renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Mam maszynę ze 2 lata.AFK 3 kupiona na allegro.Tansze sa np w promocji w Makro i maja gwarancję.Programy mają wszystkie podobne i czasy pieczenia.Powinna mieć 2 mieszadła i prostokatną /podluzna/formę do pieczenia.Piekłam chleby najpierw w automacie na drozdzach potem wyrabialam tylko w maszynie /jest pr.do samego wyrabiania/ a piekłam w piekarniku-duzo lepsze.Teraz piekę chleby na zakwasie i piekę w tzw garnku glinianym w piekarniku.Proporcjr na chleb:Na spód 330 ml wody lepiej maslanki 1 łyzka cukru. 12g drozdzy,500g maki/tu mieszam np 400g bialej chlebowej np typ 650 z Lidla.biedronki/100g razowej zytniej lub graham 1800,1 łyzeczka soli ze 2 garsci przecisniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków/z obiadu/ lub łyzka oliwy.Po sygnale dodać np garść słonecznika lub posiekanych pestek dyni lub siemnienia lnianego/czasami mielę/.Jak nie masz graham mozna dodać otręby pszenne.Z ciasta ma zrobić się latająca po mieszadłach kula.W razie potrzeby dodać mąki lub jezeli za lużne to ciepłej wody-ciutkę.W maszynie wyrabiam bułki drozdzówki,faworki piekę drozdzówkę-szybko i smacznie.Ciasto na pizze i pierogi. Bardzo dziękuję Ci Bietka za przepis na Twój chleb. Na pewno go wypróbuję. Mam pytanie : ile dajesz zakwasu do swojego chleba ? Czy masz może wypróbowany przepis na chleb razowy? Wiem , że piecze się go 4 godziny. Będę wdzięczna. Zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu. Chlebek jest bardzo smaczny! Renata. Pozdrawiam Cię gorąco. Pa ;) :razz: Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 I jeszcze znalazłam takie przepisy może komuś się nadają https://forum.montignac.com.pl/topics63/chl...c93aee51#459466 Dziękuję Ci Justynko! Ale tam przepisów, będę miała co wypróbowywać. Pa :razz: :razz: ;) Cytuj
basga Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 No,no,zjadłabym jedną kromkę i już byłabym najedzona-RENIU-piękny chlebuś. Cytuj
monisia Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Renia1 i znowu mi to robisz! jezoooo taki chlebek od rana musze oglądac..a ja znów tylko tekturki ;( aaaa ratunku ;) chlebus prześliczny :razz: Cytuj
bietka Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Robię chleby na cieście zakwaszonym tzn.3-4 łyzki zakwasu zytniego/który prowadzę ciągle od 1.5 roku/ mieszam z ok 9-10 łyzkami mąki zytniej chlebowej o ok 300 ml ciepłej wody.To stawiam na kaloryfer i po ok.1.5 godz mam słoik ciasta zakwaszonego.Mieszam go z wodą mąkami/róznymi/-wszystko na oko bez grama drozdzy.Polecam Wam garnki do namaczania /gliniane/ w których pieczemy chleby ale nie tylko.Chleb w nim wyrasta nie wysycha i pieczemy w nim. user posted image-tak wygląda oto jego wnetrze: user posted image Cytuj
JustynaZ Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Witam! Właśnie czytam tak sobie o Waszych wypiekach chleba (a coś wiem na ten temat, jestem po szkole spożywczej profil piekarski), dlatego polecam właśnie szczególnie chleb na tzw.dzikich drożdżach czyli zakwasie piekarskim. Chyba juz jakieś trzy tygodnie temu w programie "Pytanie na śniadanie" wypowiadała się Pani, która tego typu wypiekami się zajmuje i ma własną stronę w necie. Można tam znaleźć sporo przepisów na chleb. Polecam :razz: Pozdrawiam i podaję adres: https://www.chleb.info.pl/ Cytuj
bietka Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 https://www.cincin.cc/index.php chętnym piekarzom polecam wspomniane forum.Ta Pani o której mowa wyzej jest moim mozna powiedzieć nauczycielem i jest tam obecna -Mirabbelka. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Reniu taki apetyczny chlebek upiekłaś że koniecznie muszę kupić automat i zabrać się za pieczenie chleba. Czy lepiej piec chleb w automacie czy w piekarniku? Pozdrawiam. Cytuj
Marcin Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Pamiętam, że moja Babcia też kiedyś piekła chleb właśnie w piekarniku - był (oczywiście jak wszystkie Babcine potrawy) pyszny, tylko trochę jego konsystencja była nieodpowiednia - ciężko go było czymś posmarować, bo był dość kruchy - ale w sumie sam był tak pyszny, że nie trzeba było go niczym smarować :razz: Ale przypuszczam, że chleb z takiego automatu jest lepszy - w końcu po coś te "diabelskie" :razz: urządzenia tworzą ;) Cytuj
JustynaZ Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Ineczko, jak piekłam już kilkakrotnie chleb w zwykłym piekarniku, jadłam też taki pieczony w automacie. Jak na mój gust różnicy nie było, ale może to zależy jaki kto ma przepis. Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Dziękuję Marcinie za szybką odpowiedź, ja tak samo przypuszczam że z automatu będzie lepszy. Cytuj
monisia Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 no i kochani nie oszukujmy sie... do automatu wsypujesz produkty,nastawiasz czas,,i rano w niedziele budzi cie zapach wspaniałego chlebka..kochani co może byc lepszego w niedzelny poranek? hihi ;) no dobra-cos lepszego by sie znalazło,ale przecierz taki zapaszek tez cudo-nie :razz: Cytuj
basga Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Nastepna KUSICIELKA SIĘ ZNALAZLA :razz: ..... ps.jak wstaję rano to już czeka na mnie kawka od męża,nie tylko w niedzielę ale do tego mógłby być ciepły chlebek.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.