkie paseczki, dodać do zupy. Ewentualnie doprawić. Zupa ta jest autorstwa Małgorzaty Caprari Życzę smacznego! :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ale świetny przepis, zrobię ją ale dopiero w przyszłym tygodniu. DZIĘKUJĘ BARDZO. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Witaj! Ja przywiozłam z niemiec podobną zupkę tylko nie dodawoło się ziemniaków i indyka tylko mięso mielone. Super przepis na niespodziewanych gości i tak na gorącą kolacyjkę Pozdrawiam i polecam palce lizac mniam mniam :wink: Można podać na przyjęciu jak ktoś nie lubi flaków :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Renatko zawiadamiam że jutro robię zupę, nie mam listków lubczyka, ale mam ziele lubczyka z Herbapolu i je dodam, a jak bym nie miała to bym dodała maggi prawda, bo lubczyk tylko ma łagodniejszy smak. Jutro dam znać jak nam zupka smakowała. Mam pytanie serek topiony kupił mój syn ementaler 150 g w plasterkach, złotego nie było. Jeszcze mam serek topiony śmietankowy - kremowy Hochland 100 g. Doradź który mam dodać i ile? Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Katarzyna Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Halinko ja do swojej biorę topiony kremowy lub jaki mam w domu lub jest w klepie Pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 10 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Renatko zawiadamiam że jutro robię zupę, nie mam listków lubczyka, ale mam ziele lubczyka z Herbapolu i je dodam, a jak bym nie miała to bym dodała maggi prawda, bo lubczyk tylko ma łagodniejszy smak. Jutro dam znać jak nam zupka smakowała. Mam pytanie serek topiony kupił mój syn ementaler 150 g w plasterkach, złotego nie było. Jeszcze mam serek topiony śmietankowy - kremowy Hochland 100 g. Doradź który mam dodać i ile? Pozdrawiam serdecznie Witam Cię Ina! Pewnie już ugotowałaś zupkę. Nie mogłam Ci wczoraj odpisać, bo cały dzień byłam poza zasięgiem komputera. Serek Hochland może być, natomiast nigdy nie dawałam serka w plasterkach. W sumie powinno być 20 dkg serka, ale każdy może dodać odpowiednią ilość według swojego smaku. I jak smakuje Ineczko? ...... A tak na marginesie- nie było mnie wśród Was jeden dzień a czuję się, jakbym nie była z miesiąc. Pozdrawiam gorąco! Renata :arrow: ;-) Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Witaj Reniu, dopiero co usiadłam do komputera. Cały dzień przesiedziałam w kuchni, bo w ostatniej chwili dowiedziałam się że rodzinka przyjeżdża z Warszawy. Zupy ugotowałam więcej, bo robię przeważnie jedno danie. Zamiast wędzonej piersi z kurczaka dodałam kiełbasę wiejską podwędzaną. Jedzą zawsze dwie porcje, a tej zupy zjedli po trzy porcje i syn powiedział jak zostanie to ja zjem jeszcze na kolacje i tak było. Sery dodałam Hochland o tych co pisałam i dodatkowo tego samego gatunku w plasterkach Emmentaler. Dobrze że się przygotowałam na większą porcję. Zupę z serem już jadłam, ale nie taką bardzo dobrą w smaku, to jest dla nas ekstra zupa. Jeszcze raz bardzo dziękuję Renatko za tak wspaniały przepis i polecam ją, naprawdę warto spróbować. Serdecznie pozdrawiam Cytuj
renigliwice Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Cieszę się Ina, że Wam smakowała . Ta zupa jest naprawdę pyszna. Moi domownicy też się nią zajadają. Pozdrawiam . Renata :( Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Reniu zawiadamiam że rodzinka zażyczyła sobie że zupę mam robić dwa razy w tygodniu, a ja zwiększam proporcję i robię na dwa dni. Dzisiaj będzie i w sobotę. Życzenie spełnię i ciekawa jestem kiedy im się znudzi, ona mnie też bardzo smakuje i dziwię się że więcej osób jej nie wypróbowało. Jeszcze raz dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie. Cytuj
basga Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ja dziś mam taką zupkę na obiad tylko troszkę przekręconą :wink: ,otóż zielone części pora też dałam,troszkę białej kapusty,bez mięska i ziemniaków,doprawiona gałką muszkatołową i śmietaną jest baaaardzo dobra i nawet moja córka-niejadek jest zadowolona. Cytuj
aniela Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Renatko, dolaczam sie do poprzednich wypowiedzi i oceniam te zupke na 5-tke. Wlasnie wczoraj ja zrobilam i zaledwie zostala mi mala porcja dla mnie na dzisiaj. Dzieci zjadly pelne miseczki chociaz maja "duze zeby" na wszelkiego rodzaju zupy. Mam tez bardzo dobry przepis na pyszna zupke, ale jak ktos powie mi czy w Polsce jest w sprzedazy warzywo, ktore nazywa sie po ang. FENNEL, co niektorzy wolaja na nie ANYZ ale ta nazwa pochodzi z francuskiego. Warzywo ma biala bulwe a z niej wyrastaja zielone lodygi ktorych liscie u gory wygladaja jak koperek?? pozdrawiam majka Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Majko podaj przepis, FENNEL to jest koper włoski i jest w sprzedaży, zrobimy napewno bardzo smaczną zupkę. Pozdrawiam. Cytuj
aniela Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2007 Swietnie Halinko, ze do tak pozna siedzisz na tej stronce. Podaje przepis w takim razie na "zupe z kopru wloskiego". Ja robie ja w duzym garnku, bo moje niejadki bardzo ja lubia. Mysle ze z pozostalymi przyprawami nie bedzie problemow. Zupy sa o tyle dobre ze zawsze mozna znalezc cos w zastepstwie, no i zrobic troche wiecej na nastepny dzien. Pozdrawiam, majka Cytuj
walentyna Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2007 Reniu znakomita ta zupka , dzisiaj miałam ją na obiad , jest przepyszna!!!. Zaniosłam ją sąsiadce na skosztowanie i prosiła o przepis ,jutro ją ugotuje. Polecam! :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.