Dorota Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Rozmaryn dodaje się m.in. do pomidorów, kukurydzy, zielonej sałaty, grzybów, sałatek mięsnych, a także do włoskich potraw. Rozmaryn dodaje się do potraw w małej ilości, ponieważ jego silny aromat przytłumia właściwy smak potraw. Cytuj
adelajda Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2005 Ja dodaje rozmaryn do ziemniaków które gotuje w mundurkach ;-) Cytuj
dana2005 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 a ja rozmaryn dodaję do gotowania grochu do grochówki. Cytuj
Agusia Opublikowano 27 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2006 ja nacieram rozmarynem mieso przeznaczone do pieczenia np. schab lub karkowka uzywam suszonego pokruszonego lub swiezego (!) drobniutko posiekanego, do tego oczywiscie troszke czosnku, soli i pieprzu przed pieczeniem wkladam do lodowki na ok 1 godz PYYYYYYYCHA!!!!!!!!!!!!!!!! Dodaje tez do pieczonych ziemniaczkow-tez super Cytuj
mac51 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 bardzo dobrze jest dodać do zupy pomidorowej,jarzynowej,sałatki z pomidorów oraz wszystkich mięs :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Rozmaryn dodaje się przede wszystkim do zupy grzybowej. Cytuj
Marra Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Hodowałam go kiedyś na oknie, ale jakieś choróbsko go zniszczyło i więcej nie próbuję. Ten suchy w torebkach nie dorównuje mu aromatem, niestety, ale jest wygodny. Bardzo lubię pieczone udka z kurczaka, polane przed pieczeniem oliwą z oliwek i posypane rozmarynem, pychotka. Rozmaryn (ciekawostka) ma działanie dietetyczne, ułatwia trawienie i wzmaga apetyt. Przyprawia się nim szczególnie wieprzowinę, baraninę, jagnięcinę oraz drób i dziczyznę. Stosowany jest również do aromatyzowania likierów, wódek żołądkowych oraz do aromatyzowania win ziołowo – miodowych, a nawet piwa. Rozmaryn poprawia smak zup jarzynowych, ciemnych sosów, smażonych ziemniaków i pizzy. Szczególnie dobrze komponuje się z czosnkiem i grzybami . Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 Ja rozmaryn dodawałam również do cielęciny. Cytuj
KsiazkiNaPatelni Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2013 Rozmaryn dobrze pasuje do baraniny, cielęciny, wołowiny, dziczyzny i pieczonych kurcząt, w niewielkiej ilości mozna dodawac go też do zup i sosów. Do mięs warto zastosowac rozmaryn w połaczeniu z solą, tłuczonymi ziarnami kolendry i kminku ( taką mieszanką nacieramy mięso na minimum godzinę przed pieczeniem). W kuchni włoskiej łaczy się go z lebiodką (oregano), bazylią i zieloną pietruszką, a dodaje do pieczonej i duszonej baraniny. Cytuj
goska2389 Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2017 Ja dodaję świeże listki do pieczonego mięsa albo do sosu. Uwielbiam jak pachnie w całym domu ? Cytuj
ruda13 Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2017 Rozmaryn świetnie pasuje do mięs. Ja go bardzo lubię dodawać do schabu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.