Behatka1 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Super że tu jesteście. Rzeczywiście dałam mniej drożdży (na 80 dag mąki + trochę słonecznika) dałam 2,5 dag. Ładnie wyrósł i też się zapadł środkiem,ale tylko trochę. Co zrobić aby się chlebek nie kruszył. Toniemy w okruchach. Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 21 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2009 Sprobuj czesc maki zastapic zytnia i dodaj np. 2 lyzki oliwy do ciasta. Cytuj
Gość DZWILU88 Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 kolego "kubus1842" ,a ty ten chleb bez maki robisz???????? A oto przepis na niego : 150 ml mleka 200 ml wody 3 łyżki oliwy z oliwek bądź masła 1 płaska łyżeczka drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru słonecznik wedle uznania ! Pieke ja w automacie biffneta na programie 3 godzinnym ! Cytuj
Gość DZWILU88 Opublikowano 8 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2009 Witam 2 lata temu kupiłam automat do pieczenia chleba, piekę chlebek z przepisów które były dołaczone do instrukcji obsługi. Większośc typów mąki tu podanych jest niedostępna na naszym rynku, dlatego podam tylko ten który wypróbowałam i który modyfikuje zmieniając dodatki. Chlebek jest smaczny i zdrowy. KLASYCZNY CHLEB BIAŁY Woda lub mleko 300ml margaryna/masło 1 i 1/2 łyżki sól 1 łyzeczka cukier 1 łyzeczka mąka, typu 550 540g suche drozdże 1 paczka(ja daję ok 2 g drożdży swiezych) Wszystkie składniki do automatu , pamiętając o kolejności , tzn. najpierw produkty ciekłe a potem stałe , na koncu sól.Odejmuje trochę maki, dodaję otreby, słonecznik łuskany, dynie łuskaną, rodzynki, po prostu to co mam aktualnie w domu. Właczam program Normal, po 3 godz chlebek jest gotowy. Smacznego :-D powiedz mi czy 2g drożdży to nie zamało ja zazwyczaj daje 10 do 12g i druga sprawa czy dajesz maki typu 2000? i na jakim programie pieczesz? Cytuj
Logiełka Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam, mam pytanie, czy macie może przelicznik typów mąki Niemieckiej na Polską. Kupiłem ostatnio książkę "Chleb własnego wypieku" i są tam podane takie typy mąki jak: pszena typ 1050 ? żytnia typ 997 ? żytnia typ 1150? pszenna typ 812? orkiszowa typ 630 Jak te mąki się mają do naszych polskich oznaczeń. Proszę o pomoc. Piotr Cytuj
starud Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Mam automat do pieczenia chleba.Jeden upiklam z mieszanki gotowej,wyszedl bardzo dobry,ale chcalabym pic na codzen.Prosze was o przepiy,bo te gotowe mieszanki sa bardzo proste,ale drogie.Moze ktos z was ma doswiadczenie w wypiekaniu chleba,to prosze sie ze mna podzelic.Chodzi mi o dokladne przepisy. cześć podam ci prościutki przepis własnie w tej chwili piecze się chlebek 30 dk mąki żytniej 20 dkg mąki pszennej 1,5 dkg soli szklanka otrąb pszennych 1 łyżka kminku 3 dkg ziaren słonecznika 3 dkg ziaren dyni 2,5 dkg drożdży rozrobionych z cukrem mlekiem i mąką 350 mml ciepłej wody Program 1 na 1,250 kg skórka chrupiąca To wszystko. Smacznego napewno się uda a jak nie to zaproś mnie to ci pomogę pa. Pozdrawiam Cytuj
gatita Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Ale fajny przepis ! Z takiego jeszcze nie piekłam, muszę wypróbować :-D A jaką masz maszynę, że taka dziwna waga chlebka ? Trzeba będzie wziąć kalkulator :-D I jakie drożdże suszone czy żywe ? Cytuj
gatita Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Jeszcze jedno pytanko: z proporcji wynika, że ten chleb jest na 750 gr. Czy na pewno program ma być na 1,250 gr ? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Wszystkim dziękuję za przepisy :-( Jesteście kochani :D Biegałam po necie i szukałam , a pod nosem mam kopalnie przepisów :grin: Mój pierwszy z przepisu z instrukcji wyszedł rewelacyjny > teraz pora na eksperymenty :D Jutro będzie chlebek z gotowej mieszanki ze słonecznikiem :D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Dzisiejszy chlebek :grin: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
gatita Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Piękny chlebek Ci wyszedł :grin: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 To drugi chlebek w moim życiu :-( W środku wygląda tak :grin: Cytuj
basga Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Śliczny i apetyczny!Tak wyrósł,że ledwie się na krajalnicy mieści! :grin: Cytuj
gatita Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Pięknie Ci wyrósł ! Niebawem sama bedziesz komponować swoje własne mieszanki, trzeba tylko sie odważyć. Na Allegro są gotowe mieszanki ze zbożami i ziarnami do których dosypuje się zwykłej mąki. Kilo takiej mieszanki kosztuje 3,50. Poszukam to wrzucę link. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi