gatita Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Ja pieke chleb raz na 2 tygodnie.Zrobilabym na zakwasie, ale zeby kupic gotowy.Nie wiem gdzie i dlatego robie na drozdzach,a moze podpowiedz, gdzie kupic?Bede wdzieczna.Dziekuje Gotowy zakwas widziałam na Allegro. Spróbuj poszukać. Cytuj
gatita Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Woda 240ml masło 15 dag 1 jajko sól 1 łyzeczka cukier 1 łyzeczka drożdze 1 łyżeczka mąkatypu 550 450g wczoraj upieklismy chlebek 1500 gr czyli podwójne proporcje i wyszed taki: mniammmmmmmmmmmm!:D ps dorzucilam troche pestek dyni. program podstawowy, skórka średnia Gratuluję, że w końcu się udało !!! Piękny chlebek Ci wyszedł :D Zawsze najprościej jest zaczyna od zwykłego białego chlebka, potem z czasem sama zaczniesz kombinować z przepisami ! Zapomniałam, zawsze próżę wszystkie ziarna, które dodaję do chleba, na suchej patelni. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Ja polecam taki chlebek https://mojchleb.blogspot.com/2008/02/chleb-twarogowy.html Cytuj
Katarzyna Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Dziś piekłam pierwszy raz chlebek z ziemniakami z przepisu z tej stronki https://palcelizac.blogspot.com/search/label/chleby Wyszedł tak ;) Cytuj
gatita Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Pieknie Ci wyrósł ! Nie piekłam nigdy chleba z ziemniakami... A ja jest różnica w smaku ? Pewnie jest bardziej wilgotny ? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 W smaku jest tak jak piszesz wilgotny i z tego co czytałam to dłużej może leżeć ( trzyma świeżość ) tylko ja tego nie sprawdzę bo już go prawie nie ma :shock: Gdzieś widziałam przepis na płatkach ziemniaczanych ( nie zostało mi ziemniaków z obiadu ;) ) jak znajdę i wypróbuję to się pochwalę :shock: Cytuj
gatita Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Czyli na proszkowym puree ? To czekamy na efekty ! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Mam nadzieję że to to samo ? Znalazłam przepis, ale jest na zakwasie ;) więc albo znajdę inny, albo będzie musiał poczekać na zakwas :shock: Cytuj
Gość Myszka426 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 No niestety maka zytnia to calkiem co innego niz otreby zytnie.Dlatego wlasnie prawdopodobnie nie wyszlo.A przepis skad mialas? z Ksiazeczki dolaczonej do automatu? Zawsze trzeba pamietac o tym,ze ciasto ma utworzyc na mieszadle miekka i elastyczna kule,a nie rozmazane mazidlo.Zalezy to np. od maki.Stosujac sie wiec do przepisu trzeba uwaznie patrzyc przy mieszaniu i w razie czego bez problemu dodac 1-2 lyzki maki wiecej,lub gdy ciasto jest zbyt suche - troszke plynu.Wierzch ciasta radze smarowac tez roztrzepanym jajkiem,wtedy bedzie ladnie przyrumieniony. Witam jestem tu świeża, mam pytanie czy mąke żytnią typu 540. moge zamienić na typ 2000. Ponieważ mój mąż jest cukrzykiem i tylko wyroby z mąki z pełnego przemiału moge w kuchni używać. Nic się nie stanie? Pomóżcie prosze może macie jakieś przepisy na chleb jakiś ciekawy tylko bez użycia cukru. pozdrawiam Cytuj
Maciej Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Piekę w automacie ale troche inaczej.Nie ważę mąki i nie mierzę płynów.Chleby mieszane na zakwasie.1 zakwas + maka żytnia program drugi.Start ok5min.Wyłanczam stop.Po kilku godzinach/automat trochę podgrzeje zaczyn/ dosypuje mąki pszennej i żytniej żeby było około pół na pół.Dodaje płyny może byc sama woda troche cukru i soli do smaku.Włanczam w dalszym ciągu na programie drugim automat i tak reguluje mąką i wodą aby wyszło gęste ciasto naleśnikowe.Mieszam max 20 min/najczęsciej ok10/.Wyłanczam znów przyciskiem stop.Zmieniam program na 8/samo pieczenie/ ustawiam kolor skórki i czekam tak długo aż powiekszy swoją objętość dwukrotnie/u mnie max 2 godz/.Naciskam po tym czasie start i jest to w zasadzie wszystko.Gdy nam się narobi wiecej ciasta i wyrośnie pełny pojemnik można dołozyć z 10 min pieczenia i zatrzymać przyciskiem stop.Proszę eksperymentować proporcjami mąki płynami i trzymać się tych zasad.Mi się udaje. Cytuj
niobe7 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 witam Was zastanawiam sie nad kupnem automatu do wypiekania chleba ale zastanawia mnie kilka rzeczy Ile kosztuje taki chlebek upieczony w wypiekaczu mniej wiecej oczywiscie. moze ktos z Was juz cos takiego liczyl Czy wychodzi taniej od sklepowego czy drozej? Jakiej wielkosci jest ten chleb? Tak dla porownania do zwyklego bialego chleba ( taki zwykly bialy ma chyba 750 g tak?) Czy taniej jest piec samemu mieszajac skladniki czy moze z gotowych mieszanek? jesli samemu to jaki przepis na poczatek zeby chelb sie udal na pewno? jesli znacie odpowiedzi to prosze napiszcie mi musze szybko podjac decyzje czy chce cos takiego czy jednak lepiej zrezygnowac, bo cena bochenka bedzie wynosic 5 zl Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2009 Odpisałam ci na pocztę :-( Cytuj
niobe7 Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2009 Odpisałam ci na pocztę :-D dzieki wilekie za wszytskie odpowiedzi :* zamowilismy zelmer 43z010 ma mala moc 450W, ale mam nadzieje, ze wystarczy no i teraz czekam z niezierpliowascia, a maz zyje juz chlebem, bo codziennie cos o wypiekaczu mowi :-( Cytuj
klautel_Jacek Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2012 Mam pytanie, czym byscie przekonali osobę niezdecydowaną na zakup autoamtu do pieczenia chleba? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.