Skocz do zawartości

Plyta Grzewcza Ceramiczna! Jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Narwanka
Opublikowano

Wlasnie urzadzam nowe meiszkanie i na pierwszy rzut idzie kuchnia! :wink: Mam problem z wyborem plyty grzewczej - zawsze urzywalam gazowej kuchni - a tu niestety nie bedzie meic takiej mozliwosci. Macie jakeis rady i przemyslenia na ten temat ?? Pomocy!!

Opublikowano

https://www.siemens-agd.pl/?23=351

Witaj.

mam ten sam dylemat bo niedługo czeka mnie remont kuchni,na razie podsyłam Ci link,najlepiej samemu spokojnie poczytać.

Czekamy na wypowiedzi forumowiczów,którzy posiadają płytę grzewczą.

Wasze plusy i minusy w użytkowaniu.

Opublikowano

Mam Mastercook najwyzszy model-ma taimer do wszystkich pól,automatykę zagotowywania,9 poziomów mocy.Teraz kupując wybrałabym płytę kombinowaną tzn 2 pola ceramiczna a 2 indukcyjne.Zwróc uwagę na ilość pierścieni pól tzndobrze jak mozesz na jednym polu postawić 2,3 garnki o różnej wielkości/nie jednocześnie oczywiście :wink: Dobre jest tez pole podwójne z brytwaną.Do podłączenia jej musisz mieć fachowca/przynajmniej jego podpis i pieczęć/z uprawnieniami bo to jest niezbędne do gwarancji.No ijest też potrzebna siła.

Opublikowano

Ja też mam Mastercook.Piec elektryczny wolnostojący (nie pod zabudowę).Tak,jak wspominacie-poszerzane pola itp. Jedno muszę dodać-niekoniecznie potrzebna jest siła.Ja mieszkam w bloku,więc z tym byłby problem :wink: Mieliśmy super fachowca,który robił nam całą instalację elektryczną (nie mam w ogóle gazu w domu) i piec mamy na osobnej linii-na osobnym bezpieczniku.Mogę piec,gotować przy włączonym bojlerze,czy pralce i nic temu nie przeszkadza.

• 6 lat później...
Opublikowano

jeśli chodzi o płytę to z pewnością jej instalacją musi zająć się specjalista. Ja mam akurat płytę indukcyjną, gdyż uważam, że ten rodzaj jest najbardziej efektywny i bezpieczny. Mam małe dzieci także ta kwestia jest dla mnie niezwykle ważna. 

• 5 miesięcy temu...
Gość zagotowana
Opublikowano

Również polecam płytę indukcyjną. A instalacja to sprawa, którą lepiej zlecić specjaliście. W niektórych przypadkach samodzielna i nieprawidłowa instalacja powoduje wygaśnięcie gwaracji, więc warto o tym pamiętać.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie :-) chciałam odświeżyć wątek. Poszukuję dobrej płyty grzewczej ceramicznej do zabudowy do nowej kuchni. Czy użytkujecie może płytę amica? podobno dobrze się sprawują z tego co czytam i kieruję się w ich stronę.

Opublikowano

Od tygodnia mam płytę boscha a piekarnik właśnie amica,właśnie pierwszy raz piekę ciasto.Płyta rewelacja tylko te paluchy odbite na panelu sterowania mnie wkurzają no ale taki urok indukcji....kupiłam specjalny żel do czyszczenia płyt i daję radę,przynajmniej nauczyłam się od razu ją wycierać bo przy gazowej to różnie bywało.

Przy zakupie zwróć uwagę na moc przyłączeniową bo niektóre są na siłę.No i pamiętaj o...garnkach i patelniach do indukcji.

Opublikowano

Cześć :-) dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :-) Ja przymierzam się także do wymiany piekarnik i mam upatrzony pod zabudowę właśnie Amica, a możesz mi powiedzieć jaki masz model? pamiętasz może? :-) 

Opublikowano

Super, dzięki raz jeszcze :-) piekarnik wygląda bardzo ładnie i do mnie by takowy pasował kolorystycznie, trafi na moją listę :) w sklepie wyszukałam jeszcze płytę Amica PI6509LN, co prawda indukcyjna ale tez własnie o małej mocy bo prawie takiej samej jak kuchnia i komplet zmieściłby się w 2,5 tysiąca mniej więcej piekarnik+płyta. Chyba na tym komplecie poprzestanę, poszperam tylko gdzie tanio dostać i może temat byłby z głowy :-)