renigliwice Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 Przepis ten posiadam z Poradnika Domowego. Wypróbowałam go. Pieczeń jest pyszna, stanowi odmianę i alternatywę dla kiełbas i wędlin. A więc: 2 kg świeżego boczku chudego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki vegety, szklanka mleka, natka pietruszki, sól, pieprz. Boczek zemleć w maszynce. Czosnek rozetrzeć z vegetą, dodać do zmielonego boczku, wlać mleko, doprawić solą, pieprzem, posypać posiekaną natką i wyrobić na jednolitą masę. Do wąskiej blaszki wyłożyć masę mięsną, szczelnie zawiniętą w folię aluminiową, i piec ok. półtorej godziny. 100g-415 kcal Gorąco polecam. :wink: Cytuj
behatka Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Piekę z podobnego przepisu, z tym że na 1 kg mielonego boczku daję 1 szklankę mleka z 2 łyżkami wegety. Do środka daję ugotowane na twardo jajka lub polędwiczkę wieprzową. Piekę 1 godzinę w keksówce, której nie przykrywam, tylko górę zwilżam przed włożeniem do piekarnika wodą.Moje dzieci się tym zajadają, wolą od kupnych wędlin. Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ciekawy pomysł Behatko z tą polędwiczką w środku. Na pewno bardzo ładnie się prezentuje , oprócz tego, że oczywiście świetnie smakuje. Dzięki za pomysł. Wypróbuję . Pa :wink: Cytuj
elmo_23 Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja jeszcze dodaję do masy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dzięki temu pieczeń ciekawie wygląda :wink: Cytuj
Jolcia Opublikowano 5 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2008 Po wielu miesiącach wreszcie wypróbowałam pieczeń i przyznaję bardzo smaczna.Przepis już wpisany do zeszytu i będzie jeszcze wiele razy służył.Dzięki za przepis i polecam innym :D . Cytuj
Dorota Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zrobiłam pieczeń z boczku na Święta, rodzince smakowała, więc polecam tą pieczeń :mrgreen: Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam Cię Reniu :wink: Cytuj
figiel Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2011 WITAM !! SMAKOWICIE WYGLĄDA TA PIECZEŃ !!...... CZY DODATEK MLEKA JEST KONIECZNY ? CZY MOZNA GO ZASTĄPIĆ NP. WODĄ ? 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 Dziękuję Dorotko :) Hmmm... myślę, że można spróbować z wodą bądź z bulionem. Może Renia coś jeszcze podpowie, pozdrawiam :) Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 Narobiłyście mi smaka i moja pieczeń już w piekarniku. :) Cytuj
Dorota Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 :) Ooo... szybka jesteś - napisz Basiu czy Wam smakowała :) Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 No to piszę :) jeszcze ciepła ale ...PYSZNA!Potem dodam fotę bo oczywiście coś tam zmieniłam :) Cytuj
figiel Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 Witam !! Dziekuję Dorotko za rady , zdjecia skutecznie mnie zachęciły :) ....boczek zmielony czeka na pieczenie !!!! - Basiu napisz ,czy dałaś mleko ? , jakoś mi mleko nie pasuje z tłuszczem . Pozdrawiam wieczorowo :) :) Cytuj
teresa178 Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 No to piszę :) jeszcze ciepła ale ...PYSZNA!Potem dodam fotę bo oczywiście coś tam zmieniłam :) I mnie też zaintrygował ten przepis . Właśnie przed chwilą wyjełam z piekarnika .Zapach w całym domu. Zapowiada się pyszne jedzonko. Cytuj
basga Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2011 Ta dam..... Tak,dodałam mleko i...sporą garść startej marchewki. :) Robiłam z połowy porcji,tzn.boczku było około kilograma ale mleka też szklankę dałam.Pomimo ze ostygło to przy krojeniu troszkę się kruszy ale kroiłam krajalnicą.Może jakby dodać jajko to bardziej by skleiło?Ale i tak jest pyszne i już przepis poszedł do rodzinki. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.