Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Super że tu jesteście. Rzeczywiście dałam mniej drożdży (na 80 dag mąki + trochę słonecznika) dałam 2,5 dag. Ładnie wyrósł i też się zapadł środkiem,ale tylko trochę. Co zrobić aby się chlebek nie kruszył. Toniemy w okruchach.

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 4 miesiące temu...
Gość DZWILU88
Opublikowano

kolego "kubus1842" ,a ty ten chleb bez maki robisz???????? A oto przepis na niego :  150 ml mleka  200 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek bądź masła 1 płaska łyżeczka drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru słonecznik wedle uznania ! Pieke ja w automacie biffneta na programie 3 godzinnym ! 

Gość DZWILU88
Opublikowano

Witam 2 lata temu kupiłam automat do pieczenia chleba, piekę chlebek z przepisów które były dołaczone do instrukcji obsługi. Większośc typów mąki tu podanych jest niedostępna na naszym rynku, dlatego podam tylko ten który wypróbowałam i który modyfikuje zmieniając dodatki. Chlebek jest smaczny i zdrowy.

KLASYCZNY CHLEB BIAŁY Woda lub mleko 300ml

margaryna/masło 1 i 1/2 łyżki

sól 1 łyzeczka

cukier 1 łyzeczka

mąka, typu 550 540g

suche drozdże 1 paczka(ja daję ok 2 g drożdży swiezych)

Wszystkie składniki do automatu , pamiętając o kolejności , tzn. najpierw produkty ciekłe a potem stałe , na koncu sól.Odejmuje trochę maki, dodaję otreby, słonecznik łuskany, dynie łuskaną, rodzynki, po prostu to co mam aktualnie w domu. Właczam program Normal, po 3 godz chlebek jest gotowy. Smacznego :-D

powiedz mi czy 2g drożdży to nie zamało ja zazwyczaj daje 10 do 12g i druga sprawa czy dajesz maki typu 2000? i na jakim programie pieczesz?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam pytanie, czy macie może przelicznik typów mąki Niemieckiej na Polską. Kupiłem ostatnio książkę "Chleb własnego wypieku" i są tam podane takie typy mąki jak: pszena typ 1050 ? żytnia typ 997 ? żytnia typ 1150? pszenna typ 812? orkiszowa typ 630 Jak te mąki się mają do naszych polskich oznaczeń. Proszę o pomoc. Piotr

Opublikowano

Mam automat do pieczenia chleba.Jeden upiklam z mieszanki gotowej,wyszedl bardzo dobry,ale chcalabym pic na codzen.Prosze was o przepiy,bo te gotowe mieszanki sa bardzo proste,ale drogie.Moze ktos z was ma doswiadczenie w wypiekaniu chleba,to prosze sie ze mna podzelic.Chodzi mi o dokladne przepisy.

cześć

podam ci prościutki przepis własnie w tej chwili piecze się chlebek

30 dk mąki żytniej 20 dkg mąki pszennej 1,5 dkg soli szklanka otrąb pszennych

1 łyżka kminku 3 dkg ziaren słonecznika

3 dkg ziaren dyni 2,5 dkg drożdży rozrobionych z cukrem mlekiem i mąką 350 mml ciepłej wody

Program 1 na 1,250 kg

skórka chrupiąca

To wszystko. Smacznego napewno się uda

a jak nie to zaproś mnie to ci pomogę pa. Pozdrawiam

Opublikowano

Ale fajny przepis ! Z takiego jeszcze nie piekłam, muszę wypróbować :-D

A jaką masz maszynę, że taka dziwna waga chlebka ? Trzeba będzie wziąć kalkulator :-D

I jakie drożdże suszone czy żywe ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Wszystkim dziękuję za przepisy :-( Jesteście kochani :D Biegałam po necie i szukałam , a pod nosem mam kopalnie przepisów :grin: Mój pierwszy z przepisu z instrukcji wyszedł rewelacyjny > teraz pora na eksperymenty :D Jutro będzie chlebek z gotowej mieszanki ze słonecznikiem :D

Opublikowano

Pięknie Ci wyrósł ! Niebawem sama bedziesz komponować swoje własne mieszanki, trzeba tylko sie odważyć. Na Allegro są gotowe mieszanki ze zbożami i ziarnami do których dosypuje się zwykłej mąki. Kilo takiej mieszanki kosztuje 3,50. Poszukam to wrzucę link.