ina12 Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 2 szklanki mąki 50 dag twarogu 3 jaja 2 -3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia dowolny aromat szczypta soli tłuszcz do smażenia Twaróg zemleć w maszynce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami formować kulki i wkładać do garnka z mocno rozgrzanym tłuszczem, zarumienić z obu stron. Usmażone pączki odsączyć na bibułkowych serwetkach i posypać cukrem pudrem. Ja robiłam z podwójnej porcji, wyszło 17 sztuk, twarogu użyłam półtłustego, smażyłam na oleju. Są dobre, ale ja osobiście bardziej lubię z ciasta drożdżowego. Następny raz będę robić drożdżowe pączki z mojego wypróbowanego przepisu. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Zostało mi jeszcze trochę sera więc jak mi chłopaki nie zjedzą ;) to jutro zrobię :razz: będzie coś jak ciasto się skończy Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Kasiu robi się szybko te pączki, wyrabiałam robotem, ale tak jak napisałam dla mnie na drożdżach są bardziej pulchniejsze. Pozdrawiam i daj Kasiu znać czy Wam przypadły do gustu. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Na pewno zaraz jak skosztujemy napiszę :razz: Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Halinko pączki wyszły bardzo dobre :razz: Puszyste mięciutkie mniam powiem tylko że zrobiłam wszystko tak jak podałaś w przepisie ztą różnicą że smażyłam nakładając łyżeczką prosto do tłuszczu bez formowania kólek :razz: zrobiłam tak żeby było trochę podzielniejsze bo miałam mało sera ;) Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 Kasiu dziękuję Tobie bardzo, dzięki Tobie wiem jaki ja popełniłam błąd. Napewno miałam za mało rozgrzany tłuszcz, bo jak wkładałam je to długo były na dnie że poruszałam je łyżką cedzakową i dopiero wypłynęły na wierzch. Napisać musiałam prawdę i jak stwierdziłaś że są puszyste to będę je piekła. Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 To ja dziękuję Tobie Halinko za przepis ;) spotykamy się tu przecież po to żeby sobie pomagac i dzielic się uwagami więc ja tylko zrobiłam to co powinnam :razz: Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Witaj Kasiu, wczoraj była u mnie koleżanka która z zawodu jest cukiernikiem, do emerytury pracowała w ciastkarni i tak jak przypuszczałam miałam za mało podgrzany olej. Postąpiłam tak jak bym pierwszy raz w życiu piekła pączki, niestety zdarzyło mi się. Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Witaj Halinko! nie raz tak bywa, robimy coś w pośpiechu i coś nie wychodzi, ale chociaż wiesz gdzie tkwił bąd. Moim panom bardzo smakowały. Pozdrawiam Cytuj
elmo_23 Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Uwielbiam te pączki. Są znakomite, a przy tym łatwe w wykonaniu!! ;-) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Pani Halinko dokopałam się do tego przepisu na pączki :( ... Niedługo jest tłusty czwartek więc napewno zrobie :) . JUż mi ślinka cieknie na sam widok, e tam co tam figura jak są takie pyszności !. Pozdrawiam Ewa. Cytuj
monia79 Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Pączuszki takie robię od kilku lat są łatwe w wykonaniu i udają sie za każdym razem. w moim przepisie zamiast proszku do pieczenia jest łyżeczka sodki. Chciałabym wam polecić też przepis na pączki z serków homogenizowanych. 6 jaj 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia 2 serki homogenizowane(smak dowolny ja daje waniliowy) cukier puder 3 duże łyżki cukru Jajka wbić do miski, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać serki homogenizowane i cukier. Zmiksować. Olej rozgrzać w niskim garnku. Gdy będzie gorący, wkładać łyżką ciasto(powoli) formułując małe kulki. Piec na złoty kolor, wyjąć i posypać purem. Wychodzą małe kuleczki i nazywam pączki miniaturowe. pozdrawiam :( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.