Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis ten posiadam z Poradnika Domowego. Wypróbowałam go. Pieczeń jest pyszna, stanowi odmianę i alternatywę dla kiełbas i wędlin. A więc: 2 kg świeżego boczku chudego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki vegety, szklanka mleka, natka pietruszki, sól, pieprz. Boczek zemleć w maszynce. Czosnek rozetrzeć z vegetą, dodać do zmielonego boczku, wlać mleko, doprawić solą, pieprzem, posypać posiekaną natką i wyrobić na jednolitą masę. Do wąskiej blaszki wyłożyć masę mięsną, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową, i piec ok. półtorej godziny. 100g-415 kcal Gorąco polecam. :wink:

Opublikowano

Piekę z podobnego przepisu, z tym że na 1 kg mielonego boczku daję 1 szklankę mleka z 2 łyżkami wegety. Do środka daję ugotowane na twardo jajka lub polędwiczkę wieprzową. Piekę 1 godzinę w keksówce, której nie przykrywam, tylko górę zwilżam przed włożeniem do piekarnika wodą.Moje dzieci się tym zajadają, wolą od kupnych wędlin.

Opublikowano

Ciekawy pomysł Behatko z tą polędwiczką w środku. Na pewno bardzo ładnie się prezentuje , oprócz tego, że oczywiście świetnie smakuje. Dzięki za pomysł. Wypróbuję . Pa :wink:

  • 1 rok później...
Opublikowano

Po wielu miesiącach wreszcie wypróbowałam pieczeń i przyznaję bardzo smaczna.Przepis już wpisany do zeszytu i będzie jeszcze wiele razy służył.Dzięki za przepis i polecam innym :D .

  • 2 lata później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję Dorotko :) Hmmm... myślę, że można spróbować z wodą bądź z bulionem. Może Renia coś jeszcze podpowie, pozdrawiam :)

Opublikowano

No to piszę :) jeszcze ciepła ale ...PYSZNA!Potem dodam fotę bo oczywiście coś tam zmieniłam :)

Opublikowano

Witam !! Dziekuję Dorotko za rady , zdjecia skutecznie mnie zachęciły :) ....boczek zmielony czeka na pieczenie !!!! - Basiu napisz ,czy dałaś mleko ? , jakoś mi mleko nie pasuje z tłuszczem . Pozdrawiam wieczorowo :) :)

Opublikowano

No to piszę :) jeszcze ciepła ale ...PYSZNA!Potem dodam fotę bo oczywiście coś tam zmieniłam :)

I mnie też zaintrygował ten przepis . Właśnie przed chwilą wyjełam z piekarnika .Zapach w całym domu.

Zapowiada się pyszne jedzonko.

Opublikowano

Ta dam..... post-4359-029622700 1296756470_thumb.jpg Tak,dodałam mleko i...sporą garść startej marchewki. :) Robiłam z połowy porcji,tzn.boczku było około kilograma ale mleka też szklankę dałam.Pomimo ze ostygło to przy krojeniu troszkę się kruszy ale kroiłam krajalnicą.Może jakby dodać jajko to bardziej by skleiło?Ale i tak jest pyszne i już przepis poszedł do rodzinki. :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.