aneta583 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Przepisu na samo ciasto karpatka nie będę juz podawała gdyą mozna znależć na naszym forum ale podam przepis na nadzienie do niej.Użyte mogą być do tego albo suszone grzyby albo pieczarki.Jeśli pieczarki to obieramy,kroimi ,podsmazamy na tłuszczu wraz z cebulą ,(jeśli ktoś lubi można do ostudzonych pieczarek zetrzeć na grubej tarce ser żólty).Farsz doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz będzie z suszonych grzybów to grzyby moczymy kilka godzin potem gotujemy do miękkośći.W tym czasie podsmażamy cebulę .Ugotowane grzyby jak i w/w pieczarki można po ugotowaniu lub smoażeniu przemielić w maszynce aby miały konsystencję która da sie łatwiej rozprowadzić poi cieście. Można też połączyć grzyby z pieczarkami i zrobic z nich jedną masę. Dwa placki karpatki które upieczemy przełożyć ciepłą masą.Kroimy ciasto na trójkąty. Podajemy na ciepło lub zimno.Mozna podać z czerwonym barszczykiem.Jest to fajny przepis na wigilijny stół. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.