Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Fajny link !!! z wizazu, do tego forum jeszcze nie dotarłam.... A przy okazji, czy ktoś robił konfirurę z pomarańczy w automacie ? Mam ochotę na nią, bo teraz przecież sezon.... Może macie jakiś wypróbowany przepis ?

Opublikowano

Mam już automat,piekłam wczoraj pierwszy chleb i...porażka...z wierzchu ok a w środku mokra glina...najbardziej złości mnie to dokładne odmierzanie składników,bo przy pieczonym w piekarniku aż tak bardzo to ważne nie było. Myślicie,że ciasto było za lużne?Dodam,że zamiast mąki żytniej dałam żytnie otręby-reszta jak w przepisie.Póki co to ...schowałam maszynę z oczu ...

Opublikowano

No niestety maka zytnia to calkiem co innego niz otreby zytnie.Dlatego wlasnie prawdopodobnie nie wyszlo.A przepis skad mialas? z Ksiazeczki dolaczonej do automatu? Zawsze trzeba pamietac o tym,ze ciasto ma utworzyc na mieszadle miekka i elastyczna kule,a nie rozmazane mazidlo.Zalezy to np. od maki.Stosujac sie wiec do przepisu trzeba uwaznie patrzyc przy mieszaniu i w razie czego bez problemu dodac 1-2 lyzki maki wiecej,lub gdy ciasto jest zbyt suche - troszke plynu.Wierzch ciasta radze smarowac tez roztrzepanym jajkiem,wtedy bedzie ladnie przyrumieniony.

Opublikowano

Tak-przepis z tej instrukcji wzięłam...ale M już mi kupił ...10 kg żytniej mąki i jak kupię sobie elektroniczną wagę to spróbuję coś upiec.

Opublikowano

Jesli nie masz duzego doswiadczenia w pieczeniu chlebow to ne piecz odrazu 100 % zytniego,tylko mieszane.a zagladalas na moj blog?Mam tam bardzo duzo przepisow i wszystkie nadaja sie zarowno do zagniatania recznie, w mikserze jak i w maszynie.Czasem tylko do maszyny trzeba skladniki podzielic na pol. ;)

Opublikowano

No ja chyba ślepa byłam bo nie widziałam wcześniej Twojego bloga-zajrzę tam po kolacji. ;) Piekłam parę razy chleb w piekarniku i zawsze sie nadawał do jedzenia no ale do automatu to już wszystko musi być idealnie odważone... :)

Opublikowano

Już pędzę do kuchni...nastawić zakwas...ja jestem wzrokowcem i lepiej tego przedstawić nie mogłaś! ;) A jutro to ile tej mąki i wody mam dodać?

Opublikowano

Bo ja zrozumiałam,że codziennie dodaje się jeszcze pół szkl mąki.Chyba za gęsty zrobiłam ten zakwas...

Opublikowano

Dobrze zrozumialas: codziennie powtarzamy to co w dniu pierwszym, czyli okolo 100 g maki (1/2 szkl.) i tyle wody aby byla konsystencja gestej smietany.Zakwas codziennie musi byc dokarmiany,bez maki nie bedzie drozdzy i sie zepsuje. A jesli twierdzisz ze masz za gesty to przy nastepnym dosypywaniu maki dolek wiecej wody.Nic mu sie nie stanie ;)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jednak do pieczenia chleba zdolności nie mam-zrobiłam dziś drugi raz,tym razem ciasto było gęściejsze,robiłam wszystko co do grama i...wyszedł jeszcze gorszy niż ten pierwszy.Aż mnie kusilo,by tym automatem walnąć o podłogę!

Dopisuję...zrobiłam jeszcze raz,tym razem czysto pszenny a nie lubię białego chleba.

Wygląda nieżle jak na moje talenta ale jest trochę gliniasty w środku.

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Ile maksymalnie mąki można dać na ten większy bochenek z automatu?Bo ten upiekłam z 560g pszennej mąki a nawet do połowy wysokości formy nie wyrósł.

Opublikowano

A z jakiego przepisu ten chlebek robilas? Napisz dokladnie skladniki i napisz ile wyrastal.Bo ja mam wrazenie ze on poprostu nie wyrosl Ci przed pieczeniem tyle ile powinien :mrgreen:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.