apsik Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Mam jeszcze pytanie do Ciebie Renatko ,czym właściwie się różnią te dwa ciasta ,bo czytając stwierdziłam że składniki mają bardzo podobne.POZDROWIENIA APSIK :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 TO jeszcze ja ,chodziło mi oczywiście o smak jednego i drugiego,pa pa. Cytuj
renigliwice Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Może podam Ci Apsik mój przepis na 3 BIT i porównasz sama, a może Ci się przyda. Jest przepyszne, ale trzeba zrobić dzień wcześniej, by zmiękły herbatniki. A więc : 7 paczek herbatników 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego 1 i 1/3 szklanki mleka - na nim ugotować 1 budyń waniliowy . Wystudzić, zmksować z 1 kostką margaryny. Do kremu zawsze dodaję ajerkoniak lub inny alkohol. 200 ml kremówki zmieszać ze Śnieżką- ubić ( dodać pudru w razie potrzeby ) Herbatniki ułożyć na dnie blachy. Wyłożyć na nie ugotowane mleko ciepłe, potem znów warstwa herbatników, następnie masa budyniowa, znów herbatniki, potem ubita śmietana. Na wierzch starta gorzka czekolada. I to tyle! Ciekawa jestem, jak Ci wyjdzie i jakie w końcu upieczesz ciasto. Czekam na Twoją opinię i życzę smacznego. Pa Cytuj
renigliwice Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 TO jeszcze ja ,chodziło mi oczywiście o smak jednego i drugiego,pa pa. Myślę, że smak jest podobny, choć dodatek biszkoptu czyni ciasto bogatszym , do tego galaretka może spowodować, że ciasto ogólnie nie będzie takie słodkie, ale będzie mieć trochę kwaskowy smak. Pa :razz: Cytuj
karola91 Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 NAPEWNO WARTO ja już mam dylemat bo co dzień przybywa inny bardziej zachęcający przepis i ja non stop zmieniam co by tu upiec na urodzinki.Ale to ciacho bedzie gościć na mym stole napewno wszystkich mile zaskocze. Pozdrawiam :razz: W jakiej blasze robiłaś to ciacho??? na standardowej Cytuj
karola91 Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Mam pytanie do KAROLI 91 czy jedną warstwę krakersów można zastąpić herbatnikami.Ciacho wygląda tak apetycznie ,że zaplanowałam je na przyszły tydzień,pozdrawiam. mozna, ale wydaje mi sie ze ciasto bedzie za slodkie, bo ciasto same w sobie jest slodkie, to dac jeszcze herbatniki...ale jak kto woli Cytuj
karola91 Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Chciałabym jeszcze dodać Karola, że ślicznie wyszły Ci zdjęcia, no i oczywiście samo ciasto! Papatki :razz: dzięki, starałam się ;) hehe Cytuj
JustynaZ Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Ciacho wygląda apetycznie, i jeszcze te krakersy. :razz: Ciekawa jestem czy gotowanie mleka w puszcze można zastąpić gotową masą karmelową w puszce, słyszałam, że można już takie kupić? Szczerze powiedziawszy to gotowanie mleka przez 4 godziny to jak dla mnie trochę za długo i jeszcze mało ekonomiczne (jakby powiedziała teściowa). Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 No właśnie ostatnio na forum poruszaliśmy temat gotowej masy karmelowej i ja ubolewałam że u mnie nie ma w pobliżu Kauflandu,bo tam jest ta masa do kupienia.No ale ja mieszkam na wsi,a ty jak widzę nie więc rozejżyj się po sklepach,bo z tego co pisały inne forumowiczki to ekonomicznie opłaca się o wiele bardziej.A w smaku też podobno zupełnie jak to mleko gotowane tyle godzin.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Gabi, dzięki za podpowiedź, już szukam wypowiedzi na ten temat. Ju. Cytuj
karola91 Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Ciacho wygląda apetycznie, i jeszcze te krakersy. :razz: Ciekawa jestem czy gotowanie mleka w puszcze można zastąpić gotową masą karmelową w puszce, słyszałam, że można już takie kupić? Szczerze powiedziawszy to gotowanie mleka przez 4 godziny to jak dla mnie trochę za długo i jeszcze mało ekonomiczne (jakby powiedziała teściowa). Pozdrawiam, Justyna. oczywiście można uzyc gotowej masy karmelowej, ja te mleko w puszcze zawsze gotuje dzień wczesniej Cytuj
Joannaw Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Prosiłabym o dokładny opis jak zrobić ciasto biszkoptowe, oraz ile czasu gotować mleko skondensowane? czy leje je się na placek ostudzone? Bardzo prosze o szybką odpowiedż, ponieważ w sobotę chcę Je upiec dla gosci. Pozdrawiam joanna ;-) Cytuj
basga Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Witaj JOANNAW. Najprostszy biszkopt to :na 1 jajko bierzesz 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru / więc jak chcesz zrobić duży biszkopt to na 6 jaj trzeba 6 łyżek mąki+6 łyżek cukru /dodaj 1-2 lyzeczki proszku do pieczenia. Ubij pianę z białek,dodaj żółtka,ubij,dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Wylej ciasto do formy i piecz w 160* a po wyrośnięciu w 180*-nie otwieraj piekarnika. Sprawdż wykałaczką -jeśli jest sucha to ciasto gotowe. Mleko w puszce/słodzone/ gotuj około 2-2,5 godzin na wolnym ogniu i pilnuj,żeby cały czas było zanurzone w wodzie bo może wystrzelić. Poczekaj by ostygło i wtedy otwórz puszkę. Jak znajdziesz czas to poszukaj w sklepie gotowej masy kajmakowej. Możesz też ugotować razem kilka puszek i potem będzie jak znalazł do następnych wypieków. Życzę powodzenia! Cytuj
renigliwice Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 ...... i od razu po otworzeniu puszki wylej jej zawartość na ciasto. Pozdrowiam Ciebie Basqa i Joannę. Renata Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.